Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?

  • superzivila_720x370-5.jpg

SUPER ŽIVILA

V ZIMSKE DNI S SUPERŽIVILI

V naši ponudbi super živil izbirajte med raznovrstnimi darovi narave, ki so še posebej dobrodošli v dneh, ko nas pogosto spremljata utrujenost in oslabljena odpornost.

Super živila so nadvse bogata z vitamini, minerali, esencialnimi maščobnimi kislinami in aminokislinami, beljakovinami, antioksidanti in še bi lahko naštevali.

Recepti in prehrana

BIO CHIA SEMENA 

So semena puščavske rastline oljna kadulja, ki raste v Mehiki. Uživali so jih že Maji in Azteki. Beseda »chia« v izvirniku pomeni moč, saj so ta semena izredno hranljiva. Vsebujejo kakovostne beljakovine in so bogata s prehranskimi vlakninami ter omega-3 maščobnimi kislinami, natančneje alfa-linolensko kislino (ALA), ki prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

UPORABA:
Chia semena se lahko uporabljajo pri peki kruha in pekovskih izdelkov, v žitnih kosmičih za zajtrk, mešanicah sadja, oreškov in semen, vendar v omejenih količina (do 10 %). Dnevno lahko zaužijete do 15 g chia semen (koristen učinek se doseže že z dnevnim vnosom 2 g ALA, kolikor jo je npr. v 10 g chia semen). Priporočamo uživanje živila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

OPOZORILO:
Alergični na sezam in gorčična semena in osebe, ki jemljejo zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali zdravila za redčenje krvi, naj se pred uživanjem chia semen posvetujejo z zdravnikom. Semena lahko pri omenjenih osebah vplivajo na učinkovanje zdravil, pri alergikih pa sprožijo navzkrižno alergijsko reakcijo.

GOJI JAGODE

Goji jagode so oranžno rdeče jagode na Kitajskem rastočega grma z latinskim imenom Lycium barbarum. Na Kitajskem goji jagode že tisočletja cenijo in jih uporabljajo kot del tradicionalne prehrane. Drobni plodovi so sladkega okusa. Užitne so sveže, kuhane ali posušene. Goji jagode so naravni vir bakra, kalija in železa. Kalij ima pomembno vlogo pri vzdrževanju normalnega krvnega tlaka, železo pri nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter zmanjševanju utrujenosti, baker pa pospeši absorpcijo železa v telesu.

UPORABA:
Uporabljamo jih kot dodatek kosmičem, sadnim solatam, smoothijem, lahko pa jih zaužijemo tudi samostojno.
Priporočamo uživanje živila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

OPOZORILO:
Vsi, ki uživajo zdravila za zniževanje krvnega tlaka, uravnavajo svoj krvni sladkor z zdravili ali inzulinom oz. so na terapiji z zdravili za redčenje krvi, naj se pred začetkom uživanja posvetujejo z zdravnikom.

JAGODE ACAI

So približno dva centimetra dolgi sadeži vijolične barve. Rastejo na visokih palmah v Srednji in Južni Ameriki. Jagode acai so naravno bogate z antioksidanti, kot sta vitamin C in mangan, ki ščitita celice pred oksidativnim stresom in uravnavata raven energije pri presnovi. Vsebujejo veliko železa, ki zmanjšuje utrujenost, in tudi vitamin A, ki ima pomembno vlogo pri presnovi železa. Železo in vitamin A vplivata na delovanje imunskega sistema. Jagode acai so odličen vir prehranskih vlaknin in zaradi svojih prehranskih lastnosti tudi pomemben del uravnotežene prehrane. Priporočamo njihovo uživanje v okviru raznolike prehrane ter zdravega načina življenja.

UPORABA:
Popestrite si svoje jedi ali napitke z jagodami acai. Umešate jih lahko v vaš priljubljen smoothie, sadno solato, jogurt, skuto ali med pripravljene kosmiče za zajtrk ali malico.

OPOZORILO:
Občutljivi na cvetni prah imajo po uživanju jagod acai lahko lažje alergijske reakcije.


LANENO SEME
 

Laneno seme je eno najstarejših semen s številnimi pozitivnimi lastnostmi, saj vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov.

Če ga zmeljete, pazite, da ga boste hranili v temni posodi, saj drugače izgublja koristne snovi.
Ne veste, kako bi ga užili? V jogurtu, solati ali juhi, v domače pečenemu kruhu, piškotih ali mesnih polpetih. Za ekstra hrustljavost!

 

 


CVETNI PRAH
 

Naravni čebelji pridelek je bogat vir prehranskih vlaknin in beljakovin, zato lahko odlično dopolnjuje vašo prehrano. Pred uživanjem majhna zrna namočite v tekočini ali jogurtu, lahko pa jih tudi zmeljete v prah. Za dnevno merico esencialnih beljakovin pri odraslem človeku zadostujeta že dve veliki žlici cvetnega prahu.

 


BIO MACA
 

Maca, rastlina iz južnoameriških Andov, je že leta cenjena zaradi izredne hranilne vrednosti, ki se skriva v njenih gomoljih. Poleg bakra in antioksidantov vsebuje tudi jod, pomembno sestavino, ki sodeluje pri nastajanju ščitničnih hormonov in s tem podpira normalno delovanje žleze ščitnice.



MSM+ VITAMIN C
 

MSM je organska oblika žvepla, ki ga v naravi najdemo v rastlinah, prisoten pa je tudi v beljakovinsko bogatih živilih. Kot mineral lepote bo v kombinaciji z vitaminom C, ki prispeva k normalnemu delovanju kože in izboljšuje odpornost, pripomogel k boljšemu počutju in še lepšemu videzu kože, las in nohtov.

 




PEGASTI BADELJ
 

Pegasti badelj, zelišče, ki so ga v zdravilne namene uporabljali že stari Grki in Rimljani, nam je tudi danes dobro znano zaradi svojih pozitivnih učinkov na presnovo in delovanje jeter. Rastlina, ki svoje korenine razrašča v številnih predelih Evrope in Azije, prispeva k razstrupljanju telesa, v kapsulah pa je popolnoma enostavna za uživanje!

PROPOLIS

Propolis je smolast čebelji proizvod, ki so mu že v antiki namenjali posebno pozornost. Beseda propolis izvira iz grščine in pomeni obrambo mesta. Sestavljen je iz različnih rastlinskih smol, ki jih čebele naberejo na rastlinah. Nabranim smolam čebele dodajo še izloček svojih žlez slinavk in vosek, da snov postane bolj lepljiva. Propolis čebelam že 45 milijonov let pomaga ohranjati zdrav razvoj in življenje čebelje družine. V propolisu so našli prek 60 različnih snovi, od katerih so najbolj značilni flavoni, flavonoidi, različne organske kisline in aldehidi.

UPORABA:
Zaradi njegovih pozitivnih lastnosti ga že dolgo uporabljajo v prehrambni in kozmetični industriji. Najbolj znana in pogosta je uporaba propolisa pri vnetjih ustne votline in grla; uporabljamo ga lahko tudi pri inhalacijah. Danes poznamo celo vrsto pripravkov, od tablet in kapljic do pršil.

OPOZORILO:
Osebam, alergičnim na propolis, uporabe ne priporočamo.

PARADIŽNIK

Paradižnik izvira iz Srednje oz. Južne Amerike, točneje iz področja Mehike in Peruja. Danes je paradižnik priljubljena povrtnina po vsem svetu. Obstajajo različne vrste paradižnika, ki se med seboj razlikujejo po obliki in barvi, manj pa po vsebini in hranilni vrednosti. Najbolj poznane sorte v naših krajih so: grapolo, pelati, daterino, češnjev paradižnik idr.
Paradižnik odlikuje nizka energijska vrednost, predstavlja pa tudi bogat vir prehranskih vlaknin. Vsebuje tudi betakaroten, ki ga človeško telo pretvarja v vitamin A. Vitamin A ima vlogo pri ohranjanju zdrave kože
in presnovi železa. Paradižnik vsebuje tudi druge karotenoide, zlasti likopen. Likopen daje paradižniku rdečo barvo in ga ščiti pred sončnimi žarki.

UPORABA:
Paradižnikovi plodovi imajo značilen vonj, so sočni in mesnati. Paradižnik je odličnega okusa surov ali pripravljen v jedeh ali solatah.

PAPRIKA

Vse vrste paprik so izredno bogate z vitaminom C. Že z manjšim plodom pokrijemo dnevne potrebe po tem vitaminu. Vitamin C je močan antioksidant in ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Poleg vsega naštetega, sodi paprika tudi med živila z nizko energijsko vrednostjo. Zaradi svoje bogate hranilne  vrednosti torej izvrstno
opravlja preventivno vlogo v naši prehrani in jo zaradi tega lahko uvrstimo med »super živila«. Barvo v papriki prispevajo karotenoidi. Rdeča paprika npr. vsebuje veliko betakarotena, ki ga telo pretvarja v vitamin A, ta pa ima pomembno vlogo pri ohranjanju dobrega vida.

UPORABA:
Paprika je v kulinariki priljubljena zaradi svežega okusa, njene različne barve pa marsikatero jed naredijo privlačnejšo.