Konfitiran paradižnik, mladi sir, kruhov drobljenec z zelišči
à la chef Marko Pavčnik

SESTAVINE

  • paradižnik
  • česen
  • sol
  • timijan
  • olivno olje
  • star kruh
  • peteršilj
  • bazilika

PRIPRAVA


KONFITIRAN PARADIŽNIK
Paradižnike damo najprej za 15 sekund v vrelo vodo, potem pa jih na hitro ohladimo v mrzli vodi, kar povzroči, da lupina odstopi in jih tako lažje olupimo. Razrežemo jih na štiri dele. Položimo jih v pekač, začinimo s soljo, na lističe narezanim česnom in malo timijana. Pokapamo z oljčnim oljem ter pečemo 2 uri na 120 °C. Paradižnik večkrat premešamo. Ko je gotov, ga sesekljamo.

KRUHOV DROBLJENEC
Star kruh, nasekljan peteršilj, baziliko in timijan damo v multipraktik. Dodamo olivno olje ter zmeljemo v grobe drobtine. Položimo v pekač in pečemo 15–20 min, da so hrustljave in suhe.

KREMNI SIR zmešamo s poljubnimi zelišči.

Postrežemo tako, da naredimo posteljico iz paradižnika, nanjo položimo dva žličnika mladega sira z zelišči in posujemo s kruhovim drobljencem.

 

NASVET

Paradižnik, ki še ni čisto dozorel, shranimo na svetlobi na nižji temperaturi in ga med zorenjem obračamo. Ko dozori, ga lahko v hladilniku hranimo 2–3 dni, potem bo začel izgubljati pravi okus. Če ga imamo veliko, ga posušimo s sušilnikom sadja, shranimo v kozarčke, dodamo začimbe in prelijemo z oljčnim oljem.