telecji-file-polenta-omaka_720x370.jpg

Za ljubitelje mesnih dobrot

Telečji file v omaki iz portovca in šalotk ter zapečena polenta z jurčki

0 min

Meso vsaj eno uro pred pripravo vzamemo iz hladilnika, ga narežemo na debele medaljone in pustimo, da se počasi ogreje na sobno temperaturo. Skuhamo polento, ki ji na koncu vmešamo malo masla in parmezana ter jo v enakomerno debeli plasti raztegnemo na kosu alu folije ali pekaču. Počakamo, da se strdi ter jo narežemo na rezine.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja, meso solimo in popramo ter ga na hitro opečemo z vseh strani. Glede na to, da se medaljoni precej majhni in zelo mehki, jih pečemo samo par minut, tako da v sredini ostanejo lepo rožnati. Meso odstranimo in v ponev stresemo na drobno narezano šalotko, po potrebi pa še malo masla. Pražimo par minut, nato pa prilijemo malo jušne osnove oz. fonda in približno en deciliter portovca ter omako povremo do želene gostote. Na koncu jo po potrebi še dosolimo. V drugi ponvi zapečemo rezine polente in jurčke, nato pa vse skupaj zložimo na ogrete krožnike in takoj postrežemo.

Sestavine

800800 g telečjega stegna
150150 g polente
5050 g masla
5050 g parmezana
0 olivno olje
0 sol, poper
11 šalotka
11 dl jušne osnove
11 dl portovca

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?