Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

goveja_juha_naslovna_720x370.jpg
Marko Herič

Jedel.bi recepti

Domača goveja juha

180 min
180 min

Govedino dobro operemo, prav tako operemo vso zelenjavo in jo očistimo. Korenčke olupimo, prav tako olupimo zeleno. Zavremo ½ litra vode in v vreli vodi pokuhamo kosti kakšne 3 minute, tako da nam kasneje, ko jih dodamo v lonec, ne umažejo vode. V teflonski ponvi posebej zapečemo čebuli tako, da ju prerežemo na ½ in položimo s prerezano stranjo na vročo ponev brez olja ter pustimo da se malo zažgeta in počrnita. Takšna čebula da juhi boljši okus. Nato vzamemo en velik prostoren lonec in v lonec damo vso zelenjavo, meso in kosti, ter zalijemo s 5 litri hladne vode. Pristavimo na ogenj in počakamo da nam zavre. Takoj, ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo da komaj vre približno 10 minut. Opazili boste, da se na juhi nabira gosta pena, ki je malo umazana. Vzamemo penovko in pričnemo peno pobirati z vrha. Šele nato damo v juho muškatni orešček, lovorjev list, poprova zrna, paradižnikovo mezgo in sol. To naredimo kasneje zato, ker če damo vse začimbe v juho preden zavre, je veliko možnosti, da bomo s peno, ki smo jo na začetku vrenja pobirali iz površine juhe, pobrali zraven vse začimbe. Preostane nam še samo, da juho res počasi pustimo vreti še kakšne tri ure. Juho precedimo, oplemenitimo s konjakom in jo postrežemo.

Oglejte si recept na

Sestavine

1,521,52 kg mladega govejega pleča
22 kosa govejih kosti
22 kosa velike čebule
11 kosa manjšega pora
0,520,52 glave gomoljne zelene
0 manjši šop peteršilja
11 koren peteršilja
44 večji koreni
11 veliki paradižnik
0,520,52 jabolka
0,520,52 glave česna
66 lovorjevih listov
11 poprovo zrno
0 noževa konica paradižnikove mezge
0 noževa konica naribanega muškatnega oreščka
0 sol
0,520,52 dcl konjaka
55 l hladne vode