• holesterol_720x370.jpg

Recepti in prehrana

Prehrana in zdravje

Holesterol

Kaj je holesterol?
Holesterol je maščobi podobna substanca, ki se nahaja v živalskem in človeškem tkivu. Organizem lahko sintetizira večji del holesterola, katerega izredno majhen del vnesemo s hrano (do 200 mg/dan). V krvi se holesterol, vezan na lipoproteine, transportira - pri tem razlikujemo "dober" HDL in "slab" LDL holesterol (odvisno od velikosti delcev). Povišan LDL škoduje ožilju in ugodno vpliva na nastanek arterioskleroze, s tem pa na bolezni srca in krvnega obtoka. Nasičene (živalske) maščobe zvišujejo vrednost LDL holesterola. Večkrat nenasičene enostavne maščobne kisline (npr. v repičnem olju, olju pšeničnih kalčkov, koruznem in orehovem olju ter mastnih morskih ribah) in balastne snovi (v zelenjavi, sadju, žitaricah idr.) holesterol znižujejo.

Brez strahu pred holesterolom!

 • Na vrednost holesterola lahko pozitivno vplivamo s pravilno izbiro živil.
  Prevelika količina holesterola v našem telesu maši žile (holesterol se nalaga na žilni steni) in povečuje tveganje za srčno-žilna obolenja (srčni infarkt). Kljub vsemu je holesterol življenjskega pomena. Naš organizem ga namreč potrebuje! Je sestavni del celičnih membran in služi izgradnji hormonov in sprejemanju vitaminov (A, D, E in K), ki se topijo v maščobi.
  Potrebno je ohranjati ugodno razmerje med dobrim (HDL) in slabim (LDL) holesterolom. Da po jedi, polni maščob in holesterola, vrednosti nekontrolirano ne poskočijo, telo samo zniža lastno proizvajanje holesterola (jetra).
 • Vpliv živil na vrednost holesterola v krvi
  Zgolj živilske maščobe vsebujejo holesterol, medtem ko rastlinske nikoli!
  Neugodne so nasičene maščobne kisline (z maščobo bogate salame, mastno meso, koža pri perutnini, ocvirki, svinjska masa ali goveji loj).
  Varovalni učinek pri preprečevanju povišanih vrednosti holesterola v krvi imajo enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline (olivno olje, repično olje, orehovo olje, laneno olje, mastne morske ribe mrzlih morij: losos, skuša, tuna, ...), ki znižujejo slab (LDL) in zvišujejo dober (HDL) holesterol.

  Ponujamo vam nekaj nasvetov za pravilno uživanje holesterola:
 • Maslo tanko namažite na polnozrnat kruh (dietne vlaknine odnašajo holesterol iz našega organizma).

 • Mislite na skrite maščobe. Prednost namenite pustim kosom mesa, perutnini brez kože, manj mastnim mesnim izdelkom, manj mastnemu mleku in mlečnim izdelkom.

 • Veliko holesterola vsebuje tudi drobovina, zato se je izogibajte. Tudi jajc ne pojejte več kot tri na teden (pazite, štejejo tudi tista, ki so sestavni del jedi!).

 • Izogibajte se ocvrtim jedem – čipsu!

 • Balastne snovi, sadje, zelenjava ter polnozrnati izdelki pomagajo odnašati holesterol iz telesa.

 • Česen znižuje nastanek holesterola, preprečuje obloge.

 • Morske ribe, kot so slanik, losos ali skuša, s svojimi omega-3-maščobnimi kislinami ohranjajo tehtnico med različnimi maščobnimi kislinami v ravnovesju.

 • Ukvarjajte se s športom, saj pri tem izgorevajo telesne maščobe, kar izboljšuje razmerje med HDL in LDL. Idealne so vrste vztrajnostnih športov, kot so kolesarjenje, tek, plavanje ali dlje časa trajajoča hitra (nordijska) hoja.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?