Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

plucni_file_naslovna_720x370.jpg
Mojca Polak

Jedel.bi recepti

Pljučni file s porto omako in pečenim rožmarinovim krompirčkom

240 min
240 min

Za omako kosti z zelenjavo močno opečemo v širši kozici. Dodamo mezgo in začimbe ter še nekoliko opražimo. Nato zalijemo z 2 litra mrzle vode in osnovo kuhamo dve uri. Po dveh urah osnovo odcedimo in v odcedek prilijemo portovec ter solimo in popramo ter reduciramo do primerne gostote.

Krompir olupimo in narežemo na krhlje ter ga začinimo s soljo, poprom, z rožmarinom in oljčnim oljem. Položimo ga na pekač in pečemo 45 minut pri 170 ºC.

Pljučni file začinimo in opečemo po obeh straneh na vročem olju (če želimo rožnato sredico, ta čas ne sme biti daljši od 6 minut). Na krožniku file oblijemo z omako in obložimo s pečenim krompirčkom.

Oglejte si recept na

Sestavine

600600 g pljučnega fileja
0 sol
0 poper
0 olje
500500 g piščančjih kosti (za omako)
300300 g korenaste zelenjave (za omako)
11 lovorjev list (za omako)
11 žlica mezge (za omako)
200200 ml portovca (za omako)
44 krompirje
0 rožmarin
0 oljčno olje