Creme brulee - Jernej Kitchen
Creme brulee - Jernej Kitchen

Creme brulee

Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
45
min
Čas peke
255
min
Čas hlajenja

Sestavine

  • Sladka smetana 450 g
  • Sol 0.5 žličke
  • Vanilijeva pasta (ali semena dveh vanilijevih strokov) 1 žlica
  • Rumenjaki 6
  • Sladkor 80 g
  • Sladkor za posip 2 žlici

Priprava

01

V kozico damo sladko smetano, sol in vanilijo. Kozico pristavimo na zmeren ogenj in počakamo, da zavre, nato odstavimo z ognja in postavimo na stran za 5 minut.

02

V veliki skledi z metlico premešamo rumenjake in sladkor, dokler niso sestavine dobro povezane in penaste. Postopoma med neprestanim mešanjem počasi dodajamo vročo mešanico sladke smetane. Zelo pomembno je, da ne vlijemo vse tekočine naenkrat in da redno mešamo. Mešanico prelijemo čez cedilo v večjo skledo ali vrč in postavimo na stran za 10 - 15 minut.

03

Pripravimo štiri skodelice za creme brulee (premera približno 9 cm in 4.5 cm višine). Postavimo jih v večji, globok pekač. Creme brulee razdelimo med skodelice, tako da so približno 3/4 napolnjene. V globok pekač vlijemo vrelo vodo, tako da pokriva približno polovico skodelic. Previdno prestavimo pekač v pečico. Pečemo 40 - 45 minut pri 140 °C, oziroma tako dolgo, dokler ni temperatura kreme 80 °C. Na sredini bo krema še nekoliko tresoča, ob robovih pa čvrsta.

04

Pečen Creme Brulee prestavimo iz pečice in postavimo na stran, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato skodelice s sladico pokrijemo z živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 4 ure, ali še bolje, čez noč.

05

Creme Brulee damo iz hladilnika in odstranimo živilsko folijo. Vsako skodelico s sladico posujemo s približno polovico žličke sladkorja. Skodelico rahlo nagnemo in s krožnim gibom enakomerno razporedimo sladkor po vrhu. S kuhinjskim gorilnikom karameliziramo sladkor, nato pa dodamo še eno plast sladkorja in postopek ponovimo. Postrežemo takoj.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>