Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

pita-z-jabolki-ingverjem_720x370.jpg
Mojca Polak

Pita z jabolki in ingverjem

120 min
120 min

Moko, sol in kocke mrzlega masla na hitro zmeljemo v mešalniku, da dobimo večje drobtine. Ob koncu med mešanjem prilivamo mrzlo vodo  po žlicah samo tako dolgo, da se masa sprime. Z rokami jo na delovni površini oblikujemo v hlebček, ki ga z rokami sploščimo do debeline 3 cm in zavijemo v prozorno folijo. Položimo ga v hladilnik, da pol ure počiva.

Za nadev olupimo jabolka in jih narežemo na četrtine. Vsujemo jih v teflonsko ponev in dodamo ostale sestavine, ter jih na ognju skupaj dušimo 5 minut.

Namastimo si višji model za pito ali torto. Testo razvaljamo v dva kroga, ki segata od dna do vrha modela. Prvega položimo v model in nanj vsujemo nadev iz jabolk in  ingverja. Nato pokrijemo s preostalim krogom testa in robove zavihamo v model. Na sredi izrežemo krogec testa (kot dimnik), da lahko izhaja para. Pito pečemo 1 uro pri 160 °C. če želimo, lahko 10. Minut pred koncem peke testo premažemo s kislo smetano.

Oglejte si recept na

Sestavine

400400 g moke
200200 g masla
11 žlička soli
66 žlic vode
88 kosov jabolk
22 žlici škroba
11 kos ingverja
11 žlička cimeta
11 kos limone
44 žlice rjavega sladkorja
11 kos vanilijevega stroka