Sestavine
- Ajdova moka 60 dag
- Ostra moka 20 dag
- Kisla smetana 2 dl
- Voda 1.5 l
- Skuta 2 kg
- Jajca 3
- Sol po okusu
- Maslo 15 dag
- Kisla smetana za premaz
Priprava
01
Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo in maso ohladimo. Dodamo belo ostro moko in kislo smetano. Zamesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.
02
Iz sestavin za nadev zmešamo gladko maso.
03
Testo na tanko razvaljamo, ga namažemo z nadevom in prekrijemo s kosmiči masla. Kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen pekač.
04
Pečemo 20–30 minut pri temperaturi 180–200 °C, nato temperaturo zmanjšamo na 160–170°C in takrat kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.
Namig!
Bizeljski ajdov kolač lažje razrežemo, ko se malo ohladi.