• kuhati_zdravo_720x370.jpg

Uravnotežena prehrana

Kuhati zdravo in hitro

Ko se po delu utrujeni vrnemo domov, želimo v nekaj minutah pripraviti topel obrok. Velikokrat jemo tisto, kar najdemo doma. Sodoben, zdrav način priprave jedi pomeni hkrati uživanje pestre in okusne hrane. S hitro pripravo jedi ohranjamo okus in hranilne snovi živil. Ker tako pripravljene jedi večinoma temeljijo na ogljikovih hidratih, zelenjavi, sadju in mlečnih izdelkih, so to tudi zdrave jedi.

  • Zdrav užitek ni zgolj slučaj! Želite zares storiti nekaj za svoje zdravje in dobro počutje? Najprej si vzemite čas in poiščite sodobne recepte. Najdete jih tudi v SPAR-ovih letakih. Hranite jih na dosegu roke, mogoče celo na delovnem mestu. Na vprašanje ''Kaj bom danes jedel?'' boste tako večinoma hitro našli primeren odgovor.

  • Testenine, zelenjavne juhe, solate, ribe, piščančje meso, jajčne jedi, rižote, narastki ali sadni jogurti so pravzaprav pripravljeni, kot bi mignil. Tudi z izdelki iz svežega testa, kot so vlečeno testo, testo za pico ali včasih tudi listnato testo, lahko hitro pričaramo dobrote. Svetujemo vam, da prelistate kuharske knjige z sredozemskimi jedmi. Presenečeni boste nad preprostimi in okusnimi jedmi, ki jih lahko hitro pripravite. Odkrijte čare pisane azijske kuhinje, polne zelenjave.

  • S sestavinami teh receptov napolnite shrambo in hladilnik. Jemo namreč vedno tisto, kar imamo doma. Poskrbite, da boste imeli na zalogi vedno začimbe, olupljen paradižnik v konzervi, testenine, riž, koruzo, tunino, kapre, pesto, hren, kis, kakovostna olja, pa tudi suho sadje in oreščke za grizljanje. Prav pridejo tudi misliji. Hrustljav kruh je lahko prebavljiv in se čudovito poda k siru. V zamrzovalniku naj bodo vedno rezine polnozrnatega kruha, globoko zamrznjena zelenjava, sir in zelišča. Če boste vsaj malo načrtovali in se pravilno oskrbeli z živili, bo vaša prehrana pestra in zdrava.

  • Uživati v svežem obroku ne pomeni vedno uživati v kuhani hrani. Mocarela s paradižnikom ali melono je lahko okusen večerni obrok. Dimljenega lososa kombinirajte z nekaj lahke kisle smetane, kaprami in svežim koprom. Sirova plošča s svežim sadjem ima še posebno dober okus. Prav tako italijanske predjedi ob kozarcu vina. Le ideje in vaše najljubše recepte morate imeti vedno pri roki in takoj vse postane lažje.

  • Če pa se kljub vsemu občasno ne morete upreti dobrotam hitre hrane (fast food), izberite tiste z manj maščobami in jim dodajte zelenjavo, sadje, zelišča ...

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?