• mascobe_720x370.jpg

Uravnotežena prehrana

Kuhanje in maščobe

Ali lahko kuhamo z manj maščobami, ne da bi to družina opazila?
Seveda. S spremembo začnimo postopoma. Potrebujemo le malo dobre volje in domišljije. Nagrajeni bomo z zadovoljstvom in dobrim počutjem družinskih članov. In cena? Prehajanje k bolj zdravemu prehranjevanju je skoraj brezplačno.
Maščoba je v prehrani pomembne nosilec okusa. Toda pozor! Velja pravilo: manj je več, zlasti ko gre za zdravje in kakovost življenja. Če kuhamo z manj ali brez maščob, še ne pomeni, da je hrana neokusna. Že minimalna količina maščob zadostuje, da se lahko arome prav čudovito razvijejo. Na kakovost maščobe pa moramo še posebej paziti. S pravilnim odmerjanjem in izbiro kakovostnih maščob varujemo zdravje in trajno vzdržujemo lepo postavo.

Kako začeti? Jedem, ki jih družina ali vi zelo radi uživate, dodajte zelenjavo in sadje. Zelenjava naj bo hrustljava, okusna in čim bolj pisana. Pri pripravi solat dajte domišljiji prosto pot, pri dodajanju maščob bodite varčni. Postopoma vključite nove jedi. Tako boste družino korak za korakom navdušili za pestro in zdravo prehrano.

  • Nakupujte manj mastna živila: že pri izbiri živil – zlasti pri mlečnih in mesnih izdelkih – pazite na vsebnost maščob. Ne nazadnje lahko jemo le tisto, kar imamo na razpolago doma. Odločite se za pusto šunko, piščančje ali puranje prsi. Mlečni izdelki z največ 1,5 % maščob ali tisti iz posnetega mleka, kot so pinjenec, zrnasta in druge vrste skute, nemastni sveži in trdi siri ali camembert, so dobra izbira.

  • Pecite z manj maščobami: odločite se raje za biskvitno testo, ki je priljubljeno in dobro tudi brez masla ali margarine.

  • Sladice z manj maščobami: pudingi, mlečni riž in zdrobove kreme so dobre in hkrati manj mastne alternative kaloričnim smetanovim sladicam. Jabolčni, skutni ali orehov zavitek in makova ali orehova potica so čudovite tradicionalne sladice. Namesto sladoleda raje postrezite s sorbeti in pogosteje s sadnimi solatami.

  • Varčujte z maščobo: omejite maščobe živalskega izvora, ker so namreč bogate z nasičenimi maščobami in holesterolom. Nadomestite jih z rastlinskimi maščobami (olivno in repično olje). Izogibajte se kokosovega masla in olja palmovih jedrc, ker vsebujejo veliko nasičenih maščob. Jedi dušite, kuhajte v sopari ali pri peki uporabljajte folijo. Namesto masla raje uporabite namaze za kruh na osnovi skute. Če pa se že kdaj pa kdaj odločite za maslo, ga namažite na tanko. Izberite pusto meso, vidno maščobo odstranite, pri kuhanju pa uporabljajte le najnujnejšo maščobo. Ne vlivajte olja iz steklenice v ponev, temveč ga dodajajte po čajnih žličkah. Mesne trakove ali zelenjavo pripravite v voku z le malo maščobe ali v ponvi za pripravo jedi brez maščob. Omake naj bodo naravne ali pa jih zgostite s pretlačeno zelenjavo, krompirjem, fižolom, čičerikino, pirino ali škrobno moko. Prežganje ni več v koraku s časom, poleg tega pa okus moke bistveno spremeni osnovni okus jedi.

  • Več ogljikovih hidratov: obogatite jedilnik s testeninami, ki jih namerno kuhajte pogosteje in sezite po novih idejah za pripravo riža. Tudi krompir je lahko nizkokalorična jed, če ga skuhamo, dušimo ali zmečkamo. Nasiti, je zdrav in prežene željo po sladkarijah in mastnih jedeh. Poleg tega balastne snovi znižujejo holesterol.

  • Več zelenjavnih jedi: pripravite meso kot prilogo in ne kot sestavni del obroka. S polnjeno zelenjavo, enolončnicami, segedinskim golažem, mesnimi rižotami in testeninami boste meso ustrezno odmerili, ne da bi to družina opazila.

  • Več rib: ribe naj bodo sestavni del prehrane. Varujejo zdravje, prispevajo k lepi postavi in ne nazadnje h kulinaričnemu užitku. K nemastnim ribam sodijo potočna zlatovčica, ostriž, trska, postrv, ščuka, vahnja, aljaški saj, morski vrag, morski list, romb, sipa, tuna, smuč in tudi morski sadeži ter raki. K mastnim ribam prištevamo jeguljo, slanika, lososa, skušo, rusli (soljen mlad slanik) in dimljen file trneža.

  • V prehrano vključite zelišča, zeliščne čaje, začimbe … Zelišča popestrijo tudi najpreprostejše vsakdanje jedi in zmanjšajo potrebo po dodajanju soli. Kot nadomestek soli lahko uporabimo mešanico origana, rožmarina, bazilike in timijana. Ne pozabimo pikantnih začimb, kot so čili, ingver, paprika pa tudi redkvica in redkev. Česen izboljša jedem okus in aromo. Zelišča, zeliščni in zeleni čaji ugodno vplivajo na zdravje.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?