Ajdova potica - Marko Herič

Ajdova potica

srednje zahtevno
Marko Herič
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
30
min
Čas vzhajanja
50
min
Čas peke

Sestavine

  • Ajdova moka 500 g
  • Voda 0.5 l
  • Kvas 20 g
  • Mleko 1.5 dl
  • Pšenična moka 750 g

Za nadev

  • Mleti orehi 500 g
  • Drobtine 150 g
  • Kisla smetana 5 žlic
  • Jajca 1 kos

Priprava

01

Najprej zavremo vodo, ki jo tudi malo solimo. Nato ajdovo moko poparimo z vrelim kropom.

02

Ko je masa mlačna, vmešamo kvas, ki ga raztopimo v mlačnem mleku z žličko sladkorja in žličko moke. Nato primešamo pšenično moko. Zamesimo v gladko testo in pustimo vzhajat pol ure.

03

Medtem pripravimo nadev tako, da zmešamo smetano, sladkor, drobtine, orehe in jajce. Vzhajano testo razvaljamo kolikor se da tanko in ga premažemo z nadevom. Zavijemo v potico in položimo v namaščen pekač.

04

Tako pripravljeno potico pečemo v pečici na 180 stopinjah približno 50 minut.