Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • grenivka_720x370.jpg

Sadje

Sadje E-G

Grenivke

Grenivke najverjetneje izvirajo z zahodnoindijskih otokov, kjer so nastale kot križanci pomela.

DRŽAVE PROIZVAJALKE
Florida, Kalifornija, Južna Afrika, Izrael, dežele Sredozemlja.
OPIS

Grenivke so najdebelejši sadeži iz družine citrusov, premer sadeža lahko znaša od 10 do 18 cm. Lupina je rumene do rdečkasto rumene barve. Grenivke rastejo na drevesih, ki dosežejo v višino 5 metrov.
SESTAVINE

Grenivka vsebuje veliko dragocenih sestavin, kot je na primer lomonin, ki ima rahlo grenek okus, z dragocenim faktorjem naringin provitamina P. Sadež je bogat tudi z minerali, slednimi elementi in vsebuje veliko vitamina C. Hranilna vrednost: 100 g mesa sadeža ima 32 kalorij/134 kJ.
NASVETI ZA ZDRAVJE

Meso grenivke spodbuja apetit ter pospešuje prebavo in peristaltiko črevesja. Če zaužijemo grenivko zjutraj na tešče, deluje to izredno čistilno na črevesje. Grenivka, sladkana z medom, deluje preventivno in blažilno pri prehladnih obolenjih. Zaradi izredno nizke vsebnosti natrija so grenivke posebno primerne kot dietno živilo. Ne smemo pa piti samo soka grenivke, temveč moramo jesti tudi meso sadeža.
NASVETI ZA NAKUP

Načeloma velja, da je grenivka tem bolj sladka, čim temnejše je meso sadeža. Izberemo relativno težje sadeže, ki vsebujejo več soka. Lupina sadeža mora biti na otip napeta in čvrsta, sadeži z napihnjeno in grobo lupino imajo suho meso.
SHRANJEVANJE

Potrgani sadeži grenivke ne zorijo več naknadno. Sadeže lahko pri temperaturi od 8 do 15 stopinj Celzija hranimo nekaj tednov. Bela grenivka postaja s časom vedno bolj aromatična in blagega okusa.
NASVETI ZA UPORABO

Grenivke so najboljše, če jih uživamo presne in ohlajene. Iz njih lahko iztisnemo sok, ali pa jih uporabimo kot sestavino sadnih in zelenih solat.
SORTE

Bela grenivka: Meso grenivke te sorte je svetlo rumeno. Je izredno sočno, vendar ima trpko kiselkast do grenek okus.
Rožnata grenivka: Ta grenivka ima meso rožnate do roza barve. Po okusu je blažja in slajša od bele grenivke.
Rdeča grenivka: Meso te sorte je rdečkasto do rdeče. Načeloma velja, da je meso tem slajše, čim temnejše barve je meso.
Sweetie: Sweetie je križanec med grenivko in pomelom in ga pridelujejo v Izraelu. Meso sadeža je sočno in sladko, sweetie pa z lahkoto prepoznamo po njegovi temno zeleni barvi.