Brioš kruh - Midva kuhava
Zakaj ne vidite vsebine?
Brioš kruh - Midva kuhava

Brioš kruh

Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
180
min
Čas vzhajanja
25
min
Čas peke

Sestavine

Kvasni nastavek

  • Moka 100 g
  • Toplo mleko 80 ml
  • Sladkor 1 žlica
  • Kvas 2 žlički

Testo

  • Moka 220 g
  • Sladkor 35 g
  • Jajca 3
  • Sol 1 žlička
  • Maslo sobna temperatura 120 g

Premaz

  • Jajce 1
  • Mleko 3 žlice

Priprava

Kvasni nastavek

Model za kruh dolžine 25 cm

01

V posodo stresi moko, suhi kvas, sladkor in toplo mleko.

02

Vse skupaj premešaj z metlico, nato pokrij in pusti stati 1 uro.

Testo

01

V posodo kuhinjskega robota stresi moko, sladkor, sol in 3 jajca.

02

Dodaj kvasni nastavek in prični z gnetenjem.

03

Po 2 minutah v testo postopoma, po kockah, vgneti zmehčano maslo.

04

Skupaj naj se testo gnete približno 15–20 minut, da postane prožno in svetleče.

05

Zgneteno pride precej lepljivo.

06

Posodo pokrij in jo postavi na toplo.

07

Testo naj vzhaja do dvojne prostornine – približno 1 uro.

Oblikovanje

01

Testo zvrni na pomokan pult in ga oblikuj v grobo obliko štruce.

02

Razdeli ga na tretjine.

03

Tretjine testa razvaljaj v enako dolge in debele kače, nato jih spleti v klasično kito.

04

Konce na obeh straneh stisni skupaj.

05

V model za kruh vtakni papir za peko, nato vanj postavi testeni preplet.

06

Model tesno pokrij in ga pusti pri miru 1 uro.

Peka

01

Vzhajano testo premaži z mešanico jajca in 3 žlic mleka.

02

Brioš kruh peci 20–25 minut pri 180 ºC.

03

Po peki kruh prenesi na rešetko, kjer naj se povsem ohladi.