• cesnje_1_720x370.jpg

Ideje in nasveti

Češnje in višnje

Ne zamudite sezone sočnih, slastnih, zapeljivih češenj in višenj čudovite rdeče barve.

Ponujajo se v vsem svojem razkošju oblik (od okroglaste, okroglo srčaste, podolgovato okrogle …), okusov (sladek, sladkasti, sladko-kisli, aromatično kisli …) in barv (od svetlo rdeče do temno rdeče in rjavo rdeče).

Ustvarjene so za popoln užitek. Zato so tudi všeč majhnim in velikim.

Češnje in višnje so zaklad zdravju prijaznih snovi, a imajo kljub temu majhno kalorično vrednost: 10 dag češenj ali višenj vsebuje okrog 50 kcal. Vsebujejo vitamine B1, B2, B3, B6, C ter betakaroten. Največ je C-vitamina. Z 10 dag češenj ali višenj boste pokrili 10 % dnevnih potreb vitamina C. Ostalih vitaminov je manj, a kljub temu niso nezanemarljivi. Češnje in višnje so dober vir kalija. 10 dag češenj ali višenj namreč zagotavlja približno petino dnevne potrebe po kaliju. Obenem je v češnjah in višnjah zelo malo natrija. To razmerje med kalijem in natrijem pomembno vpliva na izločanje vode iz telesa. Vredno je omeniti tudi kalcij, fosfor, železo, cink in baker, ki v okviru vsakdanje pestre prehrane prispevajo k zagotavljanju potreb po mineralih. Vsebujejo tudi veliko vlaknin.  Češnje in višnje so bogate z antocianini in kvercetinom (antioksidanti), ki varujejo celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov. Njihovo delovanje podpirajo C-vitamin, betakaroten in druge snovi, ki se nahajajo v češnjah. Prav zato je njihova učinkovitost največja, če se zaužijejo v naravnih živilih.

Češnje in višnje so zelo priporočljive v vsakdanji zdravi prehrani. Redno in zadostno uživanje sadja, katerega pomemben del so tudi češnje in višnje, prispeva k zmanjševanju tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (srčno žilne bolezni, nekatere vrste raka, debelost …). Zaradi nizkega glikemičnega indeksa so dobrodošle v prehrani bolnikov s sladkorno boleznijo. Primerne so tudi za bolnike s putiko. Pri uravnavanju in vzdrževanju želene telesne teže so nepogrešljive. Zaradi ugodnega razmerja kalija in natrija so zelo primerne za ljudi z zvišanim krvnim tlakom. Velika prisotnost vode prispeva k temu, da v poletnem času osvežijo in tako vplivajo na dobro počutje.

Češnje in višnje hranite v hladilniku. A le krajši čas. Lahko jih zamrznete in vlagate (kompot, marmelada), pa tudi sušite.

Češnje in višnje so najboljše sveže. Primerne so za pripravo sladkih in slanih jedi. Z njimi lahko obogatite sadne solate, kompote, lahko naredite prelive za biskvit, palačinke, sladoled, ali pripravite zavitke. Uporabite testo iz polnovredne moke ter ga pred peko namažite z jogurtom. Dobili boste okusen zavitek, lepo zapečen in hrustljav. Ste kdaj poskusili juho iz višenj? Okusna je in osvežilna. Češnje ali višnje dodajte v biskvitno maso in dobili boste sočni kolač finega osvežilnega okusa. Višnje so enkratno presenečenje v mafinih. Pa tudi v riževem narastku. Zakaj ne bi z višnjami popestrili mesnih jedi? Višnjeva omaka se lepo poda k pečeni perutnini, svinjini in divjačini.

Češnje in višnje lahko uživate tudi zunaj sezone. Dobra rešitev so vložene, v obliki kompota. Po možnosti izberite tiste z manj sladkorja. Police v trgovinah so skozi celo leto dobro založene z zamrznjenimi višnjami. Suhe višnje lahko uživate skupaj z drugim suhim sadjem, kot prigrizek ali pa jih dodate sladicam. Bodite kreativni in pogumni pri pripravi jedi s češnjami in višnjami. Zavedajte se, da uživanje češenj in višenj v okviru pestre prehrane ugodno vpliva na zdravje.

Besedilo je pripravila: Prim. mag. BRANISLAVA BELOVIĆ, dr. med.

 

 

Recepti

Višnjeva juha

30 min
plus

Recepti

Višnjeva omaka

25 min
plus

Recepti

Češnjev zavitek

60 min
plus

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?