Njoki brez glutena - Gluten free with Megi
Njoki brez glutena - Gluten free with Megi

Njoki brez glutena

Sestavine

Sestavine za testo:

  • Srednje velik krompir 4
  • Jajce 1
  • Kisla smetana 1 žlica
  • Moka brez glutena SPAR free from 150 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Poper 1 ščepec

Sestavine za omako:

  • Šampinjoni (narezani) 300 g
  • Očiščene kozice 150 g
  • Jušna osnova 300 ml
  • Smetana za kuhanje 200 ml
  • Srednje velika čebula 1
  • Česen 2 stroka
  • Olivno olje
  • Maslo 1 žlica
  • Sol
  • Poper

Priprava

Priprava njokov:

01

Krompir najprej skuhamo do mehkega. Ko se malenkost ohladi ga olupimo in pretlačimo. Lahko uporabimo tudi stiskalnik za krompir. Ko je krompir dobro pretlačen mu dodamo ostale sestavine.

02

Dobro pregnetemo, da dobimo lepo testo, ki ni lepljivo. Lahko dodamo tudi več moke, če je testo še lepljivo.

03

Testo nato razdelimo na 4 enake dele, iz katerih oblikujemo dolgega črva, ki ga nato razrežemo na enako velike koščke. Tako dobimo lepo oblikovane njoke, ki jim lahko s prstom naredimo vdolbino, da zajamejo še več omake.

Priprava omake:

01

V večjo ponev damo 4 žlice olivnega olja in maslo, na katerem najprej popražimo nasekljano čebulo.  

02

Ko je čebula popražena, dodamo narezane šampinjone in kozice. Vse skupaj pražimo, da so kozice in gobe lepo popražene. Nato dodamo nasekljan česen in pražimo toliko, da česen lepo zadiši.

03

Sledi topla jušna osnova, s katero vse skupaj zalijemo in kuhamo 5-7 minut. Dodamo še smetano za kuhanje, sol in poper po okusu.

04

Omako še nekaj minut kuhamo, da se malo zgosti. Tako je naša omaka pripravljena.

05

Zdaj pa še zagrejemo lonec z vodo, v kateri bomo skuhali njoke. Vodo dobro posolimo in zavremo. V vrelo vodo damo njoke in jih kuhamo dokler ne splavajo na površje. Takrat vemo, da so kuhani.

06

Kuhane njoke nadevamo na krožnik in prelijemo s slastno omako. Dober tek.