Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • articoke_720x370.jpg

Zelenjava

Zelenjava A-D

Artičoke

Artičoke izvirajo iz arabskih dežel.

DRŽAVE PROIZVAJALKE
Celotno področje Sredozemlja.
OPIS

Rastlina artičoke je osatna steblika, visoka do 2 m. Sčasoma se iz listne rozete (zelene ali vijoličaste barve) razvije cvetni košek, ki tehta med 150 g in 500 g. Najbolj dragoceni del cvetišča je mesnato dno, vendar so užitni tudi mesnati konci ovojnih listov, ki so v obliki strešnikov zloženi drug na drugega. Okus je rahlo trpek do rahlo grenek in spominja na zeleno z lešniki.
SESTAVINE

Artičoke vsebujejo ogljikov hidrat inulin, grenčično snov kinarin, beljakovino, mineralne snovi, provitamin A in vitamin B.
NASVETI ZA ZDRAVJE

Domača medicina že več stoletij ceni artičoke zaradi njihovega blagodejnega učinka na želodec, žolč in jetra. Artičoke zbujajo tek.
NASVETI ZA NAKUP

Cvetovi artičok morajo biti nepoškodovani ter napeti, listi pa brez rjavih konic. Dno artičoke je mogoče dobiti tudi vloženo v konzervi.
NASVETI ZA UPORABO

Artičoke uživamo pretežno kuhane. Cvetni košek kuhamo v slani vodi z malo kisa in limoninega soka približno 40 do 45 min. Pri jedi vsak list izpulimo posebej, spodnji mesnati del pomakamo v omako in potegnemo dol z zobmi. Cvetišču odstranimo neužiten vlaknat del in tako dobimo najboljši del artičoke.
NASVETI ZA KUHO

Najbolj primerne omake k artičokam so holandska omaka, Vinaigrette ali omaka Rose. Cvetišče lahko tudi paniramo, popečemo ali cvremo.Ne smemo uporabljati loncev iz aluminija, ker se v njih artičoke obarvajo črno.
SHRANJEVANJE

Artičoke lahko zavite v foliji hranimo v hladilniku nekaj dni.