Bezgova pena s proseno kašo

Kuhnapato
Kuhnapato
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
35
min
Čas kuhanja

Sestavine

Bezgova pena:

  • Bezgovi cvetovi 20 cvetov
  • Voda 1 l
  • Limonin sok 2 žlici
  • Smrekov med 4 žlice
  • Želatina
  • Cimet
  • Klinčki
  • Vanilijev sladkor

Krema s proseno kašo:

  • Prosena kaša 10 dag
  • Mleko 3 dl
  • Maslo 1 žlica
  • Vanilijev strok 1
  • Rumenjak 1
  • Jajce 1
  • Cvetlični med 2 žlici
  • Ostra moka 3 dag
  • *Po želji uporabite še 2 dl sladke smetane.

Priprava

Priprava bezgove pene

01

Bezgove cvetove čez noč ali še dlje namočimo v prekuhani vodi.

02

Odcedimo in v tekočino dodamo med ter limono. Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino. Pustimo, da se ohladi.

Priprava prosene kreme

01

Proseno kašo skuhamo v slanem kropu do zelo mehkega ter odcedimo.

02

Mleko damo v lonec, dodamo strok vanilje in maslo ter kuhamo do vretja.

03

V ločeni posodi zmešamo rumenjak, jajce in med v penasto zmes. Dodamo moko in zmešamo v gladko maso. Tik preden mleko zavre vanj počasi vmešamo maso. Nato dodamo še proseno kašo in kuhamo 5–7 minut. Pred nadaljnjo uporabo kremo ohladimo.

04

Po želji stepemo sladko smetano in jo primešamo k ohlajeni kremi s proseno kašo.

05

Kozarčke po plasteh napolnimo s proseno kremo in bezgovo peno. Plasti lahko večkrat ponovimo.