Ajdova potica s skutnim nadevom - Tomaž Vozelj

Ajdova potica s skutnim nadevom

Tomaž Vozelj
Tomaž Vozelj
Čas aktivne priprave
50
min
Čas priprave in počitka testa
60
min
Čas peke

Sestavine

  • Maslo 250 g
  • Rjavi sladkor 120 g
  • Mleko 50 ml
  • Jajce 2 kosa
  • Kisla smetana 250 ml
  • Skuta 750 g
  • Sol 20 g
  • Bela moka 300 g
  • Ajdova moka 750 g

Priprava

01

Ajdovo moko poparimo s slanim kropom. Pustimo, da se delno ohladi. Dodamo belo moko, razpuščeno maslo in kvas, ki smo ga z malo sladkorja, moke in mleka razmešali in pustili, da vzhaja. Pognetemo v testo, ki naj vzhaja v pomokani skledi, pokriti s krpo.

02

Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo za prst debelo, premažemo z razpuščeno margarino, potresemo s sladkorjem in skuto. Na koncu prelijemo s kislo smetano, v katero smo zamešali jajci. Počasi zvijemo z rokami.

03

Potico položimo v dobro namazan pekač in pustimo ponovno vzhajati. Potico pred peko premažemo z mlekom in pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180°C 50 do 60 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem in narežemo.