Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • hruska_720x370.jpg

Sadje

Sadje H-M

Hruške

Hruške izvirajo iz Perzije (Iran). V Evropi so jih najprej začeli gojiti v Grčiji, na Peloponezu.

DRŽAVE PROIZVAJALKE
Dandanes gojijo hruške po celem svetu. Pri nas se prodajajo predvsem hruške Italije, Južne Afrike, Čila in Argentine.
OPIS

Hruške sodijo v družino pečkatega sadja. Po vsem svetu obstaja 1500 različnih sort hrušk, ki se razlikujejo po lupini, vsebnosti soka in arome.
SESTAVINE

Hruške imajo pomembno hranilno-fiziološko vrednost. Potrebno je poudariti majhen delež sadnih kislin kot tudi visoko vsebnost kalija, ki učinkuje na odvajanje vode. Splošno razširjeno mnenje, da so hruške redilne, je le predsodek, saj velja ravno nasprotno. Hranilna vrednost: 100g sadeža ima 54 kalorij/231 kJ.
NASVETI ZA ZDRAVJE

Hruške hitro nasitijo, zato so idealne za diete ter poleg tega pospešujejo prebavo.
NASVETI ZA NAKUP

Povsem zrele hruške so zelo občutljive na pritisk in se izredno hitro pokvarijo. Zato povsem zrele hruške kupujemo le v primeru, da jih bomo takoj uporabili, sicer pa izbiramo bolj trde, ne povsem zrele hruške. Take hruške odlično dozorijo pri sobni temperaturi.
NASVETI ZA UPORABO

Uživamo jih predvsem surove, vendar so glede na vrsto zelo primerne za vlaganje kot kompot ali suho sadje. Poleg tega so idealna priloga k siru, svinjskemu ali puranjemu mesu in divjačini. Seveda pa so primerne tudi za deserte ali kolače.
SHRANJEVANJE

Hruške na drevesu ne dozorijo popolnoma, temveč dozorijo po obiranju. Zato je najboljše, da hruške hranimo pri sobni temperaturi. Povsem zrele hruške lahko hranimo le en do dva dneva.
NASVETI ZA KUHO

Hruške za dekoracijo: Narezane hruške za dekoracijo ne potemnijo, če jih na kratko potopimo v limonino vodo. Začinitev: Kuhane hruške imajo včasih pust in dolgočasen okus, ker nimajo dovolj sadnih kislin. Lahko si pomagamo tako, da kropu dodamo nekaj limoninega soka ali pa sadež počasi kuhamo v vinu. Aromo hruške poudarjajo naslednje začimbe: limonina lupina, klinčki, cimetova skorja, ingver, vaniljev strok.
SORTE

Abate Fetel: Sadeži so stekleničaste oblike, z rumeno zeleno do rumeno lupino, ki je deloma rjasta (pod "rjasta" razumemo rjave, hrapave lise, ki nastanejo okoli prirastišča peclja). Meso sadeža je bele barve, se topi, je sočno in rahlo aromatično.
Dobra Luise: Sadež srednje velikosti, rumeno zelene barve z rjavo rdečkasto oprano prekrivajočo barvo. Meso je sočno, rahlo se topi in je zelo aromatično.
Bosc ali Alexander: Sadež srednje do velike podolgovate velikosti z lupino rjavo rumene barve. Meso rumenkastobele barve se topi, včasih je zrnasto, sočno, sladko in rahlo aromatično.
Williams ali Bon Chretien: Hruška srednje velikosti klasične oblike. Lupina je gladka, mastno svetlikajoča in zlatorumena. Meso se topi, je sladko, rahlo s posebno aromo.