• solata_1_720x370.jpg

Ideje in nasveti

Vse o solati

Vsakdanje, tradicionalno ali svečano kosilo oziroma večerjo si je težko predstavljati brez solate. Tako je tudi prav. Zelena solata namreč doda obroku pestrost, barvo, zvišuje prehransko vrednost in ne nazadnje prispeva k večjemu uživanju zelenjave. Še posebej zelene listnate zelenjave, ki je izjemnega pomena za dobro zdravje. Zato poskrbite, da bo solata redno na vaši mizi.

Zelena solata sodi med nizkokalorična živila. Vsebuje le okrog 17 kilokalorij na 100 gramov. Kljub temu je bogata s hranilnimi snovmi. Je bogat vir folne kisline in vitamina K. Če upoštevate prehranska priporočila in zaužijete 3–5 enot zelenjave dnevno (od tega enoto solate, tj. približno 20 dag), boste pokrili več kot polovico dnevih potreb po folni kislini samo s solato. Solata vsebuje tudi vitamine C, E, B1, B2, B3 in B5, betakaroten, lutein in zeaksantin. C-vitamina je več v zunanjih zelenih listih. Vitamina C in E, karoten, lutein in zeaksantin so antioksidanti, ki ščitijo vaše celice pred škodljivimi učinki »strupov« (prostih radikalov). Prav tako solata vsebuje skoraj vse minerale, med njimi največ kalija. 10 dag zelene solate zagotovi več kot desetino potreb po kaliju. Ostale minerale, kot so fosfor, magnezij, kalcij, železo, baker, mangan, cink in selen, vsebuje solata le v manjših količinah. Kljub temu pa ta količina ni nezanemarljiva v vsakdanji pestri prehrani. Zelena solata je tudi dober vir vlaknin. Te predvsem povečujejo volumen blata ter skrajšajo prehod vsebine skozi črevesje. Na ta način se tudi skrajša čas delovanja škodljivih snovi, katere vnesemo v telo ali se tam ustvarjajo. Vlaknine vežejo vodo in žolčne soli (holesterol) ter preprečujejo nagli porast krvnega sladkorja po obroku. Po zaužitju vlaknine nabreknejo ter dajejo občutek sitosti. Poleg omenjenih snovi vsebuje solata snov, ki pomirja.

Zelena solata kot del pestre prehrane prispeva k zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja ter drugih kroničnih bolezni. Ugodno vpliva na prebavo in preprečevanje zaprtja. Zaradi nizke kalorične vrednosti uživanje solate prispeva k vzdrževanju in uravnavanju telesne teže. Pri rednem uživanju hrane z veliko vlakninami se pokažejo trajni ugodni učinki na sladkor in maščobe v krvi, posebno kadar so te vrednosti povišane. Zato se solata priporoča osebam s sladkorno boleznijo, zvišanim holesterolom ter zvišanim krvnim tlakom. Prav tako je priporočljiva v prehrani vseh, ki se zavedate pomembnosti prehrane za zdravje.

Kako shranjevati solato? Najboljše je, da jo uporabite čim bolj svežo. Za kakšen dan jo lahko shranite v hladilnik. Hranite jo v vrečki ali zaprti posodi. Pred shranjevanjem je ne perite.

Solata se lepo sklada z drugo zelenjavo, še posebej tisto, ki ji podari hrustljavost. Lahko ji dodate nastrgan korenček ali zeleno, narezano mlado čebulo, redkev, kumaro, por, paradižnik, papriko ali gobe. Lepo se sklada s krompirjem in kuhano zelenjavo: s peso, beluši, grahom in fižolom. Še posebej okusna je v kombinaciji s kuhano koruzo. Solati lahko dodate tudi jagode, ananas, avokado, orehe, mandlje, pinjole, pistacijo ali bučna semena.

Okus solate lahko izboljšate s prelivom. Običajno ga pripravimo iz kisa ali limoninega soka in olja ter malo soli. Za posebne priložnosti kombinirajte ekstra deviško olivno olje in hladno stiskano sončnično olje. Da bo solata vsakokrat drugačna, prelivu dodajte poper, gorčico, peteršilj, baziliko, čebulo ali česen. Namesto kisa lahko uporabite limonin sok, zlasti kadar zeleno solato kombinirate s sadjem. Upoštevajte dve osnovni pravili: zeleno solato solite skromno, pripravite pa jo tik pred postrežbo.

Priprava zelene solate je preprosta in hitra. Pustite domišljiji prosto pot in uživajte v okusnih solatah ter sočasno prispevajte k varovanju zdravja in dobremu počutju.

 

Besedilo je pripravila: Prim. mag. BRANISLAVA BELOVIĆ, dr. med.

Solate

Mediteranska solata

10 min
plus

Solate

Solata z grahom

30 min
plus

Solate

Pisana solata

10 min
plus

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?