Čokoladni kolački z angleško kremo - chef Uroš Štefelin

Čokoladni kolački z angleško kremo

chef Fakuč
chef Fakuč
Čas aktivne priprave
35
min
Čas priprave

Sodoben recept. Uporabimo lahko posodice za peko suflejev ali aluminijaste modelčke premera okrog 7 cm. Oboje pa močno namažemo z maslom in posujemo s sladkorjem.

Sestavine

  • Mleko 190 ml
  • Moka (najbolje tip 400 ali posebna bela moka) 35 g
  • Maslo 35 g
  • Sol 0.5 žlička
  • Sladkor 100 g
  • Jajca 4
  • Temna čokolada, 70 % 150 g

Za angleško kremo:

  • Mleko 250 ml
  • Vanilijev strok (ali nekaj kapljic esence)
  • Rumenjaki 3
  • Sladkor 50 g

Dodatno:

  • Maslo
  • Sladkor za modele

Priprava

01

Pečico priključimo na 190 stopinj Celzija.

Kolački:

01

Maslo zmehčamo in ga zmešamo z moko in soljo.

02

Jajca ločimo, rumenjake postavimo v hladilnik.

03

V kozici segrejemo mleko s sladkorjem.

04

Ko se ves sladkor raztopi, mleku dodamo še pregneteno maslo in pustimo, da se stopi.

05

Ko se vse maslo stopi, dodamo čokolado, narezano na majhne koščke, in jo med stalnim mešanjem na zmernem ognju dobro stopimo, da dobimo homogeno zmes.

06

Vmešamo rumenjake, dobro razmešamo in pustimo na ognju minuto, nato ugasnemo in pustimo, da se zmes ohladi.

07

Prihranjene beljake stepemo v trd sneg in jih z lopatko umešamo v ohlajeno čokoladno kremo — mešamo od spodaj navzgor.

08

Vlijemo v modelčke, ki jih prej namažemo z maslom in potresemo s sladkorjem.

09

Pečemo 17 minut.

Angleška krema:

01

Mleko v ponvi zavremo s strokom vanilje, ki smo ga odprli in postrgali semena. Pozor, da se mleko ne prismodi!

02

Medtem stepemo rumenjake s sladkorjem, da postanejo puhasti in svetli. V tankem curku jim prilivamo vrelo mleko, z metlico ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice.

03

Zmes nato predenemo nazaj v ponev in kuhamo na blagem ognju, ves čas mešamo z metlico, ponev občasno odstavimo z ognja, da malo znižamo temperaturo. Ne sme zavreti. Končna konsistenca mora biti kot gosta omaka.

04

Čokoladne kolačke vzamemo iz pečice in postrežemo z vročo kremo.

Zanimivost

Ta krema je zares slaščičarska klasika, uporabimo jo lahko tudi za najpreprostejši posladek: z njo prelijemo na koščke narezano sadje.