pita-z-jabolki-ingverjem_720x370.jpg
Mojca Polak

Pita z jabolki in ingverjem

120 min
120 min

Moko, sol in kocke mrzlega masla na hitro zmeljemo v mešalniku, da dobimo večje drobtine. Ob koncu med mešanjem prilivamo mrzlo vodo  po žlicah samo tako dolgo, da se masa sprime. Z rokami jo na delovni površini oblikujemo v hlebček, ki ga z rokami sploščimo do debeline 3 cm in zavijemo v prozorno folijo. Položimo ga v hladilnik, da pol ure počiva.

Za nadev olupimo jabolka in jih narežemo na četrtine. Vsujemo jih v teflonsko ponev in dodamo ostale sestavine, ter jih na ognju skupaj dušimo 5 minut.

Namastimo si višji model za pito ali torto. Testo razvaljamo v dva kroga, ki segata od dna do vrha modela. Prvega položimo v model in nanj vsujemo nadev iz jabolk in  ingverja. Nato pokrijemo s preostalim krogom testa in robove zavihamo v model. Na sredi izrežemo krogec testa (kot dimnik), da lahko izhaja para. Pito pečemo 1 uro pri 160 °C. če želimo, lahko 10. Minut pred koncem peke testo premažemo s kislo smetano.

Oglejte si recept na

Sestavine

400400 g moke
200200 g masla
11 žlička soli
66 žlic vode
88 kosov jabolk
22 žlici škroba
11 kos ingverja
11 žlička cimeta
11 kos limone
44 žlice rjavega sladkorja
11 kos vanilijevega stroka

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?