Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • ananas_720x370.jpg

Sadje

Sadje A-D

Ananas

Pradomovina ananasa je verjetno Paragvaj. Sadež je Krištof Kolumb leta 1493 odkril na Guadeloupi in ga prinesel s seboj v Evropo.

DRŽAVE PROIZVAJALKE
Kostarika, Slonokoščena obala, Indija, Havaji, Kenija, Južna Afrika.
OPIS

Ananas sodi v družino citrusov. Po videzu spominja na borov češarek in lahko tehta do 5 kg. Ima debelo, grobo lupino, ki je rumenorjava do rdečerjava ali zelenkasta. Rumeno meso sadeža je sočno in ima čudovit vonj in okus. Okus je pri različnih vrstah ananasa različen in je lahko sladkokisel ali sladek.
SESTAVINE

Ananas vsebuje poleg aromatičnih substanc pomembne minerale (železo in kalcij), sladkor, sadne kisline, vitamine (A in B). Hranilna vrednost: 100 g mesa sadeža ima 56 kalorij/235 kJ.
NASVETI ZA ZDRAVJE

Ananas vsebuje bromelin, to je encim, ki cepi beljakovine in pospešuje prebavo. Koristen je predvsem za ljudi, ki imajo premalo želodčne kisline.
NASVETI ZA NAKUP

Ananas razvije svoj intenzivni okus šele takrat, ko doseže pravo stopnjo zrelosti. Zrel sadež prepoznamo po intenzivnem, tipičnem vonju peclja, po tem, da se lupina ob pritisku s prstom rahlo vdre, spodnje liste pa z lahkoto odstranimo. Stopnje zrelosti sadja ne moremo določiti na podlagi njegove barve.
NASVETI ZA UPORABO

Ananas je odličen za presno uživanje, primeren pa je tudi za pripravo kompotov, solat, sladic ali sladoleda. Zaradi njegove sladko kiselkaste arome lahko ananas uporabimo tudi za pripravo pikantnih jedi z ribami in mesom. Odebeljen kocen ni primeren za uživanje.
NASVETI ZA KUHO

Razkosavanje ananasa: Ananas najlažje razkosamo tako, da z ostrim nožem odrežemo listno krono, nato sadež prerežemo po dolžini na štiri dele, izrežemo notranji oleseneli kocen in izdolbemo meso iz lupine. Ananasa ne mešamo z želatino: ananas vsebuje bromelin, to je encim, ki cepi beljakovine, torej tudi tiste v mlečnih izdelkih, jajcih in želatini. Če želejem in kremam, ki vsebujejo beljakovine, dodamo ananas, se le-te utekočinijo in postanejo grenke. Zato je priporočljivo, da dodamo ananas kremastim jedem šele tik preden jih serviramo, želeje pa namesto z želatino pripravimo s škrobom. Ananas lahko za nekaj minut segrejemo in s tem uničimo bromelin, vendar s tem obenem uničimo njegov zdravilni učinek. Začimbe: vanilja, rum, češnjevec in ingver za sladice; curry, ingver, čebula, sojina omaka, belo vino in poper za pikantne jedi.
SHRANJEVANJE

Zrele sadeže je treba čim prej porabiti, medtem ko lahko nedozorele hranimo do dva tedna. Ananasa ne smemo nikoli shranjevati pri temperaturi nižji od 5 stopinj Celzija, saj lahko mraz sadež poškoduje (na mesu sadeža se pojavijo rjavi madeži). Optimalna temperatura za shranjevanje ananasa je 10 - 15 stopinj Celzija. POZOR: Ananas je kljub svoji debeli lupini občutljiv na pritisk.