Borovničeva pita brez glutena - Gluten free with Megi
Borovničeva pita brez glutena - Gluten free with Megi

Borovničeva pita brez glutena

Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
30
min
Čas hlajenja
35
min
Čas peke

Sestavine

Sestavine za testo:

  • Moka brez glutena Spar free from 380 g
  • Rumenjak 1
  • Jajce 1
  • Sladkor v prahu 50 g
  • Kisla smetana 4 žlice
  • Sol 0.5 žličke
  • Maslo 150 g

Sestavine za nadev:

  • Zamrznjene borovnice 800 g
  • Sladkor 120 g
  • Gustin 45 g

Priprava

01

Najprej odmrznemo borovnice, najbolje da jih pustimo preko noči, da se odtalijo. Od odtaljenih borovnic odlijemo odvečno vodo. Nato se lotimo priprave testa.

02

V presejano moko dodamo zmehčano maslo in vse ostale sestavine. Dobro pregnetemo vse sestavine, da dobimo enotno testo. Ko imamo pripravljeno testo ga zavijemo v prozorno folijo za živila, oblikujemo v disk in damo v hladilnik za 30 minut. Ko je testo dovolj ohlajeno, ga razdelimo na dva enaka dela.

03

Na dobro pomokani površini razvaljamo en del testa. Razvaljamo ga na velikost pekača za pito, premera 29 cm. Pekač dobro premažemo z maslom in nato nanj položimo razvaljano testo. S prsti pritisnemo testo na pekač in ga oblikujemo. Pekač s testom postavimo na hladno, dokler ne pripravimo nadev.

04

V odtaljene borovnice dodamo sladkor in gustin, nato dobro premešamo in nadev dodamo na pripravljeno testo, ponovno postavimo na hladno. Razvaljamo še drug del testa in ga razrežemo na enako široke trakove.

05

Pito okrasimo s trakovi in naredimo mrežo. Lahko pa testo okrasite tudi drugače. Mrežo premažemo z razžvrkljanim jajcem in pito pečemo 35 minut na 180 stopinj C.

06

Ko je pita pečena, jo pustimo da se dobro ohladi. Nato pa jo postrežemo s kepico sladoleda. Naj vam tekne.

Deli