• premium-brancin-720x370.jpg

SPAR znamke

Sveže iz slovenskega morja

SPAR PREMIUM BRANCIN

Tradicionalno in neintenzivno gojenje rib

SPAR Premium brancine gojijo v priznani ribogojnici Fonda. Ribogojnica leži v Piranskem zalivu na najbolj južni točki
slovenskega morja. Za ta del našega morja sta značilna čista in globoka voda ter močan morski tok.

 


Počasen prirast rib - 4 do 5 let
preden pridejo na vaš krožnik!

V ribogojnici Fonda najprej poskrbijo za vrhunsko kakovost ribjih mladic, ki jih vsakokrat ročno odberejo, preden gredo v bazene. Nato jih vzgajajo v prosto lebdečih mrežastih bazenih sredi krajinskega parka. Sveža morska voda, nenehno gibanje, značilno lokalno podnebje, ter nižja slanost morja v tem delu Piranskega zaliva doprinesejo k odlični kakovosti ter čvrstosti in aromatičnosti ribjega mesa.
Ribe krmijo ročno samo z najkakovostnejšo hrano. V ribogojnici ravno tako poteka ročno čiščenje in šivanje mrež. Ob tem ne uporabljajo nikakršnih kemičnih sredstev proti obraščanju mrež z algami. V bazenih je manjše število rib (v primerjavi z drugimi ribogojnicami), kar še dodatno prispeva k njihovi visoki kakovosti.


Družinska tradicija

Družina Fonda ima večstoletne korenine na območju mesta Piran. Vse generacije so bile globoko povezane z morjem in zemljo. V ribogojnici so tako prepleteni brezpogojna ljubezen do morja ter znanje in dolgoletne izkušnje s podrocja morske biologije in prehrane.

 

Središče novega življenja

Ribogojnica je postala zatočišce za množico rib in drugih morskih organizmov. V okolici ribogojnice se zadržuje več kot trideset vrst rib, ki se hranijo s hrano, ki pade iz ribogojnih bazenov. Medtem ko se majhne ribice skrivajo pred plenilci med nasadi školjk in mrežami, se v neposredni bližini ribogojnice večje ribe tudi drstijo. Na sidrišča vrvi, s katerimi so na dno pritrjene mreže, in na preostalih delih ribogojnice pa so svoj dom našle tudi mnoge druge živalske vrste. Ribogojnica Fonda v našem morju opravlja podobno vlogo pri ohranjanju podmorskega življenja, kot jo imajo drugje umetni podvodni grebeni ali razbitine potopljenih ladij. Količina rib in pestrost morskega življa tu krepko presegata tisto, kar je sicer mogoce najti v tem delu Jadranskega morja.

SPAR znamke

Polepšajte si praznične dni!

Recept: BRANCIN V ŠKARTOCU

Sestavine za 4 osebe

• 800 g fileja brancina
• 1 velika bučka, narezana na rezance
• 1 steblo zelene, narezano na rezance
• 1 paprika, narezana na rezance
• 10 izkoščičenih in narezanih črnih oliv
• 2 sesekljana stroka česna
• oljčno olje
• rožmarin
• drobnjak
• belo vino
• maslo

Navodila
1. Bučko, zeleno in papriko očistimo, operemo in narežemo. Vse skupaj damo v skledo, solimo in pomešamo s sesekljanim česnom, narezanimi olivami, drobnjakom in rožmarinom.
2. Odrežemo štiri večje pravokotne liste papirja za peko. Vsak list prepognemo na polovico po diagonali. Robove papirja premažemo z maslom. Na eno polovico položimo kos fileja, ki ga solimo po okusu. Na file naložimo pripravljeno zelenjavo in jo pokapljamo z oljčnim oljem ter belim vinom. Z drugo polovico papirja prekrijemo ribo in robove stisnemo s pregibanjem, da dobimo škartoc oz. vrečko.
3. Škartoce položimo na pekač in pečemo v segreti pečici na 180 °C približno 20 minut.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?