Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • bucke_720x370.jpg

Recepti in prehrana

Vse o bučah

Ne spreglejte buč in bučk. Najdete jih različnih oblik, barv, velikosti in okusov. Buče in bučke so pravi zaklad zdravju prijaznih snovi. Le-te se nahajajo v mesu buče in bučnem semenu. Zakaj si ne bi privoščili okusnih in zdravih bučnih jedi, ki vas bodo navdušile v obliki juh, pirejev, rižot, enolončnic, polpetov, žličnikov, slanih in sladkih zavitkov, kolačev, tort, kompotov, marmelad ali celo sladoleda?

Buče in bučke sodijo med živila z malo kalorij. Vsebujejo med 16 in 28 kalorij na 10 dag živila. Kljub majhni kalorični vrednosti so bogate z zdravju prijaznimi snovni. Še posebej je vredno omeniti antioksidante: C, E in K vitamin, beta karoten, zeaksantin, lutein in selen. Vsebujejo pa tudi druge vitamine (B1, B2, B3, B6, folno kislino) in minerale (kalij, fosfor, kalcij, železo, magnezij, baker, cink, mangan) ter vlaknine. Količina omenjenih snovi se nekoliko razlikuje pri posameznih vrstah buč oziroma bučk. Tako bučke vsebujejo več vitamina C, K in folne kisline ter vlaknin. Rumene buče pa vsebujejo veliko beta karotena in kalija. Beta karoten ima dve bistveni funkciji: iz njega v telesu nastaja A vitamin, obenem pa je beta karoten eden najmočnejših antioksidantov, ki varuje celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Rumene buče vsebujejo celo več kalija kot pomaranča ali paradižnik, ki sodita v skupino živil bogatih s kalijem. Tako že 10 dag rumene buče zagotavlja več kot petino dnevnih potreb po kaliju. Kalij je namreč izjemno pomemben za normalno funkcijo telesa. Med drugim sodeluje v uravnavanju krvnega tlaka ter pravilnem delovanju srca in živčevja. Na nek način je eliksir za srce in živčevje. Najboljši način, da si zagotovite primerne količine kalija je uživanje zelenjave in sadja.

Zaradi svoje sestave in ugodnih učinkov na zdravje so buče še kako zaželene v vsakdanji prehrani. V okviru pestre prehrane bodo buče in bučke prispevale k zmanjševanju tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (srčno žilne bolezni, nekatere vrste raka, debelost…). Ker vsebujejo veliko beta karotena ter lutein in zeaksantin uživanje rumenih buč prispeva tudi k boljšemu zdravju oči. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa ter majhne kalorične vrednosti so buče in bučke priporočljive v prehrani oseb s sladkorno boleznijo. Prav tako so nepogrešljive pri uravnavanju in vzdrževanju primerne telesne teže. Buče so zelo primerne za osebe z visokim krvnim tlakom.

Iz buč in bučk lahko pripravljate slane in sladke jedi. Kot nalašč so za male in velike kulinarične užitke. Pripravljene z domišljijo, bodo vedno očarale vas in vaše najdražje. Začnite z juho. Lahko jo pripravite iz bučk (cukini, patišon, čajota- bodeče bučke…) ali rumenih sort buč (hokkaido buča in druge). Lahko jih tudi kombinirate. Enolončnice iz bučk in buč so primerne za vse letne čase. Zakaj rižoti ne bi dodali ognjeno rumene buče, in jo spremenili v razkošno jed? Presenetite vaše domače z žličniki ali njoki z bučo. Špageti iz buče? Seveda. Naredite jih iz svetlo rumene buče imenovane špagetarica.

Ali pa pripravite sočne polpete in jih specite v pečici. Ne pozabite, da se buča lepo sklada s timijanom, lovorovim listom, peteršiljem, žajbljem, ingverjem, muškatnim orehom, cimetom…. Slani zavitek z bučo je primeren za vsako priložnost. Lahko pa pripravite sladko varianto. Za kolače in torte z bučo boste sigurno dobili komplimente. Zelenjava skrita v sladici- kako domiselno. Pripravite par manjših steklenic bučne marmelade. Uporabili jo boste za pripravo prazničnih sladic ali pa enostavno podarili. Bučni sladoled naj da piko na i vašim kulinaričnim spretnostim. Poletje je kot nalašč za takšne nenavadne osvežitve. Kar zadosti razlogov, da buče in bučke obogatijo vašo mizo, tako z vidika kulinarike kot tudi zdravega načina prehranjevanja.

Besedilo je pripravila: Prim. mag. BRANISLAVA BELOVIĆ, dr. med.

Okusne juhice

Juha z bučo po andaluzijsko

40 min
plus

Okusne juhice

Bučna juha z repki kozic

45 min
plus