Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • hren_720x370.jpg

Zelenjava

Zelenjava H-M

Hren

Hren izvira iz jugovzhodne Evrope in Rusije.

OPIS
Hren doseže v višino približno 1,5 metra, ima velike, močne podolgovate liste in bele cvetove. Vretenasta korenina ima grobo lupino rjavkaste barve, ki ščiti čvrsto belo meso v notranjosti. Korenina hrena je podobna korenini peteršilja, botanično gledano pa spada hren v družino
SESTAVINE

Korenina hrena je zelo bogata z ostrimi gorčičnimi olji. Omeniti velja tudi visoko koncentracijo vitamina C, poleg tega pa korenina vsebuje še vitamine skupine B in kalij.
NASVETI ZA ZDRAVJE

Gorčična olja, ki jih vsebuje korenina hrena, spodbujajo prekrvavitev sluznice, pripisujejo ji pa tudi antimikrobno delovanje.
NASVETI ZA NAKUP

Hrenu, ki ga kupimo, in ki je običajno že nastrgan, so običajno dodana sredstva proti oksidiranju in konzervansi. To ugotovimo po mlečnato beli barvi hrena. Hren brez konzervansov je rahlo rjavkaste barve in ga običajno lahko kupimo v trgovinah z zdravo prehrano.
SHRANJEVANJE

Od hrenove korenine odrežemo vedno le toliko, kolikor potrebujemo, ostanek pa zavijemo v folijo in shranimo v hladilniku. Hren lahko tudi zamrznemo. Če hren hranimo dlje časa, začnejo gorčična olja izgubljati svoj učinek. Hren, ki smo ga sami nastrgali, ne smemo hraniti več kot dva do tri tedne.
NASVETI ZA UPORABO

Hren je okusen kot priloga - samostojen ali v omakah k prekajenim ribam (losos, jegulja, navadni jezik, krap) ali h kuhanemu mesu (govedina, goveja prsa). Korenino lahko uporabimo tudi kot začimbo za juhe.