• jesen_720x370.jpg

Ideje in nasveti

Sezonski nasveti

Jesen

DOMAČA OZIMNICA
12 NASVETOV ZA PRIPRAVO OKUSNE OZIMNICE

1. Prva skrivnost vsake ozimnice je brezhibna čistoča. Kozarce za vlaganje dobro operite, posušite ter jih pred uporabo segrejte v pečici (pol ure pri 120 °C). Pokrovčke pred uporabo najlažje razkužite tako, da uporabite 96% alkohol (dobite ga v lekarni). Tudi posoda, v kateri pripravljate ozimnico, mora biti brezhibno čista. Poskrbite tudi za čistočo rok (pogosto umivanje).

2. Uporabite le kvalitetno in ne prezrelo zelenjavo in sadje. Pred uporabo vse sestavine operite pod tekočo vodo in odcedite. Zelo občutljivo sadje, kot na primer maline, dajte v cedilo in ga večkrat potopite v čisto vodo ter pri tem rahlo stresajte.

3. Posoda in pribor, s katerim delate, naj bo iz nerjavečega jekla, stekla ali pa emajliranega materiala (zaradi kisline). Pokrovčki iz kovine morajo biti na notranji strani prevlečeni s plastiko.

4. Za konzerviranje uporabite kis ali sladkor. Ne pozabite začimb, ki dajo piko na i vaši ozimnici. Uporabite beli vinski ali alkoholni kis. Če želite manj kislo zelenjavo, uporabite manj kisa in jo dodatno pasterizirajte.

5. Zelenjavo, ki jo vlagate v kis, ne režite. Narezani kosi zelenjave namreč spustijo sok in na ta način razredčijo kis (hitrejše kvarjenje). Kis mora popolnoma pokriti zelenjavo.

6. Manj zraka ostane v kozarcu, daljši rok trajanja ima džem ali marmelada. Zato s sadne mase po potrebi odstranjujte peno. Steklenice napolnite do roba.

7. Sladka ozimnica potrebuje določeno količino sladkorja, pektina in kisline. Lahko uporabite navadni sladkor, želirni sladkor ali fruktozo, za diabetike pa tudi sladilo. Količina dodanega sladkorja pri pripravi marmelade ali džema je odvisna od vrste sadja. Več pektina in sladkorja vsebuje sadje, prej želira in manj sladkorja potrebujemo.

8. S pektinom so bogati ribez, kutina, maline, borovnice, slive, smokve, pomaranče, limone, grenivke, jabolka … Malo pektina vsebujejo breskve, hruške, jagode, češnje in marelice. Če uporabite jabolka, dodajte še limonin sok, saj sta za zgoščevanje potrebna pektin in kislina.

9. Džemi ali marmelade z manj sladkorja so aromatični in imajo izvrsten sadni okus. Za lažjo pripravo in večjo obstojnost lahko uporabite sredstvo za zgoščevanje, ki vsebuje naravni pektin. Na tržišču ga boste dobili kot sladkor za želiranje ali v obliki praška. Pri pripravi upoštevajte navodila na vrečki.

10. Obstojnost ozimnice ni odvisna samo od načina vlaganja, ampak tudi od prostora, v katerem jo hranite. Najprimernejši je razmeroma hladen in temen prostor. Na steklenice dajte nalepke z datumom priprave.

11. Najokusnejše so mešane marmelade Med najokusnejše marmelade sodijo mešane (iz različnih vrst sadja). Začimbe poudarijo ali dopolnijo naravni okus ali vonj sadja. Cimet se lepo sklada z marelicami, slivami, jagodami, jabolki in hruškami. Vaniljo lahko dodate kutinam, breskvam, marelicam, jagodam, smokvam ali hruškam, nageljnove žbice pa hruškam, bučam, višnjam ali jabolkom.

12. Še nekaj kombinacij sadja: breskve kombinirajte s hruškami, z marelicami, ribezom, ananasom, s kakijem ali z melono. Jabolko pa se lepo poda h kutinam, k slivam, robidnicam in pomarančam. Poskusite kombinacijo hrušk z breskvami, brusnicami, kutinami, marelicami, ananasom ali kivijem.

Po nasvetu prim. mag. Branislave Belovič,dr. med., vodje mednarodno priznanega programa Živimo zdravo.

Sezonski nasveti

Jesen, čas priprave ozimnice – jesensko in zimsko sadje

V deželo je zakorakala prelepa topla in sončna jesen. Izkoristimo sončne dni za sprehod v naravo, ...

Več >> plus

Sezonski nasveti

Prehrana šolarja

Počitnice so za nami in šolarji so ponovno sedli v šolske klopi.

Več >>> plus

Sezonski nasveti

Jabolko – zaklad hranilnih in zaščitnih snovi

Naj ne mine dan brez tega, da bi zaužili jabolko.

Več >> plus

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?