• premium_zgodba_3_720x370.jpg

SPAR Premium

SPAR Premium zgodbe

Tradicija, ovita v slasten okus kraškega pršuta

SPAR PREMIUM kraški pršut je vrhunski izdelek. V sebi združuje vse naravne danosti kraške pokrajine, kjer burja s svojo močjo suši sveže nasoljena stegna kar 16 mesecev.

Pršut so že pred stoletji poznali trgovci in popotniki, ki so potovali med Dunajem in Trstom. Veljal je za cenjeno in predvsem prestižno mesnino, katere skrivnost tiči v bogati aromi, intenzivni barvi in sočni slani rezini. Na Krasu, kjer zorijo ti biseri narave, se stika harmonija miru in lepote, ki pršutu daje dušo. Ugodna klima, tradicija in izkušnje mojstrov skupaj z burjo ustvarjajo njegovo drugačnost in prepoznavnost ter mu zagotavljajo nenadomestljivi okus brezčasne žlahtnosti.

Zorenje pršuta na klasičen način
Kras ohranja tradicijo in starodavna izročila, ki se med njegovimi prebivalci prenašajo iz roda v rod. Del bogate zgodovine je tudi kraški pršut, edinstvena kulinarična specialiteta, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne okuse. SPAR PREMIUM kraški pršut je kljub tehnološkim novostim proizveden na klasičen način. Le sol, čist zrak, burja in skrbne roke kraških mojstrov pripomorejo, da po 16 mesecih zorenja lahko poskusimo okusno in sočno rezino pršuta.

Skrbna priprava in kakovost kraškega pršuta

Pršut kot vrhunski izdelek že leta dozoreva na starih domačijah, v odprtih prostorih, kjer pihajo močni vetrovi. Ko stegna izgubijo 25 % svoje teže, so premeščena v komore s kontrolirano mikroklimo ali v kleti brez velikih nihanj temperature in vlažnosti zraka. Omenjeni klimatski pogoji omogočajo pravilen postopek zorenja ob postopnem zmanjševanju vsebine vode v pršutu. Ustrezna vlažnost zraka v prostoru za zorenje je ključna za razvoj odlične arome. Viseča stegna se nato sušijo najmanj 16 mesecev, medtem pa jih izurjeni mojstri skrbno negujejo.

Avtohtono poreklo kraškega pršuta SPAR PREMIUM
Kraški pršut je geografsko zaščiten. Geografska zaščita pomeni zaščito tradicije in tehnološkega postopka, ki v posebnih klimatskih pogojih omogoča proizvodnjo pršuta vrhunske kakovosti. Geografska označba zagotavlja: izbor visokokakovostne surovine, strog nadzor tehnološkega procesa, soljenost z morsko soljo, neuporabo konzervansov ter zorenje najmanj 12 mesecev ali več. Območje za proizvodnjo kraškega pršuta je natančno določeno. Le pršuti, ki so proizvedeni znotraj območja Krasa, so lahko označeni z žigom Kraški pršut. In to SPAR PREMIUM kraški pršut je.

Prejete nagrade potrjujejo kakovost s Krasa
Da je kraški pršut vrhunski izdelek, dokazujejo Velike zlate medalje in Zlate medalje, ki jih Kras že več let zaporedoma prejema na Kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni.

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?