Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

malidzana_naslovna_720x370.jpg
Mojca Polak

Jedel.bi recepti

Malidzana/zeleni ajvar

300 min
300 min

Paprike in jajčevce pečemo na odprtem žaru, da olupek počrni, nato pa jih vložimo v zaprto pvc vrečko. Ta postopek bo pripomogel, da se bo lupina lažje olupila. Nato jih olupimo in postavimo za nekaj ur v cedilo, da se dobro odcedijo. Nato v veliki kozici segrejemo polovico olja in dodamo na strojček za mletje mesa mleto pečeno papriko in jajčevce. Mešamo in dodajamo sol ter kis in postopoma prilivamo preostanek olja. Ajvar pražimo skoraj dve uri, tako da prične odstopati od dna posode. Nato ga nalijemo v kozarce, dobro zapremo in položimo v velik lonec s hladno vodo. Voda mora segati čez pokrove. Pristavimo na ogenj in počakamo tako dolgo, da se iz dna začnejo dvigati drobni mehurčki. Nato ogenj ugasnemo in kozarce pustimo v vodi, da se ta popolnoma ohladi.

Malidzana odlično tekne zraven pečenih rib in morskih sadežev. Lahko pa jo uporabimo tudi kot namaz za sendviče ali veganske kanapejčke.

Oglejte si recept na

Sestavine

33 kg jajčevcev
2,12,1 kg mesnate zelene špic paprike
0,90,9 l olja
2,12,1 žlici vinskega kisa
0 sol po okusu