Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • mascobe_720x370.jpg

Recepti in prehrana

Prehrana in zdravje

Maščobe

Pozitivne strani maščob
Maščobe so življenjskega pomena, saj brez njih naše telo ne more delovati.

  • Maščobe so prenašalci substanc. Potrebne so za prenos v maščobi topljivih snovi (npr. v maščobi topljivih vitaminov A, D, E in K kot tudi aromatskih snovi). Karotin se s pomočjo maščob pretvori v vitamin A, ki je glavni antioksidant in ugodno vpliva na oči ter zavira nastanek nekaterih vrst raka.

  • Maščobe imajo strukturno funkcijo. Vse telesne celice so pri gradnji celičnih sten odvisne od maščob.

  • Senzorični aspekt. Maščoba je idealen prenašalec okusa in po jedi podaljšuje občutek sitosti.

  • Maščobe imajo podporno funkcijo. Pod kožo tvorijo izolirno plast in preprečujejo izgubo toplote. Maščobe obdajajo organe, kot so ledvice, jetra in možgani, ter jih ščitijo pred mehanskimi vplivi.

  • Maščobe nam dajejo energijo. Pomembna naloga maščob je priskrbeti telesu potrebno energijo. Z zgorevanjem 1 grama maščobe pridobimo 9 kCal (39 kJ) energije.

 

  • Maščobe, ki se nalagajo. Višek maščobe, ki se ne porabi za energijo, se nalaga v maščobnih celicah in se lahko od tam po potrebi mobilizira. Pri ljudeh z normalno težo znaša naložena maščoba okoli 10 kg pri ženski in do 12 kg pri moških

 

Maščoba
Naravni viri
Pomembno za Simptomi pomankanja
Enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline so glavni vir esencialnih maščobnih kislin (linolne in alfa linolenske kisline)
funkcijske maščobe
ribe, rastlinska olja in olja žitnih kalčkov (olivno olje, repično olje, olje koruznih kalčkov, olje pšeničnih kalčkov, sončnično olje, osatno olje, sezamovo olje, laneno olje itd.) glej pozitivne strani maščob Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin vodi k motnjam v različnih presnovnih procesih.

 

 

Prehrana in zdravje

Pravilna maščoba ne redi

Naše telo ima svoje zahteve glede porabe maščob, predvsem glede njihove kakovosti. Preberite več

plus

Prehrana in zdravje

Maščobe, ki se nalagajo

Enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline se ne bojijo kontaktov, so visoko kvalitetne in pridno sodelujejo v telesu.

Več >> plus

Prehrana in zdravje

Pravilno uživanje maščob

Najprej moramo vedno paziti na količino olja. 30% dnevnega prejema kalorij lahko dobimo z zaužitjem maščob.

Več >> plus

Prehrana in zdravje

Kje se nahajajo maščobe?

Za lažjo preskrbo s pravimi maščobnimi kislinami je potrebno večkrat zamenjati olje.

Več >> plus