Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • hranilnevrednosti_720x370.jpg

Recepti in prehrana

Prehrana in zdravje

Hranilne vrednosti

Beljakovine: so sestavljene iz ogljika, vodika in kisika ter dušika. Beljakovine pospešujejo nastajanje vseh telesnih celic, mišic, encimov in krvi.

Maščobe: so sestavljene iz glicerina in maščobnih kislin. Delimo jih na nasičene in nenasičene. Maščobe rastlinskega izvora so bolj priporočljive saj maščobe živalskega izvora vsebujejo holesterin in predstavljajo tveganje za obolenja srca in ožilja.

Ogljikovi hidrati: so sestavljeni iz enostavnih sladkorjev, ki potujejo po krvi do celic, v katerih se razgradijo.

Balastne snovi: delimo na topne, ki delujejo pozitivno na razgradnjo maščob in ogljikovih hidratov, ter na netopne, ki uravnavajo delovanje prebave. Spodbujajo peristaltiko.

Minerali: so bistvenega pomena za življenje, ker jih organizem ne more tvoriti sam, zato jih moramo redno dovajati. Regulirajo telesne tekočine, uravnavajo prebavo in presnovo ter sodelujejo pri transportu kisika v kri.

Voda: je glavni sestavni del našega telesa. Približno 40 odstotkov dnevnih potreb po tekočini dobimo v suhi prehrani. Pomanjkanje vode ima lahko hude posledice za organizem (zgoščevanje krvi in odpoved krvnega obtoka). Voda je sestavni del in gradnik celic, regulira telesno temperaturo in spodbuja delovanje prebavil.