Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • eksoticnoSADJE_720x370.jpg

Sadje in zelenjava

Sadje

Eksotični sadeži

Eksotično sadje vsebuje mnogo vitaminov, mikroelementov in dragocenih antioksidantov. Te biološke snovi celice varujejo in, kot potrjujejo znanstvene raziskave, skrbijo za naravno preventivo proti prezgodnjem staranju in mnogim boleznim. Mnogi kupci so navdušeni nad našo pestro ponudbo eksotičnih sadežev, želijo pa si še več informacij o shranjevanju in pripravi teh sadežev.

Sadje

Avokado

Avokado je sadež hruškaste oblike zelene do črne barve z gladko ali vozličasto lupino, odvisno od sorte. Sadno meso je masleno-orehastega okusa. V sredici sadnega mesa je velika koščica, ki se jo zlahka odstrani. Avokado je zrel, kadar se lupina ob rahlem pritisku udre. DEŽELE PRIDELAVE
Južna Afrika, Brazilija, Peru, Španija
NASVETI PRI NAKUPU

Avokado je le zrel primeren za uživanje. Povsem zrel avokado je mehak na dotik in sadno meso se lahko razmaže »kot maslo«.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Zrel avokado se lahko hrani v hladilniku nekaj dni (ne pod 6 stopinj). Trd avokado zdrži pet do šest dni pri sobni temperaturi in tako dozori.
NASVETI ZA UPORABO

Sadež lahko uživamo tudi surov. Avokado razrežemo po dolžini, nato zavrtimo obe polovici v nasprotni smeri, da se koščica odlušči. Koščico nato odstranimo in ločimo sadno meso od lupine. Sadno meso zmečkamo z vilico, dodamo poper, sol in druge začimbe ter namažemo na kruh.
NASVETI IZ KUHINJE

Zaradi orehastega, izrazito blagega okusa, se avokado ujema z mnogimi dodatki – od začinjenih do pikantnih, od sladkih do kislih.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 170-230 kcal (711-961 Kj)
Beljakovine: 1,9 g
Maščobe: 23,5 g
Ogljikovi hidrati: 1,9 g
Vitamini B1, B2 in E, mineralne snovi, bogat z nenasičenimi maščobnimi kislinami
  AVOKADOVA JUHA Z LOSOSOM
Sestavine za 4 osebe
Sestavine

1/2 l vode
1 čajna žlička posušene jušne zelenjave
125 g svežega lososa
2 šalotki
1/2 stroka česna
10 g masla
1 velik in zelo zrel avokado
1/2 l kokošje juhe
5 cl belega vina
100 g Crème fraîche
1 čajna žlička Sherryja ali kisa iz belega vina
nekaj kapljic Worchesterske omake,
mleta zelena poprova zrna
Priprava
Vodo vlijemo v lonec in dodamo sol. Jušno zelenjavo damo v košaro za kuhanje na sopari. Vse skupaj zavremo in kuhamo 5 minut. Lososa očistimo, rahlo solimo in prerežemo prečno na 8 rezin. Dodamo jušni zelenjavi in kuhamo približno 3 minute. Jušno zelenjavo in lososa vzamemo iz posode. Olupimo šalotke in česen in drobno nasekljamo. Dušimo v ponvi z nekaj masla, da posteklenijo. Avokado razpolovimo, odstranimo koščico in ločimo sadno meso od lupine. Dodamo šalotkam in zalijemo z malo kokošje juhe. S paličnim mešalnikom naredimo kašo iz avokada. Dodamo preostalo kokošjo juho, vino in Crème fraîche. Med stalnim mešanjem segrejemo (ne sme zavreti). Juho začinimo s soljo, kisom in Worchestersko omako ter nalijemo v vnaprej pogrete krožnike. Pred serviranjem juho okrasimo z lososom in mletim poprom.
  Preberite več

plus

Sadje

Kaktus fige

Kaktus figa je ovalna, užitna jagoda vrste opuntia. Pod bodičasto kožo se nahaja sladko in sočno meso. Lupina je glede na stopnjo zrelosti zelene, rdečkaste, losove, rumene ali temno rjave barve. Ima bradavičaste izbokline, na katerih je veliko drobnih, skoraj nevidnih bodic. Osvežilno, malce kiselkasto meso je rumeno oranžne do rdeče barve, prepredeno z majhnimi, užitnimi pečkami. Je sladkega do rahlo kiselkastega okusa in spominja na hruško. DEŽELE PRIDELAVE
Južna Amerika, Afrika, Španija
NAPOTKI ZA NAKUP

Le obarvane kaktus fige so užitne.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

2 do 3 dni pri sobni temperaturi.
NASVETI ZA UPORABO

Če uživamo surovo, jo razpolovimo (primemo z rokavico ali servieto) in pojemo z žlico ali pa meso iztisnemo od zgoraj navzdol iz lupine.
NASVETI IZ KUHINJE

Najbolje se sadež poda k sadni solati, solati s šunko, perutnini, dimljeni postrvi, škampom, sorbetu, kompotu in sladolednim kremam.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 36 kcal (154 KJ) | Beljakovine: 1 g | Maš~obe: 0,4 g |
Ogljikovi hidrati: 7,1 g | Vitamina B in C | Kalij
  DUŠENA GOVEJA PEČENKA S KAKTUS FIGAMI IN Z OMAKO IZ POMARANČ Sestavine za 6 oseb
Sestavine

1,2 kg goveje pečenke s stegna, brez kosti
2 jedilni žlici moke
2 jedilni žlici olivnega olja
6 kaktus fig, olupljenih, pretlačenih skozi sito
10 g drobno nasekljanega peteršilja
375 ml kokošje juhe
30 g pomarančnih lupin, narezanih na
trakove
sol, poper
Za marinado:
500 ml merlota
125 ml sveže stisnjenega
pomarančnega soka
2 jedilni žlici olivnega olja
1 kavna žlička soli
1/2 kavne žličke mletega popra
75 g olupljenega in na kocke
narezanega korenčka
60 g čebule, narezane na kocke
Priprava
Za marinado zmešamo vse sestavine v skledi (ki naj ne bo aluminjasta) ter v to zmes položimo govejo pečenko. Pokrito pustimo stati čez noč, da se marinira. Meso vzamemo iz marinade, ga odcedimo in popivnamo s kuhinjskimi brisačami. Marinado zlijemo skozi cedilo ter ločeno shranimo zelenjavo in marinado. Meso posujemo z moko, odvečno moko otresemo. V veliki ponvi segrejemo olje, na vseh straneh zapečemo meso pri srednji temperaturi ter vzamemo iz ponve. Odcejeno zelenjavo iz marinade dušimo ca. 8-10 minut v soku od peke mesa. Pečenko damo nazaj v ponev. Dodamo marinado, pire iz kaktusovih fig, peteršilj in kokošjo juho, dobro zmešamo in začinimo s soljo in poprom. Pustimo, da zavre, znižamo temperaturo ter dušimo meso približno 2 uri, da bo pečeno in mehko. Občasno posnamemo na površini plavajočo maščobo. Pečenko vzamemo iz ponve in damo na toplo. S penovko poberemo zelenjavo iz omake ter jo zmešamo v mešalniku. Potem jo umešamo skupaj s pomarančno lupinico v omako. Omako gostimo pri srednji temperaturi ca. 10 minut. Meso vrnemo v ponev in segrejemo v omaki. Dušeno govejo pečenko vzamemo ven, narežemo, položimo na krožnike in vsako porcijo polijemo z omako.
Preberite več

plus

Sadje

Karambola

Karambola je podolgovat sadež dolžine približno 7 do 12 cm s podolžnimi rebri ostrih robov. Če sadež narežemo na kolobarje, dobimo dekorativne zvezde (»zvezdni sadež«). Je prozorne zelenkasto - rumene barve, ob popolni zrelosti je močno rumena, gladka in voskasta. Hrustljavo sveže meso je aromatičnega, sladko - kislega okusa in intenzivnega vonja. DEŽELE PRIDELAVE
Brazilija, Tajska, Malezija
NAPOTKI ZA NAKUP

Sadež je zrel, ko je intenzivno rumene barve in ima rjave robove.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Pri sobni temperaturi jih lahko hranimo približno 5 dni, v hladilniku pa 1 teden. Ne shranjujte na temperaturi pod 5 stopinj Celzija.
NASVET ZA UPORABO

Karambola je primerna predvsem kot dekoracija. Če sadež razrežemo na kolobarje, nastanejo zvezdice. V penini ali koktajlu plavajoče karambole dajejo pijači estetski pridih
NASVETI IZ KUHINJE
Karambola je osvežilen sadež, ki ga lahko uživamo surovega. Zelo je primerna za pripravo sadnih solat in sladic. Tanko kožo svežega sadeža zlahka olupimo, lahko pa jo tudi uživamo.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 23 kcal (KJ) | Beljakovine: 1,2 g | Maš~obe: 0,5 g |
Ogljikovi hidrati: 3,5 g | Vitamin A in C | Kalcij in železo
  KAŠA IZ KARAMBOL
Sestavine za 4 osebe
Sestavine

4 karambole
1/2 litra vode
150 g sladkorja
3 jedilne žlice jedilnega škroba
1 lonček smetane
1 jedilna žlica gozdnega medu
Priprava
Karambole operemo in narežemo na kocke. Morebitne rjave robove prej odstranimo. Kocke prevremo v vodi. Kakor hitro so mehke, jih z mešalnikom zmešamo v kašo. Jedilni škrob umešamo v mrzlo vodo in dodamo kaši iz karambol. Vse skupaj zakuhamo in stalno mešamo. Zmešamo smetano in med ter stepamo, da se strdi. Smetano dodamo kaši in postrežemo.
Preberite več

plus

Sadje

Kivano

Sadež je v sorodu s kumaro in melono ter je dolg približno 15 cm. Ko je zrel, je svetleče, oranžno-rumeno obarvan in ima bodice bradavičaste oblike. Ko je nezrel, je kivano zelene barve. Želejasto meso je temno zelene barve, ima mnogo jedrc, po okusu pa spominja na mešanico med banano in limeto z rahlim priokusom po kumari. Ta delikatno osvežujoč sadež bi lahko imel podobno prihodnost kot kivi. DEŽELE PRIDELAVE
Kitajska, Nova Zelandija, sedaj tudi že v Evropi
NAPOTKI ZA NAKUP

Sadež je zrel, če je lupina rumene in meso intenzivne zelene barve.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Hranimo ga pri sobni temperaturi. Sadež lahko hranimo glede na stopnjo zrelosti do dva tedna.
NASVET ZA UPORABO

Za uživanje surovega sadeža prerežemo sadež po sredini in z žlico izdolbemo/zajamemo meso skupaj z jedrci. Okus lahko izboljšamo z dodajanjem limoninega soka in smetane.
NASVETI IZ KUHINJE

Barva in obstojnost kivana močno spominjata na žele. Zato je zelo primeren za dekoracijo sadnih solat in mrzlih plošč. Kivano pa lahko uporabimo tudi kot sladico, napitek in kot prilogo k mesnim in ribjim jedem.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 22 kcal (92 KJ) | majhni deleži kalija, kalcija, magnezija in vitamina C
 


KREMA IZ PINJENCA Z OMAKO IZ KIVANA Sestavine za 2 osebi
Sestavine
2 kivana
250 ml pinjenca
35 g sladkorja
1 jedilna žlica limetinega soka
100 ml sladke smetane
3 lističi želatine
sladkor v prahu
1 cl mareličnega žganja
sredica 1 vanilijevega stroka
nekaj malin in
nekaj citronske melise za dekoracijo

Priprava
Kivano razpolovimo po dolžini in z žlico izdolbemo meso. Želatino zmehčamo v mrzli vodi. Penasto umešamo pinjenec, sladkor in limetin sok. Iztisnemo želatino, jo raztopimo in jo mlačno umešamo v pinjenec. Postavimo na hladno, da se začne strjevati. Takoj vmešamo stepeno sladko smetano. Napolnimo polovičke kivanov in pustimo stati v hladilniku vsaj 1 uro, da se strdi. Medtem začinimo meso kivana s sladkorjem v prahu, mareličnim žganjem in vanilijevo sredico. Polnjene sadeže kivana naložimo na krožnik, posujemo z malinami in okrasimo s citronsko meliso.


  Preberite več

plus

Sadje

Kokosov oreh

Kokosov oreh in kokosova palma sta sinonim za poletje, plažo in morje. Sadež raste na 20 do 30 m visokih kokosovih palmah, ki glede na sorto in starost rodijo 50 do 180 sadežev na leto. Z lupino tehtajo do 2,5 kg. Dejanski »oreh« je jedro sadeža, ki tehta od 0,5 do 1 kg. DEŽELE PRIDELAVE
Šrilanka, Slonokoščena obala
NAPOTKI ZA NAKUP

Ko kupujemo kokosov oreh, pazimo, da ni poškodovan in da vsebuje tekočino. To preverimo tako, da sadež pretresemo.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Zaprte kokosove orehe lahko hranimo do 4 mesece. Če je oreh odprt, lahko meso, prelito s kokosovo vodo, v hladilniku hranite 1 teden. Kokosovo meso lahko zamrznemo, vendar ga naj bi porabili najkasneje v 9 mesecih. Posušeno kokosovo moko shranjujemo v neprepustni posodi v hladnem in suhem prostoru!
NASVETI ZA UPORABO

Da bi prišli do sredice oreha, moramo skozi dva od treh »očes« zabiti žebelj. Skozi eno oko steče kokosova voda v posodo, medtem ko skozi drugo odprtino v lupino prihaja zrak. Potem vzamemo oreh v roke in narahlo udarimo s kladivom po brazgotini lupine, dokler ta ne poči. Tako enostavno dosežemo slastno meso.
NASVETI IZ KUHINJE

Posebej dober je kokosov oreh v obliki kokosove moke kot sestavni del ananasove in drugih sadnih solat ali pa kot svež prigrizek.
Informacije o hranilni vrednosti
Kokosov oreh ima zelo visoko vsebnost maš~ob, kar 36,5 odstotka, in vsebuje mineralne snovi, kot so kalij, fosfor in železo, ter tudi vitamine skupine B.
  KOKOSOVA KREMA

Sestavine za 4 osebe
Sestavine
2 kokosova oreha
80 g jedilnega škroba
80 ml kravjega mleka
3 jajca
3 jedilne žlice močne kave
2 zavitka vanilijevega sladkorja
4 jedilne žlice sladkorja
125 ml sladke smetane
1 kavna žlička cimeta

Priprava
Kokosovo vodo odlijemo, kokosov oreh na sredini prežagamo, in izdolbemo meso, da ga ob robu ostane samo ½ cm. Meso drobno nasekljamo ali zmešamo z mešalnikom. Jedilni škrob zmešamo z dvema jedilnima žlicama mleka in rumenjakom. Preostalo mleko zavremo, dodamo kavo, umešamo jedilni škrob in na kratko zavremo. Beljake stepemo v trd sneg, dodamo vanilijev sladkor, sladkor in zmešano sadno meso ter umešamo v kremo. Pustimo, da se krema ohladi, jo napolnimo v kokosovi polovici, okrasimo s stepeno sladko smetano in posipamo s cimetom.
Preberite več

plus

Sadje

Kumkvat

Kumkvat je drobnoplodna pomaranča in jo po velikosti lahko primerjamo z majhno slivo. Gre za najmanjše užitno eksotično sadje. Sadež je prav zaradi svoje majhnosti ter kantonske besede kam kwat, ki pomeni zlata pomaranča, dobil svoj prisrčen vzdevek »pritlikava pomaranča«. Lupina je žareče oranžne barve. Sadno meso je razdeljeno na 4 do 7 predalčkov. Okus je kiselkast in začinjeno aromatičen – podobno kot pomaranča. V mesu se nahajajo mehke peške, ki so užitne in jih zaužijemo skupaj s sadežem. DEŽELE PRIDELAVE
Brazilija, Južna Afrika, Kitajska
NAPOTKI ZA NAKUP

Izbirati moramo sadeže s trdo lupino. Bolj kot je sadež zrel, bolj svetla je njegova barva in tem manj soka in kisline vsebuje.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Približno en teden v hladilniku.
NASVET ZA UPORABO

Kumkvat uživamo skupaj z lupino. Jemo dobro oprane, sadeže bodisi cele, bodisi narezane na zelo tanke rezine, koleščke ali kocke. So delikatesna priloga k jedem z žara ali pečenemu mesu, perutnini in divjačini. Zaradi njegove arome, ki je podobna agrumom, se lahko kumkvat uporablja kot dodatek v kompotih in marmeladah.
NASVETI IZ KUHINJE

Zanimiva posebnost vaših koktajlov: izberite zamrznjene sadeže kumkvata namesto ledenih kock.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 64 kcal (270 KJ) | Zelo visoka vsebnost vitamina C - en sadež pokrije dnevno potrebo.
 
KUMKVATOVA JOGURTNA TORTA Z MARCIPANOM

Sestavine za biskvit
:
2 beljaka
80 g sladkorja
1 čajna žlička naravne pomarančne arome
2 rumenjaka
30 g moke
30 g jedilnega škroba
1 čajna žlička pecilnega praška
50 g mandljev
20 g ohlajenega, še tekočega masla

Za oblogo:
2 jedilni žlici pomarančne marmelade
200 g surove mase marcipana
250 g kumkvatov
750 g navadnega jogurta
150 g sladkorja
75 g sladkorja v prahu
5 jedilnih žlic pomarančnega likerja
12 listov bele želatine
200 g sladkane sladke smetane
50 g lešnikov krokant

Priprava
Z ročnim mešalnikom stepemo beljak in dodamo 2 jedilni žlici vode, da se beljak popolnoma strdi. Pri stepanju počasi dodajamo sladkor in pomarančno aromo, pri tem aparat prestavimo na najnižjo stopnjo. K stepenemu snegu počasi dodamo rumenjak ter nato še naslednjo mešanico: jedilni škrob, moko, pecilni prašek in mandlje. V maso za biskvit nazadnje vmešamo še maslo. Model za biskvitno testo (premer 26 cm) samo po dnu namažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno maso. Testo postavimo v vnaprej ogreto pečico in pečemo na 200 stopinjah 15 minut. Po peki ohladimo biskvit kar v modelu. Biskvit namažemo s pomarančno marmelado. Surovo maso marcipana pregnetemo in ji dodamo sladkor v prahu, jo na tanko razvaljamo, izrežemo krog v velikosti torte in položimo na tortno dno. Kumkvate operemo in jih narežemo na tanke rezine. Zmešamo jogurt, sladkor in pomarančni liker. Namočeno, iztisnjeno in raztopljeno želatino vmešamo v jogurtovo maso. Takoj, ko se masa prične strjevati, vmešamo še 200 g kumkvata in previdno dodamo še trdo stepeno sladko smetano. Jogurtovo kumkvat maso razporedimo na tortno podlago in jo razmažemo, da postane gladka. Torto postavimo v hladilnik in pustimo, da se strdi. Kasneje odstranimo obrobo modela. Torto okrasimo s preostanki marcipana, kumkvati in z lešnikovim krokantom.
Preberite več

plus

Sadje

Liči

Liči raste na vedno zelenih drevesih, ki zrastejo tudi do petnajst metrov visoko. Na eni veji visi do 30 sadežev. Eno drevo lahko letno obrodi tudi več kot 200 kilogramov tega izjemno sladkega sadeža. Pod rdečkasto do rjavkasto lupino sadeža, ki spominja na borov storž, se nahaja do 4 cm veliko sočno sadno meso, podobno želeju. Meso ima sladko-kisel okus, včasih pa spominja na muškat. V notranjosti sadeža se nahaja neužitna koščica.

DEŽELE PRIDELAVE
Južna Afrika, Madagaskar
NAPOTKI ZA NAKUP
Izberite sadeže, katerih lupina je močno rožnato obarvana. Zelenkasti sadeži še niso zreli, rjavi pa so prekomerno zreli. Liči se zelo hitro izsuši!
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU
Na temperaturi 10 do 12 stopinj jih je možno hraniti približno en teden. Liči je zelo občutljiv in če ima premalo svežega zraka, začne hitro plesneti. Liči je zato takoj po nakupu potrebno vzeti iz plastične vrečke.
NASVET ZA UPORABO
Sadež uživamo predvsem surov. Pred tem odstranimo krhko lupino, tako kot pri kuhanemu jajcu. Plod grizljamo kar s koščice. Liči je izvrstna priloga k sadnim solatam. V eksotični kuhinji se liči mnogokrat pripravlja v kombinaciji s perutnino in drugim mesom, tudi za izboljšanje omak. Posušen liči pa se lahko uporabi namesto sladkorja pri pripravi čaja.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 74 kcal (316 KJ) | brez beljakovin | maš~obe: 0,3 g | ogljikovi hidrati: 16,8 g | veliko vitamina B in C
  MARMELADA IZ LIČIJEV IN JAGOD

Sestavine

1,5 kg jagod
250 g ličijev
500 g želirnega sladkorja 2:1
sok 2 limon
60 ml belega ruma

Priprava
Jagode umijemo in jih na drobno narežemo. Ličije olupimo, razkoščičimo in jih prav tako narežemo na drobne kose. Narezane koščke ličija in jagod zmešamo v posodi z želirnim sladkorjem in med stalnim mešanjem pustimo, da zavre. Dodamo limonin sok in pustimo 5 minut, da se rahlo kuha. Marmeladi po okusu dodamo še bel rum. Še toplo damo v sterilne kozarce.
Preberite več

plus

Sadje

Mango

Mango je številka ena med eksotičnimi sadeži, ko gre za vonj, okus, aromo in delež soka v sadežu. Sadež ima podolgovato okroglo, ledvičasto obliko in je obdan z gladko usnjato lupino. Mango obstaja v najrazličnejših odtenkih, od travnato zelene do rumenkasto oranžne in živo rdeče barve. Barvni odtenek lupine sadeža ničesar ne razkrije o njegovi zrelosti - zrel mango pod rahlim pritiskom na lupino popusti. Njegovo meso je svetleče oranžne barve, je izjemno sladko in sočno ter obdaja ozko in ploščato koščico, ki vedno leži v smeri najbolj širokega dela sadeža. Mango ima sladek, obenem pa trpek in pikanten okus z intenzivno ter okusno aromo. DEŽELE PRIDELAVE
Brazilija, Južna Afrika, Peru, Španija, Srednja Amerika, Azija
NAPOTKI ZA NAKUP

Lupina povsem zrelega sadeža pod lahkim pritiskom nanjo popusti. Sadeži so zelo sočni in zato naj bi jih rezali na za to ustrezni podlagi.
NAJBOLJ POGOSTE VRSTE SADEŽA

Tommy Atkins
: večinoma svetleče rdeč, manj intenzivnega okusa, močno vlaknast
Keitt
: temno zelen s temno rdečimi površinami, zelo intenzivnega okusa, nevlaknast
Kent
: zelen s temno rdečimi površinami, zelo intenzivnega okusa, nevlaknast
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Ker je mango zelo občutljiv na mraz, se priporoča, da sadeža ne hranimo v hladilniku. Zrel mango se naj bi zaužil oz. porabil takoj.
NASVET ZA UPORABO

Sadež postavimo s pecljem, obrnjenim navzgor, na podlago in odrežemo za približno en prst debel kolobar desno in levo od peclja. Pozor: sok manga povzroča zelo trdovratne in težko odstranljive madeže! Sadni del ločimo od lupine, ga narežemo na kolobarje ali na koščke in ga zaužijemo samega ali pa dodamo kot prilogo v sadno solato, k sladoledu ali sladkim jedem. Sadež uporabljamo tudi pri pripravi likerjev, njegov sok pa za marmelade in pripravo želejev. Mango je primeren tudi za pripravo bovle.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 77 kcal (327 KJ) | beljakovine: 0,6 g | maš~obe: 0,6 g | ogljikovi hidrati: 17,8 g | veliko vitamina C in kalcija


LOSOS Z MARINIRANIM MANGOM

Sestavine za 2 osebi
Sestavine
1 mango
1/2 limone
1 čajna žlička zelenega popra (cela zrna)
nekaj kapljic grenkega zeliščnega likerja
100 g prekajenega lososa
Priprava
Mango olupimo, ločimo od koščice in narežemo na dolge kolobarje. Poprova zrnca zmeljemo. Zmešamo limonin sok, nekaj kapljic zeliščnega likerja in zmlet poper. Marinado prelijemo čez mango in postavimo v hladilnik. Mango in losos aranžiramo na krožnik v obliki pahljače. Poleg postrežemo bel kruh in maslo.


  Preberite več

plus

Sadje

Papaja

Sadež papaje ima v notranjosti sočno, rumeno-oranžno meso in spominja na melono. Celotna rastlina nekoliko spominja na palmo, saj je njeno deblo votlo, listi pa so spiralasto razporejeni prav na vrhu rastline. Papaja ima odlično lastnost, da raste in zori preko celega leta, zato lahko v državah ob ekvatorju njene plodove obirajo vse leto. Sadež papaje je, odvisno od vrste, okrogle, jajčaste, podolgovate ali hruškaste oblike s tanko, usnjato, rumenkasto-zeleno lupino. Rumeno, oranžno ali rožnato rdeče sadno meso je sladko kot melona in zelo sočno. Kot poprova zrna velike peške v notranjosti sadeža so za Evropejce nenavadnega okusa, vendar se jih v manjših količinah lahko uživa. Njihov okus je oster in podoben kreši. Posušena in naribana jedrca oz. peške se uporabljajo kot začimba. V večjih količinah imajo jedrca odvajalni učinek. DEŽELE PRIDELAVE
Brazilija, Mehika, Jamajka, Kostarika, Gana, Slonokoščena obala
NAPOTKI ZA NAKUP

Zrel sadež prepoznate po temnih pikah ali progah na lupini ter tako, da lupina na rahel pritisk s prstom popusti.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Zrela papaja zdrži na sobni temperaturi od 3 do 4 dni, v hladilniku pa nekoliko dlje.
NASVET ZA UPORABO

Papajo je najboljše uporabiti in zaužiti kar surovo. Pred tem jo seveda olupimo, razpolovimo in z žlico izdolbemo peške. Ker papaja ne vsebuje veliko sadne kisline, jo lahko pokapamo z npr. limetinim sokom. Odlična je pri pripravi raznih sladic, marmelad in prilog, vendar je zelo pomembno, da narezano papajo čim hitreje porabimo oz. zaužijemo.
NASVETI IZ KUHINJE

Papaja je zelo poseben, osvežujoč obrok, jemo jo lahko za zajtrk, kot predjed ali za sladico. Ponudimo jo lahko tudi v solati, v ribjih ali mesnih jedeh, zanimiv okus pa nudi papaja tudi v mlečnem napitku.
Hranilna vrednost na 100 g Energijska vrednost: 13 kcal (54 KJ) | beljakovine: 0,5 g | maš~obe: 0,1 g | ogljikovi hidrati: 2,3 g | vitamin A: 125 mg | vitamin C: 70 mg | veliko encima (razgrajuje maščobo v telesu)   PAPAJA COLADA
Sestavine za 2 osebi
Sestavine
1 papaja
5 cl kokosove kreme
6 cl mareličnega soka
2 cl pomarančnega soka
1 cl soka limete
4 ledene kocke

Priprava
Papajo olupimo, po dolgem razpolovimo in odstranimo vse peške. Sadež narežemo na približno 1 cm debele kolobarje. Štiri damo na stran za dekoracijo. Preostali sadež zmešamo v mešalniku in dodamo kokosovo kremo, sokove in ledene kocke – najprej mešamo počasi in previdno, ko pa so vse sestavine že v mešalniku, pa lahko mešamo na hitrejši stopnji. Sok nalijemo v kozarce in dodamo preostali led. Napitek okrasimo z rezinami papaje.
Preberite več

plus

Sadje

Pasijonski sadeži

Sadeži marakuje so precej veliki z debelo, bleščečo, živo zeleno lupino, ki med zorenjem porumeni in dobi tudi škrlatno-vijoličasto barvo. Lupina zrelih sadežev je nagubana. Sočen, želatinast sadež ima osvežilen, sladko-kisel okus ter tipično aromo. DEŽELE PRIDELAVE
Avstralija, Nova Zelandija, Južna Afrika
NAPOTKI ZA NAKUP

Marakuja ne dozori naknadno, zato ne kupujte zelenih, ampak samo sadeže, ki so škrlatne oz. temno vijoličaste barve.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Marakujo lahko po nakupu hranite v hladilniku še 2 tedna.
NASVET ZA UPORABO

Sadež razpolovimo in ga pojemo z žlico. Peške so užitne in jih lahko zaužijemo skupaj s sadežem. Marakujo lahko jemo surovo in v povezavi z raznimi pijačami ali pa jo zmešamo npr. s sadnimi sokovi, mineralno vodo itd.
NASVETI ZA KUHINJO

Marakujo se odlično kombinira z drugimi sestavinami za desert: sem sodijo sladoled, sladke kreme, jogurt. Lahko jo uporabimo v pecivu namesto rozin.
Hranilna vrednost na 100 g
Energetska vrednost: 67 kcal (280 KJ) | beljakovine: 2,4 g | maš~obe: 0,4 g | ogljikovi hidrati: 13,44 g | veliko vitamina C, kalcija in železa
  SLADOLEDNI NARASTEK IZ MARAKUJE

Sestavine za 2 osebi
Sestavine
3 jajca
4 jedilne žlice sladkorja
1/2 l belega vina
4 sadeži marakuje
4 listi želatine
1/2 l sladke smetane

Priprava
3 jajca in 4 jedilne žlice sladkorja mešamo, dokler ne nastane penasta masa. V večji posodi segrejemo vodo. K jajčni peni dodamo ½ litra belega vina in nad vročo vodo mešamo, dokler ne nastane gosta krema. V vroči kremi razpustimo 4 sadeže marakuje in 4 liste želatine, ki smo jih poprej namakali in odcedili. Kremo ohladimo, dokler se ne začne strjevati. Stepemo ½ litra sladke smetane in jo z metlico za stepanje previdno vmešamo v kremo. Napolnimo majhne posodice, pokrijemo z aluminijasto folijo in zamrznemo. Preden postrežemo, postavimo posodico na hitro v vročo vodo, model obrnemo na ploščo ali krožnik in takoj postrežemo.
Preberite več

plus

Sadje

Fizalis- Volčje jabolko

Volčje jabolko odlikuje edinstvena cvetna čaša okoli jagode (plodu), ki predstavlja zelo značilne oranžne liste. Svetlo rjavkast do umazano bel, lampijonu podoben ovoj, ki je pravzaprav povečana cvetna čaša, nosi v svoji notranjosti jagode, ki so po velikosti podobne češnjam. Zelenkasto-rumene do oranžne sočne jagode so prijetno sladkega do kiselkastega okusa in imajo zelo intenzivno aromo. DEŽELE PRIDELAVE
Brazilija, Venezuela, Čile
NAPOTKI ZA NAKUP

Sadež naj bo ob nakupu suh (ne moker).
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Volčja jabolka lahko nekaj dni hranimo v hladilniku, so pa tudi zelo primerna za zmrzovanje.
NASVET ZA UPORABO

Volčje jabolko izluščimo iz ovoja, operemo in zaužijemo surovo. Majhna semena ali peške so tudi užitna.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 73 kcal (303 KJ) | beljakovine: 23 g | maš~obe: 1,1 g | ogljikovi hidrati: 13,3 g | vitamin A, B in C | nekaj rudnin
  TORTA Z VOLČJIMI JABOLKI

Sestavine za 4 osebe
Sestavine
Za krhko testo:
225 g moke
75 g sladkorja v prahu
ščepec soli
1 rumenjak
150 g hladnega masla
Za oblogo:
5 jedilnih žlic malinove marmelade
200 g volčjih jabolk
100 g sladkorja

Priprava
Na delovno površino stresemo moko, čez posipamo sladkor in dodamo ščepec soli. Na sredini naredimo majhno jamico in vanjo damo jajce. Na manjše koščke narežemo še hladno maslo. Vse sestavine zdrobimo in dodamo k masi ter umesimo v gladko testo. Testo pustimo približno eno uro na hladnem. Potem naj še malo počiva na sobni temperaturi. Nato ga na delovni površini razvaljamo. Volčjim jabolkom odstranimo lupino in jih prerežemo na pol. Testo položimo v pekač za torte in ga namažemo z malinovo marmelado. Posipamo s sladkorjem in nanj položimo polovičke volčjih jabolk. Pečemo v že ogreti pečici. Na koncu okrasimo s svetlim prelivom za torte in sladko smetano.
Preberite več

plus

Sadje

Pitaja

Pitaja, znana tudi po imenu "zmajevski sadež", zagotovo velja za enega najbolj barvitih in lepih naravnih plodov. Lupina pitaje je rdeče barve in ima bradavičaste izrastke. Sadno meso je bodisi bele bodisi rdeče barve in vsebuje veliko majhnih semen. Po okusu bi lahko rekli, da je podobna kiviju. Rdeča pitaja ima precej nevtralen okus in tako blaži kiselkast okus sadnih solat. Rumena pitaja je sladka kot med in naj bi se uživala sama, brez dodatkov. DEŽELE PRIDELAVE
Južna Amerika, Kolumbija
NAPOTKI ZA NAKUP

Prekomerno zrele sadeže prepoznamo po tem, da so na otip neprijetno mehki. Premalo zrele pa po tem, da imajo še zeleno lupino.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Pitaja je obstojna le kratek čas. Sadež hranimo v hladilniku in tako preprečimo, da dobi črne pike.
NASVET ZA UPORABO

Sadež s sočno, sladko-kislo sredico vsebuje malo kalorij in ga lahko uživamo kar surovega. Recimo z žlico ali pa ga iztisnemo iz lupine.
Hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost: 50 kcal (210 KJ) | vitamin B in C | kalcij | železo | fosfor
  PITAJE IN FIGE, GRANITIRANE S SKUTO

Sestavine za 4 osebe
Sestavine
500 g nemastne skute
3 jajca
naribana lupina neškropljene limone
1 zavoj vanilijevega sladkorja
1 jedilne žlice ruma
3 jedilne žlice sladkorja v prahu
2 jedilne žlice jedilnega škroba
3 jedilne žlice sladkorja
4 pitaje
4 fige
listi mete

Priprava
Skuto odcedimo, jajca ločimo na rumenjak in beljak. V skuto vmešamo jajčni rumenjak, naribano lupino limone, vanilin sladkor in rum. Potresemo s sladkorjem v prahu in jedilnim škrobom ter premešamo. Beljak stepemo, in med stepanjem dodajamo sladkor. Jajčni sneg vmešamo v skutino maso. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Namažemo 4 proti ognju odporne globoke krožnike z maslom in vanje razporedimo maso. Olupimo pitaje in fge, sadno meso narežemo na kolobarje ter jih razporedimo na maso. V pečici pustimo približno 15 minut. Nato vzamemo iz pečice, pustimo, da se ohladi, in okrasimo z lističi mete.
  Preberite več

plus

Sadje

Tamarilo

Sadež je po zgledu zelo podoben paradižniku, zato ga pogosto imenujemo tudi »drevesni paradižnik«. Sadno meso je rumeno-oranžne barve s temnimi, majhnimi pečkami in je kiselkasto osvežilnega okusa. Obdaja ga rdeč ovoj. DEŽELE PRIDELAVE
Brazilija, Kolumbija
NAPOTKI ZA NAKUP

Sadež naj bo ob nakupu mehak, pod blagim pritiskom na lupino mora popustiti. Njegova lupina naj bo intenzivno rdeče barve.
HRANJENJE V GOSPODINJSTVU

Tamarilo drži na sobni temperaturi približno 4 do 5 dni.
NASVET ZA UPORABO

Tamarilo lahko uživamo na več načinov, od surovega, kuhanega, pečenega do ocvrtega. Sadež lahko prepolovimo in ga pojemo z žlico. Lupino zavržemo in je ne pojemo, kajti vsebuje zelo veliko čreslovine in je grenkega okusa. Je pa zelo primerna za kuho.
NASVETI IZ KUHINJE

Tamarilo je kot eksotičen dodatek izvrstna priloga k sadnim, mesnim, ribjim solatam in solati iz perutnine. Pečen tamarilo predstavlja prefinjeno prilogo k ribjim in mesnim jedem.
Razpredelnica hranilne vrednosti
Energijska vrednost: 56 kcal (240 KJ) | obogaten s kalijem, veliko železa, provitamina A, folne kisline in vitamina C
  FILEJI JAGNJETINE Z OMAKO IZ TAMARILOV
Sestavine za 2 osebi
Sestavine
300 g flejev jagnjetine
1 čebula
30 g masla
črni poper
3 sadeži tamarilo
150 ml suhega belega vina
1 čajna žlica belega popra

Priprava
Pristavimo vodo, da zavre. Segrejemo tamarile, jih prelijemo z vročo vodo in olupimo. Očistimo čebulo in jo narežemo na kocke. Segrejemo ponev in stopimo maslo. Meso popečemo, solimo in popramo ter ga v pečici hranimo na toplem. V ponvi popražimo kocke čebule, dokler ne postekleni, dodamo vino in pokrito kuhamo 10 minut. V mešalniku zmešamo tamarile in jih dodamo sestavinam v ponvi. Dodamo bel poper in pustimo, da vse skupaj ponovno zavre. Po želji solimo. Fileje jagnjetine položimo na pripravljeno omako in jih segrejemo. K jedi kot prilogo postrežemo riž.
Preberite več

plus