Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • caj_720x370.jpg

Uravnotežena prehrana

Skodelica čaja

Vsaka žlahtna vrsta čaja ima svojo tradicijo in zahteva posebno pripravo. Komur se znanost čajnih obredov zdi preveč zapletena, se lahko opre na naslednja splošnoveljavna pravila:

  • Voda mora biti sveža in vremo jo le kratek čas, sicer izloči preveč kisika in izgubi okus.

  • Filter mora biti dovolj velik. Čaj s kuhanjem naraste za 6- do 7-krat in potrebuje prostor, da lahko razvije svojo aromo. Ne uporabljajte kovinskih jajčk za kuhanje čaja. Kovina lahko pokvari pristen okus.

  • Sadni čaj pripravite tako, da ga prelijete z vročo vodo. Zvrhana čajna žlička čaja na skodelico. Pustite stati 8 do 10 minut.

  • Zeliščni čaj prelijte z vročo vodo. 1 do 2 čajni žlički na skodelico. Pustite stati pokrito 5 do 10 minut.

  • Črni čaj je rad na toplem. Ogrejte skodelico in prelijte z vročo vodo. Čajna žlička na skodelico. Za poživljajoč učinek pustite stati 3 minute, za pomirjajoč pa 4 do 5 minut, nikoli ne dlje, sicer postane čaj grenak.

  • Za pripravo zelenega čaja zavrite svežo vodo, najprej jo ohladite na 70 do 80 °C in jo šele nato prelijte po čaju (1l vrele vode potrebuje približno 10 minut, da se ohladi na 75 °C). Pustite stati 3 minute.