Sestavine
- Jajca 3
- Jabolka 1 kg
- Med 2 dl
- Mleko 2 dl
- Moka 150 g
- Limona 1
- Kraški med 2 dl
- Šetrajev med za preliv 2 žlici
- Maslo
Priprava
Iz rumenjakov, mleka, soli in moke pripravimo maso kot za palačinke. Beljake stepemo in sneg na koncu postopoma vmešamo v zmes.
Jabolka narežemo na koščke in jih prelijemo z medom, limoninim sokom, začinimo z limonino lupinico in cimetom ter pustimo stati vsaj pol ure.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač dobro namažemo z maslom.
Jabolka odcedimo in jih potresemo po pekaču. Čez vlijemo pripravljeno maso, ravno toliko, da prekrijemo jabolka in postavimo v ogreto pečico.
Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C in pečemo 10–15 minut, da praženec ali šmorn dobi lepo zlato-rjavo barvo.
Ko se ohladi, ga raztrgamo na koščke in postrežemo v skodelicah ali primernih kozarcih. Po želji pokapljamo s šetrajevim medom.