20
PT20M min
PT20M min
Čas priprave
30
PT30M min
PT30M min
Čas peke
Sestavine
- Cel brancin očiščen in opran (približno 1-1,5 kg vsak) 4
- Limona 4
- Svež rožmarin 7 vejic
- Česen narezano na tanko 10 strokov
- Oljčno olje
- Sol
- Poper
- Rdeča čebula narezano na obročke (neobvezno) 2
Priprava
01
Priprava brancinov: predhodno segrejte pečico na 200 °C. Vsakega brancina operite pod hladno vodo in ga osušite s papirnatimi brisačami. Na obeh straneh vsake ribe naredite nekaj plitkih diagonalnih zarez, da bo bolje vpila okuse.
02
Začinjanje: limone operite. Dve limoni narežite na tanke rezine. Drugi dve limoni prerežite na pol in iztisnite sok. Rožmarinove vejice operite in osušite. Vsakega brancina zunaj in znotraj premažite z oljčnim oljem. Nato jih posolite in popoprajte po okusu. V notranjost vsake ribe vstavite nekaj rezin limone, nekaj česnovih rezin in eno do dve vejici rožmarina.
03
Priprava pekača: velik pekač obložite s peki papirjem ali rahlo namastite z oljčnim oljem. Če uporabljate čebulo, jo razporedite po dnu pekača kot posteljico za brancine.
04
Pečenje: brancine položite v pekač na pripravljeno posteljico iz čebule. Preostale limonine rezine razporedite po vrhu vsake ribe. Po želji lahko dodate še nekaj dodatnih česnovih rezin in rožmarinovih vejic okrog ribe. Po ribah in okrog njih pokapajte z iztisnjenim limoninim sokom. Pekač postavite v segreto pečico in pecite približno 25–30 minut, odvisno od velikosti rib. Ribe so pečene, ko je meso belo in se lahko z vilicami enostavno loči.
05
Postrežba: ko so ribe pečene, jih previdno prestavite na servirni krožnik. Okrasite z dodatnimi svežimi limoninimi rezinami in vejicami rožmarina. Postrezite s solato, krompirjem z blitvo ali krompirjem iz pečice.