Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • sekundarne_720x370.jpg

Recepti in prehrana

Prehrana in zdravje

Sekundarne rastlinske snovi

Sekundarne rastlinske snovi (SPS) najdemo izključno v rastlinah in imajo v nasprotju z glavnimi hranilnimi snovmi zaščitno funkcijo, in ne hranljive. V naravi ščitijo rastline pred UV-žarki, škodljivci in vplivi okolja. Odgovorne so tudi za obarvanost in aromo rastlin.
Rezultati različnih medicinskih študij kažejo jasno povezavo med nastankom in potekom bolezni, kot sta rak in poapnenje žil, ter življenjskim slogom (prehrana, gibanje). Zadostna preskrba s sekundarnimi rastlinskimi snovmi ima pri tem pomembno vlogo.
Na podlagi različnih delovanj SPS je pestra prehrana pomembna predpostavka za zdravje, dobro počutje in zmogljivost. Katere SPS se nahajajo v katerem sadju oziroma zelenjavi, lahko enostavno "razberemo" iz barve sadja in zelenjave. Najbolj enostaven in učinkovit recept za zdravje je uživanje zelenjave in sadja vseh barv. Več barv na krožniku pomeni tudi več zdravju prijaznih snovi. Torej uživajmo rdeče, oranžno, rumeno, vijoličasto, modro in zeleno sadje ter zelenjavo.

SPS učinek
Ugoden vpliv na zdravje razlagamo z raznolikostjo sekundarnih rastlinskih snovi v različnih vrstah zelenjave in sadja.

  • Lahko imajo sledeč lastnosti:

  • antioksidanti (uporabni proti prostim radikalom - preprečujejo škodljive učinke)

  • zavirajo vnetja

  • spodbujajo imunski sistem

  • preprečujejo nastanek raka

  • znižujejo holesterol

  • spodbujajo prebavo

  • imajo antibakterijski učinek

  • znižujejo oz. zvišujejo krvni tlak.

Sekundarne rastlinske snovi so zastopane v različnih delih rastlin v različnih količinah. Najvišja koncentracija je v zunanjih plasteh, kot na primer v zunanjem delu žitaric ali v lupini sadja in zelenjave. Pri predelavi in še posebej pri lupljenju se izgubi veliko hranilnih snovi. Vsebnost SPS je odvisna od sončnih žarkov in stanja zrelosti. Bolj je sadež svež in zrel, višji je delež zaščitnih snovi. zato moramo krompir in zelenjavo kuhati pazljivo (npr. dušiti), kratek čas oziroma trdo na ugriz ter uživati čim več svežega sadja in zelenjave.