Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • ohrovt_720x370.jpg

Zelenjava

Zelenjava N-Ž

Ohrovt

Ohrovt kot večina vrst zelja izvira iz Sredozemlja.

DRŽAVE PROIZVAJALKE:
Ohrovt pridelujejo po celem svetu.
OPIS:

Pri ohrovtu je glava za razliko od ostalih vrst zelja veliko bolj razrahljana, listi pa so bolj ali manj rebrasti in nakodrani. Glava ohrovta je lahko kroglasta ali zaobljena. Odvisno od tega, kdaj ga pobiramo, poznamo zgodnji, jesenski in zimski ohrovt. V nasprotju z robustnim zimskim ohrovtom predstavljata zgodnji in jesenski ohrovt bolj nežno vrsto zelenjave, ki velja med sladokusci za pravo delikateso. Po barvi, ki se razlikuje glede na to, kdaj ohrovt pobiramo, ne moremo prepoznati njegove kakovosti. Barva ohrovta variira med temnozeleno (pozni ohrovt) in rumenkastozeleno (zgodnji ohrovt). Zimski ohrovt je bolj aromatičen, njegov okus pa je tako imenovani tipični okus zelja.
SESTAVINE:

Vse vrste zelja predstavljajo izredno zdravo zelenjavo. Ohrovt vsebuje veliko askorbigena, ki se med kuhanjem cepi in sprošča vitamin C. Poleg tega vsebuje še vitamine E, B6 in K, veliko folne kisline ter minerale kalij, kalcij in železo. Hranilna vrednost: 100 g ohrovta ima 25 kalorij/ 105 kJ.
NASVETI ZA ZDRAVJE:

Ohrovt je izredno dragocen zaradi visoke vsebnosti vitamina C, s čemer pomembno prispeva h krepitvi imunskega sistema in obrambnih mehanizmov organizma.
NASVETI ZA NAKUP

Ne glede na to, katero vrsto zelja kupujemo, izbiramo glave s čvrstimi listi, rezno mesto na kocenu pa mora biti še mokro.
SHRANJEVANJE

Zgodnji ohrovt lahko v predalu za zelenjavo v hladilniku hranimo le dva do tri dni, poznejše sorte pa lahko pri enakih pogojih hranimo do enega tedna.
NASVETI ZA UPORABO

Ohrovt lahko pripravimo na številne načine. Surovega lahko uporabimo za solate, zelo priljubljene pa so tudi ohrovtove rulade, polnjene z mletim mesom. Zelo okusen je tudi v močnih juhah in enolončnicah. Kot priloga je okusen v kombinaciji s paradižnikom in gobami. Začimbe, ki jih uporabljamo za ohrovt, so: paprika v prahu, curry ali kumina, ter sveži drobnjak in timijan. Z dodatkom smetane nekoliko ublažimo ohrovtov okus.
NASVETI ZA KUHO

Najprej odstranimo uvele liste, glavo ohrovta pa operemo. Če ga želimo narezati na trakove, ga najprej razrežemo na štiri dele, odstranimo kocen, nato pa vsako četrtino razrežemo na trakove. Upoštevati moramo, da se ohrovt ne sme kuhati predolgo, dušimo ga lahko največ 10 do 12 minut. Neprijeten vonj: Za neprijeten vonj kuhanega ohrovta so krive žveplove spojine, ki mu obenem dajejo njegov tipičen okus zelja. Ta vonj lahko nekoliko omilimo, če uporabljamo lonce s pokrovi, ki dobro tesnijo, pokrova pa med kuhanjem ne dvigujemo, pa tudi kumina nekoliko zmanjšuje ta svojevrsten okus. Če ne maramo zrnc kumine, jih kuhamo skupaj z ohrovtom v bombažni vrečki.