Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • solate_naslovna_720x370.jpg

Recepti in prehrana

Solate

Solate so v sodobni kuhinji zelo cenjene, saj so bogat vir vitaminov, mineralov, običajno imajo nizko energijsko vrednost, so osvežujoče, hitro pripravljene okusne in prijetne za oko. Z njimi lahko dopolnjujemo številne obroke. Uživamo jih lahko kot hladne začetne jedi, kot prilogo k glavni jedi, s sadno solato pa lahko končamo obrok. Ponekod  solato ponudijo  kot vmesno jed, vendar pri nas ta navada še ni zaživela.

Po pripravi in sestavi so solate zelo pestre jedi, njihova priprava je razmeroma enostavna, vendar je  kljub temu potrebno določeno strokovno znanje o uporabi in pripravi sestavin, pripravi solatnih prelivov, dresingov in kombiniranju le–teh. S pravilno pripravo in obdelavo sestavin ohranimo večjo hranilno vrednost.

Za pripravo različnih solat lahko uporabimo živila iz vseh skupin. Neštete so tudi možnosti kombiniranja različnih živil. Solatni prelivi in dresingi pa zaokrožijo in povežejo sestavine v harmonično celoto. Za pripravo solat  uporabljamo vedno sveže sestavine, prav tako za pripravo prelivov segajmo po najkvalitetnejših  oljih, kisih, svežih zeliščih in začimbah in vseh ostalih dodatkih.

Solata je lahko tudi popolnoma samostojen obrok serviran na običajen krožnik v kombinaciji zelenjave, sadja, mesa, sirov, zelišč in kreš. Običajno poskušamo doseči kombinacijo hrustljave, kremaste  in čvrste strukture sestavin, kar nam zagotavlja pri okušanju nepozabne občutke.

»Vsaka rastlina mora prevzeti svojo nalogo in imeti svoje mesto – kot ton v glasbi, nič ne sme škrtati, nič motiti. Malce disharmonije je sicer dopustno
( da pride celota bolj do izraza), včasih je treba uvajati živahnejše ali milejše tone, na koncu pa zliti vse disonance v prijetno kompozicijo.«
je v svoji knjigi Acetaria, Razprava o solatah, že v 17 . stoletju napisal pisec John Evelyn.

 

Solate

Mediteranska solata

10 min
plus

Solate

Solata z grahom

30 min
plus

Solate

Pisana solata

10 min
plus