Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • nasvet-campa-720x370.jpg

SPAR ŽAR CAR

Nasvet strokovnjakinje: Jedi na žaru – zdrava izbira

Priprava jedi na žaru sodi med zdrave načine priprave hrane. Izogniti se je treba le odvečnim maščobam v obliki živil z veliko vsebnostjo maščob ter čezmernemu dodajanju maščob.

Na žaru lahko pripravite vse, kar imate radi: različne vrste mesa, ribe, zelenjavo in tudi sadje. Odlična izbira so ribe in perutnina, pa tudi manj mastna svinjina ali goveje meso. Bolj pusto meso pecite v foliji, da ostane sočno, okusno in polno hranilnih snovi. Enako velja za zelenjavo.

Začimbe dodajo piko na i vsaki jedi. Ribe bodo bolj aromatične, če jim dodate rožmarin, lovor, baziliko, česen, čebulo ... Svinjini in teletini lahko dodate beli poper, koriander ali česen. Poseben okus jedem na žaru da citronska trava, žajbelj, timijan in majaron, lahko pa se odločite tudi za vaše poljubno zelišče, mešanico zelišč ali tabasko. Na trgu je na voljo dobra izbira že pripravljenih mešanic, izberite pa tisto brez dodatka soli in aditivov. Če pečete na žaru na oglje, pazite, da maščoba ne bo kapljala na žerjavico, pri izgorevanju maščob se namreč ustvarjajo zdravju neprijazne snovi. Pred koncem peke na oglje vrzite ščepec svežega rožmarina ali timijana in se pustite presenetiti …

Za popoln uspeh jedi pripravljenih na žaru je živila potrebno pred peko marinirati. Osnova marinade so olje, limonin sok ter zelišča in začimbe. Vsaka sestavina marinade ima določeno funkcijo. Olje prepreči, da se meso izsuši in sprime na rešetko ali ploščo žara. Limonin sok, kis ali vino omehčajo vlaknine mesa, zelišča pa poudarijo okus in vonj. Marinade pripravite z domišljijo, tako da bodo vaše jedi okusne in edinstvene. Marinado za meso pripravite iz limoninega soka ali belega vina, malo kisa in olja. Dodajte zelišča kot so žajbelj, rožmarin, črni poper, po želji pa tudi košček feferona. Marinado uporabite tudi za mazanje mesa med peko. Pri tem uporabite vejico rožmarina ali pehtrana. Meso se bo tako navzelo prijetnega okusa in vonja. Za ribe pripravite marinado iz limoninega soka ali limete, olivnega olja, sesekljanega česna, materine dušice, belega popra in peteršilja. Marinada za zelenjavo lahko vsebuje limonin sok, olivno olje, origano, materino dušico, poper. Pomembno je, da marinado pripravite vnaprej, da se okusi prepojijo. Sam postopek mariniranja traja običajno pol ure ali več.

Mesnim jedem z žara dodajte zelenjavo vseh barv, lahko tudi krompir, pečen v foliji. Ali pa zelenjavo specite kar na plošči žara. Sol in začimbe zelenjavi dodajte na koncu. Ne pozabite solate ali narezane sveže zelenjave. Otrokom bodo seveda najbolj všeč pisana nabodala (meso, zelenjava). K jedem z žara pa sodi tudi kruh. Izberite domač rženi kruh ali kateri drugi kruh iz polnovredne moke.

Za pripravo jedi na žaru potrebujete tudi nekatere koristne pripomočke kot so na primer klešče z dolgimi držaji in s topim prijemalom, primeren čopič ali vejico rožmarina/pehtrana za mazanje mesa in desko za surove in že pripravljene jedi. Upoštevajte tudi osnovna priporočila glede priprave jedi na žaru. Meso naj bo pravilno termično obdelano. Pribor (nož, vilice, deska, krožnik …), ki ga uporabljate pri pripravi svežega mesa, ne uporabljajte za pripravljeno jed. Enako skrb je treba nameniti umivanju rok.

Želim vam veliko užitka! In ne pozabite porabiti zaužitih kalorij.

Tekst pripravila: prim. mag. BRANISLAVA BELOVIĆ, dr. med.