NIČ NE BO OSTALO
VRHUNSKO PRESENEČENJE

Dobri kuharski mojstri izumljajo nove postopke kuhanja, iščejo neodkrite sestavine in zlagajo nenavadne kombinacije okusov. A največji chefi so tisti, ki znajo s hrano ravnati etično. Zato smo se ob svetovnem dnevu hrane, 16. oktobra, skupaj s chefom Markom Pavčnikom odločili narediti kulinarični eksperiment z imenom Nič ne bo ostalo. Tako smo ljudi nagovorili, da razmislijo o svojem odnosu do hrane. Obiskovalcem Intersparove restavracije smo ponudili vrhunske jedi, pripravljene iz nepričakovanih sestavin in jim medtem posneli s skrito kamero. Šele po okušanju smo jim razkrili, da so bili krožniki sestavljeni iz hrane, ki bi jo marsikdo že zavrgel. In kakšni so bili odzivi?

Ob SVETOVNEM DNEVU HRANE smo pripravili poseben eksperiment, s katerim želimo nagovoriti ljudi, da razmislijo o svojem odnosu do živil. S pomočjo kuharskega chefa Marka Pavčnika smo ustvarili vrhunski meni iz sestavin, ki bi jih večina ljudi že zavrgla. Kakšna, mislite, je bila reakcija naključnih gostov restavracije Interspar?

OGLEJTE SI VIDEO

Chef Marko Pavčnik spada med najbolj talentirane slovenske kuharske mojstre. V restavraciji Pavus na gradu Tabor nad Laškim ustvarja iz lokalnih, tradicionalnih in divjih sestavin, ki jih na krožniku sestavi v harmonične strukture presenečenja. Njegova najljubša kuharska tehnika je namreč domišljija. Pri kuhanju se drži etičnih smernic, zaradi katerih rad eksperimentira tudi s slabšimi kosi mesa, in sicer po načelu od nosa do repa. Tudi pri pripravi zelenjave in drugih sestavin skuša slediti »zero waste« filozofiji. Seveda pa je za takšno dejanje potrebnega še nekaj več kuharskega znanja in širine ter odprtega duha jedcev.  

Ali ste vedeli?

Z akcijo želimo prispevati k zmanjševanju odpadne hrane, saj je le-te po podatkih Statističnega urada Slovenije vsekakor mnogo preveč.

HRANE NA LETO ZAVRŽE VSAK SLOVENEC, SKORAJ ZA LASTNO TEŽO.

ODPADNE HRANE NASTANE V GOSPODINJSTVIH.

PROIZVEDENEGA SADJA IN ZELENJAVE ZAVRŽEMO V SLOVENIJI.

PROIZVEDENE HRANE NA SVETU KONČA MED ODPADKI.

LJUDI JE NA SVETU, KI TRPIJO ZARADI POMANJKANJA HRANE.

ZAVRŽENE HRANE BI LAHKO PREPREČILO LAKOTO V SVETU.

ZAVRŽENE HRANE NASTANE V GOSTINJSTVU (ŠOLE, VRTCI, BOLNIŠNICE, DOMOVI ZA OSTARELE ...)

Kaj lahko storimo danes?

Sodelovanje v akciji Donirana hrana

V Sparu z rednim spremljanjem prodaje omogočamo optimalno naročanje in s tem minimalna vračila hrane. Z izdelki, ki se bližajo izteku roka uporabe, ravnamo nadvse skrbno, saj jim že nekaj dni prej znižamo cene. Tako so naše količine za odpis karseda majhne.

Poskrbimo, da hrana pride do tistih, ki jo najbolj potrebujejo

Kot velik slovenski trgovec čutimo veliko odgovornost. Zato v akciji Donirana hrana že nekaj let sodelujemo z dobrodelno organizacijo Zveza Lions klubov, distrikt 129 – Slovenija.

Naše sodelovanje poteka tako, da izdelke, ki so ob koncu dneva ostali neprodani in so varni za uživanje, pripravimo za predajo dobrodelni organizaciji. Pretežno gre za sveže pripravljeno hrano v trgovini, zelenjavo, pakirana in konzervirana živila ter mlečne in pekovske izdelke. Ob zaključku dneva jih prevzame dobrodelna organizacija, odpelje in razdeli med pomoči potrebne. Prevzem izdelkov poteka že v 40 trgovinah SPAR in INTERSPAR.

Več o akciji in sami ideji nam je v videu zaupal Zdene Podlesnik, pooblaščenec za koordinacijo projekta Donirana hrana ZLK D129 – Slovenija.

Pomagate jim lahko tudi vi

Prostovoljci projekta Donirana hrana bodo veseli dodatnih moči. V kolikor bi jim radi pomagali in ste na voljo v dopoldanskem času, ko se opravi deljenje hrane, se lahko obrnete na najbližji Lions klub.

Verjamemo, da lahko prav vsak izmed nas zavrže slabe navade in ustvarja lepši jutri. Ste z nami?