• premium_zgodba_5_720x370.jpg

SPAR Premium

SPAR Premium zgodbe

Mleko in sir izpod Triglava

Neokrnjena narava, številni pašniki in neoporečno čista voda so nujno potrebni za pridelavo kakovostnega mleka. Hribovito območje Triglavskega narodnega parka, kjer se živina prosto pase, kakovostna prehrana in skrben način vzreje živali odlikujejo mleko in sir SPAR PREMIUM, ki ga s ponosom izdeluje Mlekarna Planika. Tradicija mlekarne in ohranjanje prvinskosti brez nepotrebnih posegov v naravne procese sta pri pridelavi postavljeni v ospredje.

V hribovitem območju Kobarida je bila leta 1957 zgrajena mlekarna, ki se je najprej ukvarjala s sirarstvom, kasneje pa še s proizvodnjo jogurtov. Novo zgrajena mlekarna se je nato leta 1959 združila s Planiko iz Tolmina in tako postala del mlekarske organizacije na Tolminskem. Mlekarno Planika odlikuje dolgoletna tradicija, kjer danes posebno pozornost posvečajo svežemu, pasteriziranemu in nehomogeniziranemu mleku. Njegova posebnost pa ni zgolj visoka kakovost, temveč tudi izrazito poln okus.

Skrb za kakovost
Celoten proces pridelave kakovostnega mleka in sira zahteva izbiro najboljše krme, zagotavljanje najboljših pogojev za vzrejo ter ohranjanje neokrnjene narave. Razkošna in neokrnjena narava Triglavskega narodnega parka, kjer se v poletnih mesecih živina prosto pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo, je bistvenega pomena za specifične vrste okusov, ki razvajajo čute. Poleg vlaganja v najboljše pogoje za vzrejo živali pa je treba posebno pozornost nameniti tudi usposabljanju strokovnjakov in razvijanju novih, okolju prijaznih tehnologij, ki so del pridelave mleka in mlečnih izdelkov.

Mleko in sir izpod Triglava
Mleko je najpopolnejše hranilo, ki nas spremlja skozi vse življenje. Sestava nehomogeniziranega mleka SPAR PREMIUM omogoča, da z njim zadostimo vsem prehranskim potrebam, saj zaradi načina priprave ohranja vse hranilne lastnosti surovega mleka.

Sir SPAR PREMIUM prav tako izdelujejo iz pasteriziranega tipiziranega Premium mleka z dodatkom ustreznih mlečnokislinskih mikroorganizmov in sirišča. Zorenje sira poteka najmanj 45 dni na lesenih policah, v kontroliranih pogojih, pri točno določeni temperaturi in vlagi, kar da siru značilne organoleptične lastnosti. S staranjem sir pridobiva na svoji kakovosti. Sir SPAR PREMIUM je poltrd, polnomasten sir za rezanje, ki vsebuje najmanj 50 % suhe snovi in v njej najmanj 45 % maščobe. Primeren je za vsakodnevno kulinarično popestritev jedilnika, zaradi posebno polnega okusa pa ga pogosto postavijo na mizo kot zadnjo jed, torej lahko nadomesti sladico.

Ohranjanje slovenske kulture
V Sloveniji se poraba mleka v vsakdanji prehrani počasi povečuje. Številni ponovno odkriti kulinarični užitki spodbujajo rabo te življenjsko pomembne tekočine. Hkrati se poseben poudarek v prehrani namenja tudi mlečnim izdelkom, še zlasti sirom, saj je za Slovenijo značilna bogata sirarska tradicija z mnogimi domačimi vrstami sira. Povečana uporaba mleka in mlečnih izdelkov tako spodbuja pridelovalce k ohranjanju krajine Triglavskega narodnega parka.

Muzejska zbirka in priznanja
V Mlekarni Planika so skupaj s tolminskim muzejem postavili zgodovinsko-etnološko zbirko OD PLANINE DO PLANIKE, v kateri je predstavljena dediščina planinskega pašništva in razvoj sirarstva. Zbirka pripoveduje zgodbo o nastanku današnje Mlekarne Planika, o njeni kakovosti pa pričajo številna predstavljena priznanja. Zadnji dosežki, dve Veliki zlati priznanji in ena srebrna v okviru 48. mednarodnega sejma Agra, ki je bil letos avgusta v Gornji Radgoni, dokazujejo, da je vlaganje v naravo in živali izjemnega pomena za kakovostne proizvode.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?