• balastne_snovi_720x370.jpg

Recepti in prehrana

Prehrana in zdravje

Balastne snovi

Kaj so balastne snovi?
Balastne snovi so rastlinska vlakna. Razlikujemo med topnimi in netopnimi balastnimi snovmi. V telesu učinkujejo različno in so zelo pomembne za zdravje. Veliko topnih balastnih snovi (npr. pektin) vsebujejo sadje, zelenjava, ovseni izdelki in krompir. Ugodno vplivajo na presnovo maščob. Pri zadostnem zaužitju znižujejo povišane vrednosti holesterola. Netopne balastne snovi (npr. celuloza) najdemo predvsem v polnozrnatih izdelkih in so nepogrešljive za normalno delovanje črevesja. V zadostnih količinah zmanjšujejo tveganje za nastanek kroničnih bolezni, kot so bolezni prebavil (zaprtje, rakave bolezni ...). Prispevajo tudi k uravnavanju telesne teže.

  • Sadje, zelenjava in žitarice ugodno vplivajo na črevesje. Proizvodi živalskega izvora ne vsebujejo balastnih snovi, zato jih je treba uživati v kombinaciji z zelenjavo, žitaricami, stročnicami. krompirjem in sadjem. Zadostno zaužitje spodbuja prebavni trakt in krepi različne presnovne procese.

  • Lestvica balastnih snovi. Zelo bogata živila z balastnimi snovmi so polnozrnati in žitni izdelki (polnozrnati kruh, testenine in moka, polnozrnati riž ...), zelenjava, krompir, stročnice in sadje.

  • Večina ljudi zaužije premalo balastnih snovi. Značilna zahodnjaška prehrana danes nudi vsebnost balastnih snovi samo od 15 do 20 g dnevno, medtem ko je delež balastnih snovi v prehrani pred stotimi leti presegal 50 g dnevno. Priporočljivo je zaužiti najmanj 30 g balastnih snovi dnevno.

Nasveti za prehrano, bogato z balastnimi snovmi

  • Dnevno 4 do 6 kosov kruha, predvsem polnozrnatega.

  • Skupno več polnozrnatih izdelkov, kot so naravni riž, polnozrnate testenine ali žitni kosmiči.

  • Na dan najmanj 5 porcij sadja in zelenjave.

  • Krompir in stročnice (grah, fižol, leča) naj bodo čim pogosteje na jedilnikih.

Prehrana in zdravje

Je bio res boljše?

Delež zaščitnih snovi (antioksidantov) je v biološko pridelanih živilih večji.

Več >> plus

Prehrana in zdravje

Kaj pomeni biološka valenca?

Beljakovine so osnovni sestavni del vseh živih organizmov.

Več >> plus

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?