50
PT50M min
PT50M min
Čas priprave in počitka testa
60
min
min
Čas peke
Sestavine
- Maslo 250 g
- Rjavi sladkor 120 g
- Mleko 50 ml
- Jajce 2 kosa
- Kisla smetana 250 ml
- Skuta 750 g
- Sol 20 g
- Bela moka 300 g
- Ajdova moka 750 g
Priprava
01
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom. Pustimo, da se delno ohladi. Dodamo belo moko, razpuščeno maslo in kvas, ki smo ga z malo sladkorja, moke in mleka razmešali in pustili, da vzhaja. Pognetemo v testo, ki naj vzhaja v pomokani skledi, pokriti s krpo.
02
Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo za prst debelo, premažemo z razpuščeno margarino, potresemo s sladkorjem in skuto. Na koncu prelijemo s kislo smetano, v katero smo zamešali jajci. Počasi zvijemo z rokami.
03
Potico položimo v dobro namazan pekač in pustimo ponovno vzhajati. Potico pred peko premažemo z mlekom in pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180°C 50 do 60 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem in narežemo.