Candy Cane piškoti - Nina Zorčič
Candy Cane piškoti - Nina Zorčič

Candy Cane piškoti

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
120
min
Čas hlajenja
10
min
Čas peke

Sestavine

Količina: 25-35 piškotov (odvisno od velikosti piškotov)

  • Surovo maslo sobne temperature 230 g
  • Sladkor v prahu SPAR 200 g
  • Jajce srednje velik 1
  • Vanilijev ekstrakt SPAR Natur*pur 1 žlica
  • Pšenična moka tip 500 430
  • Pšenična moka tip 500 2 žlici
  • Rdeče barvilo (več manj po želji) 1 žlica

Priprava

01

V večji posodi zmešajte maslo in sladkor v prahu. S pomočjo kuhinjskega robota ali ročnega mešalnika kremasto vmešajte, dokler ne nastane gladka krema - par minut.

02

Dodajte jajce in vaniljev ekstrakt ter premešajte, da nastane enotna zmes.

03

Dodajte 430g moke in premešajte samo toliko, da se vse poveže, da ni več sledu moke.

04

Polovico testa vzemite iz posode, oblikujte v disk oz. pravokotnik in tesno zavijte v folijo za živila.

05

Preostali polovici testa dodajte barvilo in 2 jedilni žlici moke ter premešajte. Če boste dodali več barvila dodajte še kakšno žlico moke, da ne bo testo premehko.

06

Tudi to testo oblikujte v disk oz. pravokotnik in zavijte v folijo za živila. Oba testa postavite v hladilnik za 1-2 uri.

07

Po hlajenju segrejte pečico na 175 stopinj.

08

Testo bi moralo biti dovolj mehko, da lahko iz njega oblikujete piškote. V kolikor je pretrdo ga pustite 15-30 minut na pultu, da se segreje in zmehča, ne sme pa biti premehko.

09

Iz vsakega testa odtrgajte manjši kos (kroglica premera približno 1 cm) in ga v dlani dobro pregnetite, da se zmehča in oblikujete kroglico. Kroglico nato na pultu zelo nežno razvaljajte z rokami, da nastane daljša palčka premera cca 15 cm.

10

Ko imate oblikovani obe palčki (iz navadnega in rdečega testa) ju postavite vzporedno. Sedaj obe palčki zavijte eno čez drugo, kakor da bi pletli kito iz dveh delov.

11

Ko sta palčki prepleteni ju prestavite na večji pekač, obložen s papirjem za peko.

12

Vrh prepletene palčke na nežno navihajte v levo ali desno stran, da dobite obliko sladkorne Candy Cane palčke. Oblikovane piškote odlagajte 2cm narazen.

13

Pekač postavite v segreto pečico na 175 stopinj in pecite 8-10 minut oz. tako dolgo, da se robovi nežno zlato zapečejo, ne smejo pa porjaveti. Če boste delali večje piškote podaljšajte čas peke za 1-2 minuti.

14

V kolikor se je testo med oblikovanjem preveč zmehčalo postavite pekač najprej za 15 minut na hladno, nato pa v pečico.

15

Pečene piškote pustite na pekaču, dokler se popolnoma ne strdijo, potem pa jih prestavite na rešetko za hlajenje in postrezite.