Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

spargljeva_rizota_naslovna_720x370.jpg
Marko Herič

Jedel.bi recepti

Špargljeva rižota

25 min
25 min

Šparglje dobro očistimo in narežemo na drobne kolobarje, pri čemer pustimo vršičke cele. ½ špargljev z vršički damo na stran. Na malo oljčnega olja popražimo ½ špargljev, dodamo por in česen ter posolimo. Ko se por malo zmehča dodamo riž in vse skupaj še malo popražimo. Zalijemo z vermouthom in pustimo da nam povre. Nato pričnemo z zalivanjem riža. Riž vedno zalijemo toliko, da nam ga tekočina pokrije in pazimo da nam konstantno vre. Zato je tudi dobro, da imamo osnovo s katero zalivamo vročo. Pri tem riž ves čas mešamo. Ko je riž na pol kuhan, dodamo še preostale šparglje in postopek ponavljamo tako dolgo, da je riž kuhan na zob. Riž odstavimo in med mešanjem gladko vmešamo še preostalo oljčno olje, parmezan, timjan in limonin sok. Rižota tako postane kremasta. Serviramo v globok krožnik in zaključimo s nastrganim parmezanom.

Oglejte si recept na

Sestavine

120120 g zelenih špargljev
120120 g belih špargljev
11 skodelica carnaroli ali arborio riža
11 dcl vermoutha (extra dry)
0,50,5 dcl oljčnega olja
11 manjši por
11 strok česna
11 l zelenjavne jušne osnove
11 žlica naribanega parmezana
0 sok 1/2 limone