Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • endivija_720x370.jpg

Zelenjava

Zelenjava E-G

Endivija

Domovina endivije se razprostira od Sredozemlja do osrednje Azije.

DRŽAVE PROIZVAJALKE
Avstrija, Italija Francija, Nizozemska in Združene države Amerike.
OPIS

Botanično gledano je endivija v sorodu s cikorijo. Zeleni listi naredijo napol zaprto, bolj ali manj polno glavo z rumeno srčiko. Grenčična snov inulin, ki se nahaja v mlečnem soku endivije, daje tej vrsti solate rahlo trpek, grenak okus.
SESTAVINE

Endivija vsebuje poleg ogljikovih hidratov in beljakovin veliko mineralov, kot so kalij, fosfor, kalcij in železo, provitamin A ter vitamine B1, B2, B6 in C.
NASVETI ZA ZDRAVJE

Grenčični snovi inulin pripisujejo, da pospešuje izločanje žolča, deluje diuretično in spodbuja apetit.
NASVETI ZA NAKUP

Pozorni moramo biti na to, da listi niso uveli.
SHRANJEVANJE

Endivijo lahko v plastični vrečki v predalu za zelenjavo v hladilniku hranimo dva do tri dni, ne da bi pri tem izgubila veliko vitaminov.
RECEPT

Okusni solatni prelivi
NASVETI ZA UPORABO

Endivijo uživamo predvsem surovo v solati ali pa jo pripravimo kako drugače kot presno hrano.
NASVETI ZA KUHO

Če endivijo hranimo v temnem prostoru, lahko s tem pospešimo, da se srce obarva rumeno.