Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • ribe_720x370.jpg

Uravnotežena prehrana

Razpadanje rib

Ribe so odlično živilo za hitro in zdravo kuhanje. Priporočljivo je, da jih vsaj 2x tedensko vključimo v našo prehrano. Morali bi jih jesti vsaj dvakrat tedensko.

Ribje meso vsebuje 15 do 20 odstotkov kakovostnih beljakovin. Je še posebej nežno in izredno lahko prebavljivo. Tudi priprava je hitra, zato se lahko meso pri predolgem kuhanju in previsokih temperaturah izsuši in razpade. Kot zlato pravilo velja: manjše ribe potrebujejo 5 do 10 minut, večje ribe pa 10 do 20 minut kuhanja.

  • Pogosta napaka je nepravilno mariniranje. Kisli delci limoninega soka ali belega vina med kuhanjem poškodujejo beljakovinsko ogrodje ribe. Tako postane riba še mehkejša in lahko razpade. Z aromatičnimi olji, česnom in zelišči lahko ribo bolj fino začinimo. Sveža zelišča dodajte vedno po pečenju, suha zelišča pa lahko dodate že pred tem. Prej je bilo v navadi, da ribo 'okisamo', da bi ublažili njen specifičen vonj. Sveža riba ne potrebuje kisanja. Aroma limone ni v soku, temveč v lupinici. Kdor želi, lahko na ribo nastrga malo lupinice biološko pridelane limone. Sveže iztisnjen limonin sok dodajte šele na koncu kuhanja, pred serviranjem. Samo tako lahko vitamin C pomaga pri prebavi beljakovin.

  • Da se izognete neprijetnemu vonju pri pripravi rib, jih operite v vodi, ki ste ji dodali žlico ali dve morske soli.

  • Za peko so primerne zlasti cele ribe ali fileti s kožo, ki ribo drži skupaj. Posebej primerne so bokoplavutarice, rdeči okun, morski list in aljaški saj. File na hitro opecite na strani s kožo, celo pa z obeh strani. Dve minuti zadostujeta, da koža postane hrustljava. Opečeno ribo dokončno specite v pečici. Tako bo ostala sočna in bo ohranila odličen okus. Bodite varčni pri uporabi maščob! S čopičem premažite olje po ponvi, v njej pogrejte ribo in jo nato pecite v pečici približno 5 minut pri 160 °C. Če želite pripraviti ribji file brez kože, ga pred pečenjem na debelo premažite z olivnim oljem.

  • Pred pečenjem rib ne potresite z moko. Moka ima svoj specifičen okus, ki med peko ne izgine, zato na ribi pusti mokast okus.

  • Mehke ribe, kot so romb, polenovka ali trska, so primerne za dušenje. V ponev vlijte pol centimetra belega vina ali ribje osnove (kupite jo lahko že pripravljeno v kozarcu ali pa jo pripravite sami – odvečno količino zamrznite) in tekočino segrejte. Tik preden tekočina zavre, vanjo položite ribo in jo, glede na debelino, kuhajte od 8 do 10 minut. Preostalo tekočino lahko uporabite kot ribjo omako.

  • Kuhanje v sopari je najprimernejši in najbolj zdrav način za pripravo rib. Ribo kuhajte v cedilu nad vročo vodo. Vodi pred tem dodajte zelišča in aromatično limonino lupinico (biološko pridelano). Ribje fileje lahko kuhamo tudi na krožniku. Potresemo jih s poljubno mešanico zelišč in začimb ter damo na krožnik, ki ga pokrijemo z drugim krožnikom. Kuhamo na loncu, v katerem voda močno vre. Riba se hitro in enakomerno skuha v lastnem soku.

  • Za posebej občutljive ribe priporočam pečenje v foliji. Začinjeno ribo skupaj z zelišči, mehko zelenjavo in čisto malo maščobe zavijte v folijo. Ker se polnilo pri segrevanju razteza, folijo rahlo, a dobro zaprite in za 10 do 15 minut položite v vročo pečico.

  • Pri pripravi rib govorimo tudi o t. i. modrem kuhanju, saj se med kuhanjem v vreli vodi ribja koža obarva modrikasto, riba pa je zato videti še posebej lepa. Modrikasto barvo lahko še poudarimo, če ribo pred kuhanjem polijemo s kislo vodo (mešanica 1 dela kisa in 4 delov vode).

  • Poleti ribe radi pripravljamo na žaru. Zato so primerne kompaktne ribe, bogate z maščobo, katerih meso ne razpade tako zlahka. To so losos, postrv, skuša ali morski volk. Ribo na hitro z obeh strani popecite na žaru, nato jo postavite na rob rešetk, da se počasi peče približno 10 do 15 minut. Tako bo meso ostalo sočno.