
25
PT25M min
PT25M min
Čas priprave
180
PT180M min
PT180M min
Čas vzhajanja
25
PT25M min
PT25M min
Čas peke
Sestavine
Kvasni nastavek
- Moka 100 g
- Toplo mleko 80 ml
- Sladkor 1 žlica
- Kvas 2 žlički
Testo
- Moka 220 g
- Sladkor 35 g
- Jajca 3
- Sol 1 žlička
- Maslo sobna temperatura 120 g
Premaz
- Jajce 1
- Mleko 3 žlice
Priprava
Kvasni nastavek
Model za kruh dolžine 25 cm
01
V posodo stresi moko, suhi kvas, sladkor in toplo mleko.
02
Vse skupaj premešaj z metlico, nato pokrij in pusti stati 1 uro.
Testo
01
V posodo kuhinjskega robota stresi moko, sladkor, sol in 3 jajca.
02
Dodaj kvasni nastavek in prični z gnetenjem.
03
Po 2 minutah v testo postopoma, po kockah, vgneti zmehčano maslo.
04
Skupaj naj se testo gnete približno 15–20 minut, da postane prožno in svetleče.
05
Zgneteno pride precej lepljivo.
06
Posodo pokrij in jo postavi na toplo.
07
Testo naj vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.
Oblikovanje
01
Testo zvrni na pomokan pult in ga oblikuj v grobo obliko štruce.
02
Razdeli ga na tretjine.
03
Tretjine testa razvaljaj v enako dolge in debele kače, nato jih spleti v klasično kito.
04
Konce na obeh straneh stisni skupaj.
05
V model za kruh vtakni papir za peko, nato vanj postavi testeni preplet.
06
Model tesno pokrij in ga pusti pri miru 1 uro.
Peka
01
Vzhajano testo premaži z mešanico jajca in 3 žlic mleka.
02
Brioš kruh peci 20–25 minut pri 180 ºC.
03
Po peki kruh prenesi na rešetko, kjer naj se povsem ohladi.