kosmici_naslovna_720x370.jpg
Marko Herič

Jedel.bi recepti

Ovseni kosmiči s svežim sadjem

20 min
20 min

Ovsene kosmiče stresite v skledo, prelijte jih s pomarančnim sokom; 15 minut naj nabrekajo.

Medtem operite sadje oziroma ga olupite. Jagode pustite cele, breskev in češplje zrežite na za grižljaj velike koščke. Neolupljeno jabolko zelo drobno nastrgajte s strgalom za zelenjavo. Takoj ga pokapajte z žlico limoninega soka.

Naribano jabolko zmešajte z jogurtom in namočenimi ovsenimi kosmiči. Izboljšajte z medom in s preostalim limoninim sokom.

Kosmiče z jogurtom in jabolki razdelite v dve veliki skledici. Po vrhu porazdelite sadje, potresite z nasekljanimi mandlji in takoj ponudite.

RAZLIČICA

Namesto jogurta lahko za spremembo uporabite tudi kislo mleko. Mandlje lahko zamenjate z lešniki. Če želite, lahko v jogurtovo mešanico dodate še žličko svežega naribanega ingverja.

NAMIG

Vitamin C pospešuje vgradnjo kalcija v kosti in je tako soudeležen pri povečanju trdnosti kosti.

Veliko vitamina C vsebujejo sadje in sadni sokovi ter številne vrste zelenjave in zelenjavnih sokov. Kar zadeva vitamin C, so pri sadju vodilni črni ribez, rakitovec, papaja, citrusi, jagode in kivi. Pri zelenjavi ga največ vsebujejo paprika, brokoli, brstični ohrovt, kodrasti ohrovt, koromač, cvetača in koleraba.

Oglejte si recept na

Sestavine

5050 g ovsenih kosmičev
120120 ml pomarančnega soka z dodanim kalcijem
200200 g svežega sezonskega sadja (npr. jagod, breskev, češpelj)
11 veliko jabolko
33 žlice limoninega soka
300300 g jogurta (1,5 % m. m.)
11 žlica medu
22 žlici grobo nasekljanih mandljev

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?