• kuhna-pa-to-720x370-new.jpg

Vse za lepši jutri

SPONZORSTVO PROJEKTA KUHNA PA TO

Z veseljem smo letošnje šolsko leto 2017/2018 podprli projekt društva Vesela kuhinja - KUHNA PA TO, kjer že sedmo leto aktivno sodelujejo osnovne šole Slovenije.
V okviru projekta potekajo tekmovanja med osnovnošolci od 3. do 9. razreda in promocije slovenske prehranske tradicije. Namen celotnega projekta je:

  • obuditi slovensko prehransko kulturno dediščino,
  • navdušiti mladostnike k uporabi lokalnih sestavin,
  • navdušiti jih za dejavnosti povezane s pridelovanjem prehrane ali izbiro poklica,
  • sprejeti zdrav in odgovoren način življenja.

Vse za lepši jutri

EVROPSKE POHVALE PROJEKTU KUHNAPATO

Evropska komisija – DG SANTE ali Generalni direktorat za zdravje in varno hrano »Health and Food Safety«, odgovoren za EU politiko o varovanju zdravja v smeri prehrane,  je uvrstil projekt Kuhnapato ali »Otroci otrokom pripravimo zdrav tradicionalen obrok«, med najboljše prakse za zagotavljanje zdravega in trajnostnega načina življenja, na ravni Evropske Unije!

Projekt je bil spoznan kot odličen zaradi svoje drugačnosti, motivacijskih pristopov in širine, ki mladostnikom omogočajo srkanje verodostojnih informacij in dolgoročnega ohranjanja le-teh, posredovanja osvojenih znanj mlajšim ter posrednega vpliva na ohranjanje dolgoročnega zdravja vseh ostalih javnosti.

Kandidatura je bila vložena na podlagi pobude Ministrstva za zdravje RS v mesecu juliju preko portala Evropske komisije za »Best Practise – Public Health«

Omenjeno priznanje pa ob navdušenju in časti nalaga dodatno odgovornost, saj bomo projekt z namenom uvrstiti se na sam vrh, zagovarjali na konferenci z naslovom »People's Food – Peolpe's Health«, ki bo konec novembra na Dunaju z razlogom predsedovanja Avstrije EU. To bo ob enem priložnost seznaniti strokovno Evropo o našem delu ter morda prakso prenesti v druga okolja.

Omenjeno priznanje je dokaz, da se s srčnostjo in vero lahko naredi ogromno!

Projekt Kuhnapato, ki ga podpiramo tudi v novem šolskem letu, se bo tudi v prihodnje potrudil biti učinkovit, atraktiven ter tako k sodelovanju pritegnil še več udeležencev in »zakuhal« nepozabne zgodbe za vse nas – in vas!

Vse za lepši jutri

Kuhnapato – sklepno regijsko dejanje v Novem mestu

Zadnji regijski nastop osnovnošolcev, vključenih v projekt Kuhnapato, je potrdil, da iz leta v leto narašča želja po raziskovanju lastne kulinarične okolice, da zdrav način prehranjevanja postaja samoumeven, da nadgrajujemo spretnosti in veščine mladostnikov in da z medvrstniškimi spodbudami ali motivacijo spreminjamo zavedanje tako rekoč celotne generacije mladih. Zavidljiva kvaliteta in želja po vnovičnih »akcijah« tako otrok, kot vseh, ki jih opazujemo, nas spodbuja k novim kreativnim rešitvam obujanja prehranske dediščine in zagotavljanja dolgoročnega zdravja.

V trgovskem centru Qlandia Novo mesto, pred trgovino Interspar, so v petek, 11.5.2018, skupine Dolenjske priredile pravo gastronomsko doživetje ali sprehod med jedmi Dolenjske. Seveda tudi štruklji niso manjkali, a tokrat obarvani s sezonsko zelenjavo, postreženi v juhi, seveda kot nekoč. Okusni ajmoht s pogačo, pa trganci s šparglji, ajdovi žganci z omako in ostale jedi so navdušile množico obiskovalcev, ki so se drenjali pred mizami mladih kuharjev in čakali, da bo gotovo.

Vse za lepši jutri

Kuhnapato – okusno dejanje na Primorskem

Da so mojstri, ki bi se lahko kosali s priznanimi kuharji, da imajo poseben odnos do hrane, tiste iz njihove neposredne okolice, čut za prisluh naravi in dobrotam, ki jih ponuja ta hip, da so esteti in pripravijo krožnike po zadnjih svetovnih trendih, ob tem pa sproščeno kramljajo z obiskovalci, strežejo in pripovedujejo o kulturnem ozadju posamezne, večini ne-znane ali sezonske sestavine, jedeh ter o postopkih, ki so jih »vežbali« z njihovimi nonami, so dokazali že velikokrat. Vendar vsakič nadgrajujejo svoje sposobnosti ter z njimi povezane okusne rezultate.

Da, to so otroci Primorske, ki so v četrtek, 10.5.2018 v trgovskem centru Qlandia v Novi Gorici pred trgovino Interspar zastopali svoje šole: OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid ter OŠ Deskle. V barvah pomladi se je zgodil današnji nastop, z vonji po divjih špargljih in zeliščih, včeraj nabranih okoli hiše, ki so z omamnimi vonji in kasneje z videzom posamezne jedi očarali številne obiskovalce. Tokrat je bilo treba čakati v vrsti pred mizami ustvarjalcev in se odločiti, katera izmed jedi je malce boljša. Ribana pašta v kremi kopriv, čemaža in divjih špargljev ali kobariški mošnjički napolnjeni z dimljeno soško postrvjo, planšarsko skuto in divjimi travami, tudi stoletno čebulo, morda ješprenove kroglice s šparglji in rožicami, oz. divje - špargljeva mineštra s pršutom, frtalja s šopom zelišč in namazom dimljene ribe ter ješpren z markandelo in divjim koromačem? Kaj bi izbrali vi? Tokrat so vsi izbrali vse, saj je vsaka jed zase predstavljala mojstrovino, tudi ali predvsem pri spoznavanju sezonskih okusov domačih krajev in posledično krepitvi zdravja.

Vse za lepši jutri

Kuhnapato – kulinarični nastop v Celju

Nov kulinarični nastop se je odvil v torek, 24.4.2018, v trgovskem centru Citypark v Celju, pred trgovino Interspar. Mešana druščina otrok regij s stičiščem v savinjski prestolnici je poskrbela za pestro kulinarično dopoldne. Povzetke tradicionalnih zdravih obrokov, ki jih v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, pripravljajo za svoje sošolce, so tokrat ponudili Celjanom. Predstavile so se OŠ Marjana Nemca Radeče, OŠ Krmelj, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje in 1.OŠ Celje.

Dodobra opremljeni z zgodbami iz kulturnega ozadja, ki bogatijo slovenske tradicionalne znane ali malo manj znane jedi, so navdušili publiko in dokazali, da zanimanje za sodelovanje v projektu Kuhnapato še vedno narašča. Z njim seveda narašča želja po izobraževanju, raziskovanju, mreženju znanj in okusov, učenju ročnih veščin in med-vrstniškem sodelovanju. Slednje je podlaga vrednotam, ki v veliko primerih niso merljive v številkah, a po nekaterih mnenjih njihova pomembnost prekaša marsikatere številke. Učenje organizacije dela, sodelovanja z nasmehom, spoštovanja in motivacije v skupini in med njimi, vzgoja veselja do dela in skupen interes do odličnih rezultatov, so veščine, ki pomagajo k boljšim medčloveškim odnosom med generacijo mladih in posledično med vso družbo ter narekujejo korake za bolj kvaliteten jutri na vseh področjih.

Vse za lepši jutri

Mini tekmovanje mladih kuharjev projekta Kuhnapato – osrednja Slovenija in Notranjska

V sredo, 11. aprila, smo v Cityparku Ljubljana, konkretno pred trgovino Interspar izvedli prvo letošnjo regijsko dejanje. Osnovnošolci osrednje Slovenije in Notranjske, vključeni v projekt Kuhnapato, ki so zdrava tradicionalna kosila mesečno ali večkrat na mesec pripravljali svojim sošolcem, so z jedmi lastne prehranske dediščine navdušili Ljubljančane.

Vse za lepši jutri

Kuhnapato - prehranska tradicija Gorenjske za javnost

Tudi zavezanih oči bi ugotovili, za katero od slovenskih gastronomskih pokrajin gre. Vonj po dobrotah Gorenjske je 18.4.2018 preplavil trgovski center Qlandia, kjer so otroci gorenjskih osnovnih šol, ki sodelujejo v projektu Kuhnapato, pred trgovino Interspar, javnosti ponudili nekaj izbranih tdacionalnih jedi, ki so jih med šolskim letom pripravljali v šolskih kuhinjah.

Seveda za svoje sošolce in seveda so omenjene jedi prilagodili današnjim potrebam telesa, kar pomeni, da so velike količine maščob in mesa, kar je v dobi naših prednikov zagotavljalo energijo, nadomestili z večjimi količinami raznolike zelenjave, ki je v tem, dokaj pustem času, še dosegljiva. Z zgodbami o kulturnem ozadju jedi so očarali številne obiskovalce, o čemer priča število glasovalnih lističev. V letošnjem šolskem letu smo namreč javnosti ponudili izbor »naj jedi«. Čeprav ponovno opažamo, da se otroci odlično znajdejo v priložnostnih kuhinjah trgovskega centra, saj so jedi od prve do zadnje bile brezhibne (tudi po vseh »tehničnih« normah), so degustatorji nasedli sladkobi orehovih štrukljev, ki jim je po številu glasov delalo družbo meso iz juhe v solati z regratom. Takoj za njima so po enakovrednem številu točk: zelenjavna juha z ribano kašo, ješpren, segedin s kruhovim cmokom in jurjeva kapa, ki je požela vsekakor največ prisluhov obiskovalcev. Čeprav gre za kulinarično posebnost, ki jo najdemo v gastronomski strategiji Gorenjske, je tamkajšnji prebivalci (še) ne poznajo dovolj in prav zato tudi otroci (še vedno) najdejo motivacijo za raziskovanje lastne prehranske dediščine ter obveščanje javnosti o zanimivostih, ki nam jih ponuja.

Vse za lepši jutri

Kuhnapato - motivirani otroci Podravja in Prlekije

Za vzgojo osnovnošolcev o povezovanju znanj, sprejemanju zdrave sezonske hrane, ki izvira iz lastne dediščine, krepitvi veselja do dela in ročnih veščin, treba poduzeti raznolike ukrepe iz naslova posrednih motivacijskih prijemov. Višja je stopnja odgovornosti in pomembnosti njihovega dela, višje je zadovoljstvo in dalj časa bodo znanje ohranjali, negovali in ga prenašali mlajšim generacijam. Eden takih ukrepov je sigurno nastop pred javnostjo, ki je ob vseh pohvalah tudi vedno kritična. Izdelki, ki so med letom zadovoljevali široko osnovnošolsko javnost, dobijo na nastopih posebne oblike, dekoracije in razlage.

Otroci osnovnih šol Podravja in Prlekije že vsa leta tekmovanja z vsemi promocijskimi aktivnostmi jemljejo s popolno resnostjo, kar se je 20.4.2018 dopoldan dalo razbrati in okusiti v trgovskem centru Qlandia na Ptuju, kjer so pred trgovino Interspar uprizorili kulinarični spektakel. Na sporedu (pardon, jedilniku) pa: porova juha s hruškami, repni polpeti z repo, namočeno v soku rdeče pese, testene rožice s krvavico in zeljem ter krompirjevimi žganci, grisovi knedli, pa cvirkače, kot jim pravijo, fižolov golaž in ajdova kaša s sadjem … številna publika je bila zelo navdušena in zelo sita!

Vse za lepši jutri

Vse za lepši jutri

Osnovna šola Drska Novo mesto

Otroci iz Osnovne šole Drska Novo mesto so vstopili v svojo veliko šolsko kuhinjo in se spopadli z lonci.

V sklopu projekta Kuhnapato so pripravili slastno kosilo in svoje sošolce tako spodbudili k poseganju po tradicionalni slovenski hrani. Te zanima, kaj so tokrat zakuhali?

Vse za lepši jutri

Osnovna šola Drska Novo mesto

Vse za lepši jutri

Osnovna šola III Murska Sobota

Učenci Osnovne šole III Murska Sobota so v februarju obiskali Center šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno ter skupaj s svojimi učiteljicami v sklopu projekta Kuhnapato pripravili odlične Ferdinandove štruklje.

Mimogrede so nam še zaupali zanimivo zgodbo o tem, kako so štruklji dobili svoje ime. Več v spodnjem videu.

Vse za lepši jutri

Osnovna šola III Murska Sobota

Vse za lepši jutri

Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne Divača

Kako bi pa vam zaigrale brbončice ob odlični kolerabni kremni juhi s kruhovimi cmoki? V januarju smo obiskali učence iz OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, ki so v sklopu projekta Kuhnapato za svoje sošolce in učiteljice skuhali pravo poslastico.

Veseli smo, da so naši najmlajši kuharski mojstri naravnost navdušeni nad projektom, ki njih in nas spodbuja, da se odločamo za tradicionalne slovenske jedi.

Vse za lepši jutri

Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne Divača

Vse za lepši jutri

Slovenski osnovnošolci že vihtijo kuhalnice. Dan slovenske hrane, v petek, 17.11.2017 je v šolske kuhinje ponovno stopilo preko 500 osnovnošolcev, najrazličnejših slovenskih pokrajin in svojim sošolcem na 52 osnovnih šolah postreglo s tradicionalnim zdravim slovenskim kosilom.S projektom Kuhnapato smo bili prisotni na 2. Nacionalni konferenci na Brdu pri Kranju
. Sledimo našemu poslanstvu in spoznavamo prehransko kulturo naših prednikov, lokalno pridelano hrano, značilno za posamezne regije ali pokrajine, ki jo ob zapovedih letnih časov znamo uporabiti v velikih šolskih kuhinjah in kasneje na krožnikih, ki bi jih zavidali v marsikateri slovenski gostilni. Otroci OŠ Sostro, OŠ Vižmarje Brod in OŠ Staneta Žagarja Lipnica so podali nekaj zdravih, okusnih in očem prijaznih idej za ustvarjanje prigrizkov, ki nam ob kulinaričnih užitkih povrnejo moč ali dajo spodbudo za gibanje. 

Več na www.kuhnapato.si, na Facebook: Kuhnapato Projekt

Na spletni strani uporabljamo piškotke, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.  Vas zanima več?