Butler s pladnjem SPAR PREMIUM dobrot

VRHUNSKI OKUSI ZA VSAKDANJE RAZVAJANJE

SPAR PREMIUM

SPAR PREMIUM vas bo prepričala z izjemno kakovostnimi izdelki. Njihova prednost je v tem, da jim specifičen način proizvodnje daje dodatno vrednost, med njimi jih veliko nosi oznako zaščitenega geografskega porekla. In ne samo to, izdelki so narejeni le iz najboljših sestavin!


Novi SPAR PREMIUM izdelki Michelinovih chefov

100 % SVEŽE SLOVENSKO GOVEJE IN SVINJSKO MESO*

*Proizvajalec proizvaja SPAR Premium izdelke iz mesa, ki ni bilo predhodno zamrznjeno.

PODPIRAMO SLOVENSKO

SPAR PREMIUM BURGER: 100 % SVEŽE SLOVENSKO ZORJENO GOVEJE MESO*, BREZ ADITIVOV

*Proizvajalec proizvaja SPAR Premium izdelke iz mesa, ki ni bilo predhodno zamrznjeno.

SPAR Premium BIO ANGUS BURGER, zorjen, pakirano, 300 g

  • iz slovenskega zorjenega ekološkega mesa angus goveda
  • brez aditivov
  • proces zorjenja izboljša okus in naredi meso nežno in voljno
  • ekološka reja živali na kmetiji Grad Prestranek, prosta paša in senena krma ustvarijo izjemen okus mesa
  • za meso angus goveda je značilna lepa marmoriranost mesa, saj je maščoba enakomerna porazdeljena, zato je meso zelo mehko in sočno

SLOVENSKI PROIZVAJALEC: Mesarstvo Blatnik
 
 
SPAR PREMIUM - bio angus burger
SPAR PREMIUM - goveji burger

SPAR Premium GOVEJI BURGER, zorjen, pakirano, 300 g

  • iz slovenskega zorjenega govejega mesa
  • brez aditivov
  • proces zorjenja izboljša okus in naredi meso nežno in voljno

SLOVENSKI PROIZVAJALEC: Mesarstvo Blatnik

PODPIRAMO SLOVENSKO

Izdelke poiščite tudi v naši spletni trgovini SPAR Online

SPAR PREMIUM ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre
dulezidar dulezidar

SPAR PREMIUM sir in mleko prihajata s hribovitih območij izpod Triglava, kjer se živina prosto pase na pros-tranih pašnikih! Ste vedeli, da je Slovenska Istra eno najsevernejših območij, kjer oljka še uspeva? 
SPAR PREMIUM ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre je tekoče zlato bogatega, svežega in sadnega okusa, ki prepriča vsakega gurmana. SPAR PREMIUM začimbe
predstavljajo najboljšo kombinacijo prvovrstnih začimb, ki so se sedaj iz restavracij preselile v vašo kuhinjo. Z njimi boste nepremagljivi v vaši kuhinji.

Mnogi izdelki SPAR PREMIUM so tudi primerni, da jih podarite kot darilo. Izdelki SPAR PREMIUM so namenjeni vsem vam, ki se želite razvajati in poskrbeti za svoje zadovoljstvo. Na policah lahko izbirate med več kot 130 izdelki, izbranimi posebej za vas. Poskusite prvovrsten poln okus izdelkov SPAR PREMIUM!

Privoščite sebi le najboljše in izberite linijo SPAR PREMIUM!

SPAR PREMIUM brancin

Sveže iz slovenskega morja!

Nabiranje oliv

Zgodba zlatega drevesa

Idealni pogoji za pridelavo oljke, kjer sončna svetloba omogoča optimalno dozorevanje oljnatih plodov, so ključnega pomena za doseganje maksimalne kakovosti pridelkov in produktov, pripravljenih na osnovi ekstra deviškega oljčnega olja. SPAR PREMIUM s ponosom predstavlja proizvajalca, ki za novo ekskluzivno linijo proizvaja visokokakovostno olje, ki temelji na trdni oljkarski tradiciji ter na dolgoletnih izkušnjah oljarske družine.

V slovenski Istri, natančneje na koncu vasi Gažon, stoji okrog 100 let stara kmetija družine Rojac, poimenovana tudi Dolina miru. Družina že vrsto let iz roda v rod predaja oljarske skrivnostni družinske tradicije, ki se je pričela s prvim družinskim zlatim drevesom. Danes družina prideluje več desetletij stara avtohtona slovenska oljčna drevesa sorte istrska belica in oljčna drevesa sorte leccino, iz katerih iztisnejo visokokakovostno naravno olje, ki je sinonim za gurmanske užitke. Družina tako z edinstveno in značilno aromo svojega produkta nadaljuje zgodbo zlatega drevesa.

Tradicija: postopek nabiranja in stiskanje

Družina ohranja tradicijo pridelovanja oljk in v tem oziru sledi vsem zakonitostim naravne pridelave oljčnega olja. Prvi korak je tradicionalna obdelava tal. Sledi ročno obiranje, ki vsako leto poteka od sredine novembra do sredine decembra. Družina vsak plod ročno obere v primerni zrelosti in poskrbi, da se noben plod ne poškoduje. Druženje z družino ter prijatelji v času obiranja oljk in želja po doseganju vrhunske kakovosti predstavljajo ključne elemente, ki motivirajo družinotudi v tej zahtevni in dolgotrajni fazi pridelave oljčnega olja.

Po končanem obiranju družina še isti dan odpelje plodove v oljarno, kjer jih zmeljejo, kar zagotavlja ohranitev najvišje kakovosti. Stiskanje plodov se opravlja s hladno stiskano metodo, ki v olju ohrani vse naravne snovi. Iz kakovostnih plodov pridelano olje je zato takoj po predelavi primerno za kulinarične užitke.

Posebnost ekstra deviškega oljčnega olja je v tem, da je olje pridobljeno izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljen oljčni sok je deviško olje, saj ni ne kemijsko in ne toplotno obdelano, obenem pa ne vsebuje nobenih dodatkov oz. aditivov.

Zakaj oljčno olje slovenske Istre?

Hipokrat, oče medicine, je zdravilne lastnosti oljčnega olja prepoznal  že v času antike. Skozi stoletja se dojemanje ljudi o magični moči ploda zlatega drevesa ni spremenilo. Ljudje še danes pričenjajo dan z žlico oljčnega olja kot krepčilom za organizem, uporablja pa se tudi v kozmetične namene.

Oljkarstvo je v naših krajih doživelo razmah v času Beneške republike, v 16. in 17. stoletju. Geografska specifičnost in svežina Sredozemlja (zemljepisno najsevernejša lega, kjer še uspeva oljka) dajeta oljkam slovenske Istre prav posebno aromo in okus,predvsem pa ugodnejšo maščobno-kislinsko sestavo.
To se kaže v manjši vsebnosti linolne kisline (esencialne maščobne kisline), pa tudi v manjši vsebnosti nasičenih maščobnih kislin. Z leti se je ta magični plod vrisal v zemljevid slovenske dediščine, kjer sta tradicionalno nabiranje oljk in naravno stiskanje plodov postala simbol te pokrajine.    

V okolju, ki ga obdajajo družinske vrednote in svežina čiste narave, nastaja tudi ekskluzivno ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre z zaščitenim poreklom, ki zagotavlja avtohtono poreklo in najvišjo kakovost izdelka. Olje, pridelano in stekleničeno na območju slovenske Istre, je danes del ponudbe SPAR PREMIUM.

Okus, ujet v diamantnem gomolju

Tartuf, diamantni gomolj, nas sprva zaradi oblike odvrne, nato pa za vselej prevzame s svojim vonjem, okusom in pravim čutnim doživetjem. Svetovni gastronomski mojstri že več stoletji častijo tartuf, ki si je skozi zgodovino prislužil častni naziv »hrana bogov« in postal sinonim ekskluzivnosti. Tartufata, ki navdušuje duha in poživi telo, je sedaj na voljo v sklopu linije izdelkov SPAR PREMIUM.

Tartuf je zagotovo najbolj cenjen in iskan podzemni gomolj, vse od časa antike. Zgodba pravi, da je ta plemenita goba nastala s kombiniranjem vode, toplote in strele, naravnih elementov, ki od nekdaj krojijo naša življenja. Navdihnila je številne pisatelje, med drugimi rimskega poznoantičnega pesnika Juvenala, ki je verjel, da je dragocena goba nastala iz strele, ki jo je Jupiter vrgel v neposredno bližino svetega hrasta. Na tej točki naj bi se v tartufih razvila tudi »aroma kvintesence«, ki v človeku zbuja ekstazo. Tako še danes velja izročilo, da je tartuf afrodiziak. Hrana plemstva in nekdanjih dostojanstvenikov je sedaj dostopna vsem v obliki SPAR PREMIUM tartufate – pesta iz tartufov, šampinjonov in oliv v oljčnem olju, proizvajalca Zigante Tartufi.

Postopki nabiranja tartufov skozi čas

Tik pod površjem zemeljske skorje, daleč od naših oči, se skriva čudežni gomolj, ki buri duhove svetovne kulinarične stroke. Ostri čuti sprva prašičev, danes pa psov, so ključni element v procesu iskanja te kulinarične specialitete. Psi, večni spremljevalci človeka, ki jih le-ta izuri, oblikujejo izostren občutek za ta prefinjen vonj tartufa. V trenutku, ko slednjega prepoznajo v naravi, vestno pokažejo gospodarju, kje mora izkopati luknjico. Tartufarji s posebno lopatico izkopljejo tartuf iz zemlje, nato pa luknjico ponovno prekrijejo in tako omogočijo rast novega tartufa.

Družba Zigante Tartufi, prva in edina istrska družba, specializirana za proizvodnjo izdelkov iz tartufov, prisega na vrhunsko kakovost in se ob klasični tradiciji iskanja tartufov združuje z moderno tehnologijo pakiranja. Ključen poudarek namenjajo nadzoru nad vsakim gomoljem, ki uspeva v srcu našega Sredozemlja. Želja po ohranitvi ekskluzivnosti narekuje družinskemu podjetju s 30-letnimi izkušnjami na področju iskanja tartufov prodajo zgolj najboljših gomoljev.

Beli in črni diamant

Na področju Istre sta najbolj cenjeni in iskani vrsti beli in črni tartuf. Beli istrski tartuf, ki ga je mogoče najti le v poznem poletju, jeseni in zgodaj pozimi, je najbolj razširjen v gozdovih ob dolini reke Mirne. Črni tartuf pa je bolj razširjen na hribovitih območjih Istre z veliko rdeče prsti terine in gozdnimi površinami. Istrska tartufata, danes del asortimenta SPAR PREMIUM, tako skriva v sebi čare in okuse istrskih tartufov, ki uspevajo v pristnem naravnem okolju.

 

Guinnessov tartuf dokazuje …

SPAR PREMIUM s ponosom predstavlja nov izdelek SPAR PREMIUM tartufata, ki je postal del nove visokokakovostne linije izdelkov. Tako bodo gurmani okusili najboljšo tartufato in si užitke pričarali vsak dan. Posebnost in ekskluzivnost ponujenega istrskega izdelka pa dokazuje tudi Guinnessova knjiga rekordov, kamor se je leta 2000 vpisalo podjetje Zigante Tartufi. Oktobra 1999 je namreč Giancarlo Zigante našel največji tartuf, težak 1,31 kilogramov, in tako zgodbo o najboljših istrskih tartufih ponesel po celotnem svetu

 

Tartuf, diamantni gomolj
SPAR PREMIUM kraški pršut

Tradicija, ovita v slasten okus kraškega pršuta

SPAR PREMIUM kraški pršut je vrhunski izdelek. V sebi združuje vse naravne danosti kraške pokrajine, kjer burja s svojo močjo suši sveže nasoljena stegna kar 16 mesecev.

Pršut so že pred stoletji poznali trgovci in popotniki, ki so potovali med Dunajem in Trstom. Veljal je za cenjeno in predvsem prestižno mesnino, katere skrivnost tiči v bogati aromi, intenzivni barvi in sočni slani rezini. Na Krasu, kjer zorijo ti biseri narave, se stika harmonija miru in lepote, ki pršutu daje dušo. Ugodna klima, tradicija in izkušnje mojstrov skupaj z burjo ustvarjajo njegovo drugačnost in prepoznavnost ter mu zagotavljajo nenadomestljivi okus brezčasne žlahtnosti.

Zorenje pršuta na klasičen način

Kras ohranja tradicijo in starodavna izročila, ki se med njegovimi prebivalci prenašajo iz roda v rod. Del bogate zgodovine je tudi kraški pršut, edinstvena kulinarična specialiteta, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne okuse. SPAR PREMIUM kraški pršut je kljub tehnološkim novostim proizveden na klasičen način. Le sol, čist zrak, burja in skrbne roke kraških mojstrov pripomorejo, da po 16 mesecih zorenja lahko poskusimo okusno in sočno rezino pršuta.

 

Skrbna priprava in kakovost kraškega pršuta

Pršut kot vrhunski izdelek že leta dozoreva na starih domačijah, v odprtih prostorih, kjer pihajo močni vetrovi. Ko stegna izgubijo 25 % svoje teže, so premeščena v komore s kontrolirano mikroklimo ali v kleti brez velikih nihanj temperature in vlažnosti zraka. Omenjeni klimatski pogoji omogočajo pravilen postopek zorenja ob postopnem zmanjševanju vsebine vode v pršutu. Ustrezna vlažnost zraka v prostoru za zorenje je ključna za razvoj odlične arome. Viseča stegna se nato sušijo najmanj 16 mesecev, medtem pa jih izurjeni mojstri skrbno negujejo.

 

Avtohtono poreklo kraškega pršuta SPAR PREMIUM

Kraški pršut je geografsko zaščiten. Geografska zaščita pomeni zaščito tradicije in tehnološkega postopka, ki v posebnih klimatskih pogojih omogoča proizvodnjo pršuta vrhunske kakovosti. Geografska označba zagotavlja: izbor visokokakovostne surovine, strog nadzor tehnološkega procesa, soljenost z morsko soljo, neuporabo konzervansov ter zorenje najmanj 12 mesecev ali več. Območje za proizvodnjo kraškega pršuta je natančno določeno. Le pršuti, ki so proizvedeni znotraj območja Krasa, so lahko označeni z žigom Kraški pršut. In to SPAR PREMIUM kraški pršut je.

 

Prejete nagrade potrjujejo kakovost s Krasa

Da je kraški pršut vrhunski izdelek, dokazujejo Velike zlate medalje in Zlate medalje, ki jih Kras že več let zaporedoma prejema na Kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni.

 

Slovenski specialiteti: orehova in pehtranova potica

Orehova in pehtranova potica sta že od nekdaj slovenski specialiteti, ki sladkata prav vsak praznik, slavje ali pa le poseben dan. Potica z bogatim nadevom je poznana povsod po svetu, kjer velja tudi za »ambasadorko Slovenije«. Dobrota iz kvašenega testa je vrhunski izdelek, ki nudi prav poseben sladkoben vonj in okus. Je ena od slovenskih posebnosti, ki je vse do danes obdržala svoje slovesno mesto na domači mizi.

Nova linija Spar Premium ponuja naravne domače izdelke vrhunske kakovosti, med njimi tudi SPAR PREMIUM orehovo in pehtranovo potico. Potice nastajajo v skrbno kontroliranih pogojih pod budnim očesom izkušenih pekov, ki pripravljajo slastne nadeve. Kljub temu da potica velja za praznično specialiteto, pod rokami pekarskih mojstrov nastaja dnevno.

Tradicijo ohranjajo naše babice

Orehovo potico je v davnih časih omenjal že Valvasor, ki je beležil utrip ljudi in domačij dežele Kranjske. Čeprav je spoznal številne dežele, narode in naravne znamenitosti, so ga najbolj navduševale domača zemlja in njena naravna bogastva, običaji in jedi. Pridne roke naših babic še danes ohranjajo tradicijo peke potice ter skušajo pričarati okusno in mamljivo sladico. Potica že vrsto let združuje različne generacije in oživlja spomine, ki si jih delijo tudi slovenski izseljenci. Potico namreč vedno znova radi ponesejo v tuje dežele.

 

Pekarna Žito s peko oživlja spomine

Potice izdelujejo v pekarni Žito, kjer pri peki uporabljajo le najboljše naravne sestavine. Dobrote in srečo želijo deliti z drugimi, hkrati pa s peko ohraniti tradicijo in slovenske specialitete.   

 

Najboljše sestavine za najslajše dni   

Orehova in pehtranova potica sta narejeni iz skrbno izbranih in zdravih sestavin. Oreh se pri jedeh uporablja že od nekdaj, hkrati pa simbolizira trdnost. Poleg oreha se pri poticah pogosto uporablja tudi pehtran, vrtna grenko-sladka začimba, ki naj bi jo pri jedi prvič uporabili Kitajci. Orehova potica SPAR PREMIUM, ki jo izdeluje Pekarna Žito, vsebuje kar 56 % orehovega nadeva, pehtranova pa 49 %.

 

Orehova in pehtranova potica
Krava na pašniku in mlečni izdelki

Mleko in sir izpod Triglava

Neokrnjena narava, številni pašniki in neoporečno čista voda so nujno potrebni za pridelavo kakovostnega mleka. Hribovito območje Triglavskega narodnega parka, kjer se živina prosto pase, kakovostna prehrana in skrben način vzreje živali odlikujejo mleko in sir SPAR PREMIUM, ki ga s ponosom izdeluje Mlekarna Planika. Tradicija mlekarne in ohranjanje prvinskosti brez nepotrebnih posegov v naravne procese sta pri pridelavi postavljeni v ospredje.

V hribovitem območju Kobarida je bila leta 1957 zgrajena mlekarna, ki se je najprej ukvarjala s sirarstvom, kasneje pa še s proizvodnjo jogurtov. Novo zgrajena mlekarna se je nato leta 1959 združila s Planiko iz Tolmina in tako postala del mlekarske organizacije na Tolminskem. Mlekarno Planika odlikuje dolgoletna tradicija, kjer danes posebno pozornost posvečajo svežemu, pasteriziranemu in nehomogeniziranemu mleku. Njegova posebnost pa ni zgolj visoka kakovost, temveč tudi izrazito poln okus.

Skrb za kakovost

Celoten proces pridelave kakovostnega mleka in sira zahteva izbiro najboljše krme, zagotavljanje najboljših pogojev za vzrejo ter ohranjanje neokrnjene narave. Razkošna in neokrnjena narava Triglavskega narodnega parka, kjer se v poletnih mesecih živina prosto pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kakovostno krmo, je bistvenega pomena za specifične vrste okusov, ki razvajajo čute. Poleg vlaganja v najboljše pogoje za vzrejo živali pa je treba posebno pozornost nameniti tudi usposabljanju strokovnjakov in razvijanju novih, okolju prijaznih tehnologij, ki so del pridelave mleka in mlečnih izdelkov.

 

Mleko in sir izpod Triglava

Mleko je najpopolnejše hranilo, ki nas spremlja skozi vse življenje. Sestava nehomogeniziranega mleka SPAR PREMIUM omogoča, da z njim zadostimo vsem prehranskim potrebam, saj zaradi načina priprave ohranja vse hranilne lastnosti surovega mleka.

 

Sir SPAR PREMIUM prav tako izdelujejo iz pasteriziranega tipiziranega Premium mleka z dodatkom ustreznih mlečnokislinskih mikroorganizmov in sirišča. Zorenje sira poteka najmanj 45 dni na lesenih policah, v kontroliranih pogojih, pri točno določeni temperaturi in vlagi, kar da siru značilne organoleptične lastnosti. S staranjem sir pridobiva na svoji kakovosti. Sir SPAR PREMIUM je poltrd, polnomasten sir za rezanje, ki vsebuje najmanj 50 % suhe snovi in v njej najmanj 45 % maščobe. Primeren je za vsakodnevno kulinarično popestritev jedilnika, zaradi posebno polnega okusa pa ga pogosto postavijo na mizo kot zadnjo jed, torej lahko nadomesti sladico.

Ohranjanje slovenske kulture

V Sloveniji se poraba mleka v vsakdanji prehrani počasi povečuje. Številni ponovno odkriti kulinarični užitki spodbujajo rabo te življenjsko pomembne tekočine. Hkrati se poseben poudarek v prehrani namenja tudi mlečnim izdelkom, še zlasti sirom, saj je za Slovenijo značilna bogata sirarska tradicija z mnogimi domačimi vrstami sira. Povečana uporaba mleka in mlečnih izdelkov tako spodbuja pridelovalce k ohranjanju krajine Triglavskega narodnega parka.

 

Muzejska zbirka in priznanja

V Mlekarni Planika so skupaj s tolminskim muzejem postavili zgodovinsko-etnološko zbirko OD PLANINE DO PLANIKE, v kateri je predstavljena dediščina planinskega pašništva in razvoj sirarstva. Zbirka pripoveduje zgodbo o nastanku današnje Mlekarne Planika, o njeni kakovosti pa pričajo številna predstavljena priznanja. Zadnji dosežki, dve Veliki zlati priznanji in ena srebrna v okviru 48. mednarodnega sejma Agra, ki je bil letos avgusta v Gornji Radgoni, dokazujejo, da je vlaganje v naravo in živali izjemnega pomena za kakovostne proizvode.

 

KVIZ

Podarjamo 50 litrov sladoleda! Sodelujte v kvizu, osvežite svoje znanje in zadenite slastne sladoledne nagrade.

Sodelujte